11.2 C
Valls
Divendres, Març 20, 2020

Disminueixen lleugerament el sobrepès i l’obesitat infantil però incrementen en famílies desfavorides

4 de cada 10 nens d'entre 6 i 9 anys té problemes de pes

En els darrers deu anys ha baixat lleugerament el sobrepès i l’obesitat infantil però ha incrementat en les famílies més desafavorides. Així ho conclou un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona publicat a la revista Jama Network Open i que s’ha realitzat amb més d’un milió de nens d’entre 2 i 17 anys. A Espanya i a Catalunya al voltant del 41% dels infants d’entre 6 i 9 anys tenia sobrepès o obesitat el 2015, cosa que situa l’Estat en la segona taxa més alta d’Europa. Entre el 2006 i el 2016 aquest problema de salut va baixar del 40% al 38% entre les nenes de 6 a 11 anys mentre que entre els nens va passar del 42% al 40%. Tot i això, les prevalences van incrementar en les àrees urbanes més pobres i en els menors estrangers.

A les zones de menor nivell socioeconòmic, els nivells de sobrepès o obesitat van augmentar lleument, mentre que a les àrees més riques hi va haver una reducció important, augmentant així la bretxa de desigualtat. Per exemple, entre els anys 2006 i 2016, la prevalença d’obesitat es va reduir en un 15,8% en les nenes d’entre 6 i 11 anys que vivien a zones amb més nivell socioeconòmic però, en canvi, va augmentar en un 7,3% a les zones més desfavorides.


Jeroen de Bont, primer autor de l’estudi i investigador d’ISGlobal i d’IDIAPJGol, destaca que “les dades són extrapolables a tot Espanya i podrien mostrar l’impacte de la crisi econòmica del 2008, que va incrementar les desigualtats dins de les zones urbanes i el volum de famílies vulnerables, que podrien tendir a hàbits nutricionals menys saludables”.

Més problemes de pes en nens llatinoamericans
Els nens i nenes provinents de l’Amèrica de Nord, Central i Sud ¬–la gran majoria d’Amèrica Llatina– van presentar una prevalença més alta de sobrepès o obesitat. En concret, un 56% dels nens i un 50% de les nenes d’entre 6 i 11 anys d’aquestes nacionalitats tenien problemes de pes. Per la seva banda, els nens i nenes amb nacionalitats africana i asiàtica són els que van augmentar més el seu sobrepès o obesitat durant els anys estudiats.

“Els nens de nacionalitats no espanyoles, a excepció d’Amèrica Llatina, tenien menys sobrepès o obesitat a l’inici de l’estudi, però al llarg dels anys la prevalença va anar augmentant fins a arribar a nivells de sobrepès o obesitat dels nens amb nacionalitat espanyola, especialment en el cas dels nens africans i asiàtics”, comenta de Bont. Això es podria explicar “per la seva incorporació progressiva a l’estil de vida i hàbits d’alimentació occidentals”, afegeix.

“Els nens de nacionalitats no espanyoles, a excepció d’Amèrica Llatina, tenien menys sobrepès o obesitat a l’inici de l’estudi, però al llarg dels anys la prevalença va anar augmentant fins a arribar a nivells de sobrepès o obesitat dels nens amb nacionalitat espanyola, especialment en el cas dels nens africans i asiàtics”

Jeroen de Bont, autor de l’estudi i investigador d’ISGlobal i d’IDIAPJGol,


Talita Duarte-Salles, cocoordinadora de l’estudi i investigadora d’IDIAPJGol, destaca que “aquestes prevalences són alarmants, ja que l’obesitat a la infància i adolescència s’associa amb conseqüències per a la salut en la vida posterior, com malalties cardiovasculars, musculoesquelètiques i endocrines”.
L’estudi també va identificar que els nens i nenes entre 6 i 7 anys són els més vulnerables a desenvolupar sobrepès o obesitat. “Això indica la importància dels programes de promoció de salut pública en edats primerenques on els professionals d’atenció primària poden tenir un paper clau en la identificació de l’excés de pes infantil durant les visites de rutina”, explica la investigadora.

“Es necessiten amb urgència iniciatives de salut específiques, centrades en els grups més vulnerables, per abordar l’alta prevalença de sobrepès i obesitat infantil a Espanya i arreu del món”, conclou Martine Vrijheid, investigadora d’ISGlobal i cocoordinadora de l’estudi.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

Disminueixen lleugerament el sobrepès i l’obesitat infantil però incrementen en famílies desfavorides

Entre el 2006 i el 2016 aquest problema de salut va baixar del 40% al 38% entre les nenes de 6 a 11 anys mentre que entre els nens va passar del 42% al 40%.

Com es viu el confinament pel covid-19 als pobles més petits?

Querol, és on més s'ha donat aquesta vinguda de foranis per passar el confinament, en segones residències.

Els Mossos confirmen més de 400 agents aïllats per coronavirus i menys d’una desena de positius

Hi ha menys d'una desena de casos positius, segons ha explicat el comissari en cap, Eduard Sallent.

Primeres sancions de la Policia Local per garantir el confinament

La Policia Local de Valls ha intensificat els controls mixtos amb els Mossos d'Esquadra, i dimecres, el primer dia que sancionaven, ja es van posar deu multes per saltar-se el confinament

La venda d’e-books creix un 50% des de l’inici del confinament pel coronavirus

La situació insòlita de confinament ha portat a nombroses editorials a un mateix acte: descàrregues gratuïtes de llibres electrònics.