14.1 C
Valls
Dilluns, Març 23, 2020

Maria Cucurull Canyelles: ‘Coses que ens fan vallencs’

Un dels trets més característics del nostre parlar és suposadament la pronúncia de la ve baixa de manera fricativa (parlant en propietat, fricativa labiodental sonora), és a dir, diferenciant-la de l’oclusiva bilabial, la be alta. D’aquí la frase aquella del “Vi bo de Valls”. Ara bé, malgrat que Joan Veny ho recull a Els parlars catalans i que ho podem llegir en nombrosos llibres de text, el cert és que no he conegut mai cap vallenc que pronunciï la ve baixa sense caure en el fenomen del betacisme. De fet, fa un mes vaig conèixer l’entranyable Loreto Raventós, de 104 anys, i en veure que ella tampoc no pronunciava la ve baixa tal com descriuen els manuals vaig perdre l’esperança de trobar cap vallenc que conservi aquest tret dialectal. Probablement, fa més d’una centúria que va retrocedir aquesta peculiaritat del nostre parlar que sí que han conversat algueresos, balears i part dels valencians. I tot i que ens vulguem creure el contrari, avui no en queda cap rastre…

Però parlem de les coses que sí que ens delaten com a vallencs:
1. Tenim molta fenya a la cunya per fer samfanya. És a dir, cada vegada que trobem una i acompanyada d’una ena, palatalitzem, per entendre’ns en llenguatge planer, convertim in en el so de la ny.

2. Naltros no tenim Xavis o Xevis, tenim /ʤ/avierts, és a dir, reforcem el so de la jota amb una de. Per això també diem djendre i djentada.

3. Ens encanta prendre. Sabem que en català tenim el verb endur o emportar però naltros prenem. Us ha passat allò d’anar en un bar fora del poble i que et preguntin si ho vols per consumir allà o per endur? Quan respons “sí, sí, ho vull per prendre” confonem el cambrer perquè si no ets de Valls prendre no és sinònim d’emportar. De fet, quan diem “que ho prenc, això?” hem de tenir en compte que l’altre pot interpretar que ho volem robar…

4. Se veiem. Tot i que aquesta estructura no sigui correcta en català, la utilitzem per acomiadar-nos, així, amb la forma plena del pronom. De la mateixa manera que diem ne en lloc d’en: ne compraren.

5. També tenim nombroses paraules dialectals, que són molt nostres com el siroll i el ginoll. El verb trabucar i el subruixir (de sobreeixir). Quan volem insultar algú li diem que és un alonso i si menja massa és perquè és un gutxo. Després d’haver fet un sobreesforç quedem asclats, de la llum en diem electra i quan una cosa ens sorprèn exclamem ja és prou! A més, quan una cosa queda neta i polida diem que ha quedat curiosa.
Però sobretot els que ens fa vallencs és l’orgull de sentir-nos molt de Valls. No som pocs els que per motius diversos, després d’haver anat a estudiar a la universitat, ja no hem tornat al poble. I dic el poble, perquè en el nostre imaginari col·lectiu Valls és un poble amb voluntat de ser-ho. Som molt del “si sempre ho hem fet així, per què ho hauríem de canviar ara…”. Però amb els nostres defectes i les nostres virtuts és innegable que som excel·lents ambaixadors de la nostra vila natal. Hauríeu de veure com un vallenc explica com es viuen els castells a la plaça del blat, perquè no, si no ets de Valls aquestes coses no les pots saber, ni les pots sentir. Només ho sabem naltros això! I de calçotades bones només en podràs fer a la masia, a més, si no saps què són les redoltes és que ets un pixapí aficionat. És que els ho hem d’explicar tot… Naltros tenim el campanar més alt de Catalunya (obviem la Sagrada Família) i fins i tot en Llach va dedicar una cançó al nostre bandoler. Riu-te’n de la fama de Serrallonga, naltros teníem La Pera! També havíem tingut el Charli i ara tenim el Dalí. Però per sobre de tot ens encanta la mulassa! Sovint sento que els vallencs tenim una devoció desenfrenada per aquesta bèstia, però és que és impossible que no se’ns posi la pell de gallina en sentir les gralles quan esclaten a ritme del ball de la mulassa. Per cert, heu vist que lletja que és la mulassa de Reus? I no oblidem la Candelera, la patrona, que fa que comptem els anys de 10 en 10. I a qui li cantem la Flor de febrer, la versió vallenca remesclada del Virolai. Tenim de tot i massa sovint critiquem el poble. I és que fins i tot això ens fa vallencs!

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

2 Comentaris

  1. Com sempre els de valls nomes us mireu el melic. Si s’ha descalificar un altre per tenir arguments perd la rao. Per tant deixeu em pau la nostra mulassa.
    Un ganxet que ha de patir els de Valls.

  2. La Mulassa de Reus també es molt maca i molt estimada, però per nosaltres la nostra es única , igual que per tu la teva ! Visca les Mulasses i la cultura catalana ! ?

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

La Federació Espanyola de Futbol aprova la suspensió de totes les competicions no professionals fins a nou avís

Les competicions professionals de futbol no tornaran fins que les autoritats del govern espanyol considerin que es poden reprendre sense que això suposi un risc per a la salut de les persones.

Les custòdies compartides, en ‘standby’ per l’estat d’alarma?

Resolem alguns dels dubtes que el decret de l'estat d'alarma ha fet aflorar entre les mares i pares divorciats amb fills menors al seu càrrec

A quines sancions i multes ens enfrontem per saltar-nos l’estat d’alarma?

”S’han de tenir en compte quatre preceptes legals i que recullen les sancions a imposar als que no respectin les restriccions imposades pel Govern”, explica Mayte González, experta en dret penal i processal.

Més de 33.000 casos de covid-19 a l’Estat espanyol

L’Estat espanyol ja acumula 33.089 casos confirmats de coronavirus i 2.182 morts per la malaltia. La xifra suposa un increment de 4.517 nous casos en les últimes 24 hores

El Ministeri de Sanitat confirma que ja hi ha 3.910 professionals sanitaris afectats

El nombre de professionals sanitaris infectats per coronavirus ascendeix a 3.910. Són 435 més que aquest diumenge, en què el Ministeri en tenia comptabilitzats 3.475.