15.1 C
Valls
Dimarts, Març 17, 2020

L’Espanya dels porcs

Fa uns quants anys, els mitjans financers dels països anglosaxons van inventar un acrònim lleig i negatiu per referir-se als països de la Unió Europea amb un dèficit econòmic important; els deien països PIGS, que en anglès vol dir ‘porc’. Les sigles PIGS corresponien a Portugal, Itàlia, Grècia i Spain. Val a dir que Espanya en va sortir fa poc i ningú acaba d’entendre ben bé per què.

Així és com fins fa poc el món veia el país veí, com els porcs. Una regió incapaç de gestionar la seva pròpia economia i crear riquesa, envoltada de deutes i cataclismes democràtics. Però aquesta no és la imatge que ens venen els ministres, que encara avui justifiquen una política austera de braçalet alemany. Gràcies a la gestió del govern espanyol, Europa ens va arraconar amb els porcs, malgrat que la responsabilitat segueixi sent del forner que s’aixeca a les tres de la matinada per pastar la farina i del pare de família que pel fet d’haver de pagar un 21% d’IVA no es pot guanyar la vida com a treballador autònom.

Els causants de tal desastre som nosaltres per evadir impostos, treballar en negre, sobreviure i fer xivarri a les manifestacions urbanes. Alemanya, que per cert fa uns tres anys que va acabar de pagar els costos de compensació per danys durant la Segona Guerra Mundial, ha aprofitat que la política espanyola està sembrada d’indigents intel·lectuals per aplicar retallades en una economia deficitària i de recessió.

No cal matricular-se a ESADE per saber que el país dels toros i Tío Pepe mai generarà suficient riquesa per aixecar el cap, i que es conformarà, doncs, a haver de fer-ho mitjançant inversions estrangeres i escanyant Catalunya. A mitjans del segle XX i després del crac borsari de Nova York, els Estats Units van portar tota una societat al que es coneix com la Gran Depressió. Un economista anomenat John Maynard Keynes va marcar la diferència. Keynes defensava el consumisme abans que el producte. La lògica el va portar a pensar que eren els consumidors qui feien girar la roda de l’economia i per tant se’ls havia d’incentivar amb treball i una bona qualitat de vida perquè poguessin comprar i activar el consum. Juntament amb el president Roosevelt, van dissenyar la “New Deal”, amb què es van crear més obres públiques per donar feina als aturats; es va crear una reforma laboral per protegir els empleats; es va devaluar la moneda per afavorir les importacions i es va crear una comissió reguladora borsària per frenar l’especulació de les seves accions.

A Espanya, el president Zapatero va intentar imitar la política de Keynes —encara que no va entendre res— i va optar per donar els famosos 400 euros a cada espanyol durant el seu mandat. Un desastre. Avui dia existeixen genis del mateix llegat que John Maynard Keynes, però l’atmosfera d’incompetència i corrupció no els dona ni veu ni vot. Polítics de sobresou, comptes a Suïssa i de micros a restaurants, que ocupen una cadira en un parlament que resulta que no és el seu, sinó el nostre. Tenen sort que ja no som en aquelles èpoques de justícia social en què els pobles apallissaven i penjaven els seus dirigents a la part alta d’un pont després d’un escarni. Som tranquils, sociables, pacients i el fuster ens demana que posem l’altra galta.
@Sospedra78

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

1 comentari

  1. Por mucho que el autor se empeñe en desacreditar a España como receptor de inversión extranjera es lo cierto que ésta desempeña un papel fundamental en orden a modernizar nuestra economía al tiempo que constituye un indicador claro de la confianza de los inversores en nuestro país. Yo en su lugar me preocuparía por el hecho cierto de que del total español, a Cataluña sólo le han llegado el SEIS por ciento de esos 50.000 M€. Necesitamos más razón y menos fé, más pensar y menos creer.

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

El Govern pagarà els sous i les pòlisses d’assegurances dels treballadors d’empreses contractades per la Generalitat

L'objectiu és que les empreses que no poden oferir el servei mantinguin el personal i no hagin d'aplicar expedients de regulació temporal de l'ocupació com a conseqüència del coronavirus.

S’estudia una nova data per celebrar Sant Jordi

S'estudia una nova data per celebrar Sant Jordi 2020 arran de la crisi sanitari que està provocant el coronavirus a Catalunya

Gairebé s’arriba als 500 morts per coronavirus a l’estat

En les darreres 24 hores la crisi del cornavirus a incrementat a l'Estat Espanyol. En un sol dia s'han sumat 150 morts i pràcticament 2.000 casos

Una dona de 88 anys, primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls

La primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls es tracta d'una dona de 88 anys no resident a la comarca i que es trobava al Pius hospitalitzada

Es crea un grup de joves voluntaris a Alcover per ajudar les persones vulnerables

El consistori informa que s’ha habilitat un formulari perquè els joves que ho desitgin s’hi puguin apuntar