11.1 C
Valls
Dijous, Març 19, 2020

Les últimes diades castelleres del mes d’agost posaran tothom al seu lloc

Aquesta temporada tothom coincideix que és més pausada que les anteriors, fins i tot que el nivell de consecucions és més baix, però si rasquem una mica veurem que té força paral·lelismes amb l’anterior.

La Vella és la que ha mostrat més ventall de castells amb la consecució de tres gamma extra: 4de9 amb folre i pilar, 5de9 amb folre i 2de9 amb folre i manilles. Vilafranca, dos gamma extra amb el 3de10 amb folre i manilles (carregat) i el 2de9 amb folre i manilles. Minyons de Terrassa, també dos gamma extra amb el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. Jove de Tarragona un gamma extra, el recent 5de9 amb folre. Per sota d’això està la gamma alta de vuit, que també cal tenir en compte, perquè sense ella en principi no hi ha projecció més amunt cap a castells de més valoració.

Les dues úniques colles que han fet la gamma alta més representativa han estat les dues colles dels Xiquets de Valls, que han assolit el 3de8 amb el pilar, el 4de8 amb el pilar, el 5de8 i el 2de8 amb folre. Vilafranca de moment segueix deixant de banda un any més el 5de8, només ha completat un 4de8 amb el pilar dintre d’aquest curs i des del malaurat intent del 3de8 amb el pilar el maig de l’any passat a Berga no ha tornat ha intentar aquest castell compost. Els verds, durant molt de temps, van ser els grans dominadors dels de vuit i de nou d’aquests castells compostos amb pilar i segueixen mostrant enguany les mateixes mancances que l’any passat, si més no per omissió en no portar-los en el programa a les places, perquè és una obvietat que si no fas els de vuit és difícil saltar-se un esglaó i portar directament a plaça els de nou. Minyons de Terrassa ha tingut un començament de temporada brillant que va quedar interromput per vacances a partir de la diada de les Santes a Mataró el 21 de juliol. En aquest primer tram els malves han fet els principals castells de la gamma alta de vuit llevat del 3de8 amb el pilar, però malgrat això compta amb la bona salut del seu pilar en aquest moment de temporada, i és l’única que ha aconseguit —i per partida doble— el pilar de 8 amb folre i manilles, i per tant tot fa preveure que també aconseguiran aquest castell compost amb pilar.

La Joves de Valls ha aconseguit tots els castells principals de la gamma alta de vuit, i ara falta la projecció d’aquests castells més amunt i poder-los fer amb un pis més. Com podem veure la Joves té la base, com ningú, però falta poder-la desenvolupar amb els corresponents folres i manilles per aconseguir els castells correlatius superiors, que corresponen al 3de9 amb folre i pilar, 4de9 amb folre i pilar, 5de9 amb folre i pilar de 8 amb folre i manilles i 2de9 amb folre i manilles. Tot això contextualitza i ens indica globalment que mirar una mica més avall ens pot portar a mirar més amunt.

Tota aquesta anàlisi ens porta a dir que la Vella està ben situada per al 4de9f i pilar, 5de9 folre, Pilar de 8 amb folre i manilles i 2de9 amb folre i manilles. Els castells sense folre en aquest moment de la temporada encara són un llibre en blanc i resta per escriure aquest apartat. Tant el 2de8 com el 4de9 conviden a l’optimisme. La Vella aquest mes d’agost sembla que els portarà a plaça, si més no un dels dos. L’altre és el 3de10 amb folre i manilles, que si escau i està madur també pot entrar dintre el mes d’agost. Quant a Castellers de Vilafranca, la seva temporada s’assembla massa a la de l’any passat. El seu taló d’Aquil·les són els castells compostos, que abans els donaven superioritat allà per on passaven. Ara no és així, com ja hem dit abans. La seva base ara està en els dos castells bàsics i el 2de9 amb folre, igual que l’any passat, que van repetir a bastament en diverses actuacions. Els problemes del pom de dalt sembla que es tornen a repetir i els pisos de baix es veuen més pesants. S’ha prioritzat no caure, però s’ha produït més del previst. El 4de9f carregat a Gràcia i el pilar de 7 folrat carregat a la Bisbal no ajuden en l’autoestima. El Catllar i l’Arboç seran una bona prova de cara a la seva diada de Sant Fèlix.

La seva projecció, pel que s’ha vist fins ara, és estreta per tot el que hem anat comentant i anirà encaminada cap al 3de10 amb folre i manilles i també sense descartar els castells desfolrats.

La Jove de Tarragona sempre va de menys a més, semblava que el seu començament era un pèl fluix, però dilluns a la diada de Sant Magí van esvair dubtes amb la consecució ferma del 5de9 amb folre. Serà important el que ens puguin ensenyar a la diada de demà, dissabte, al Catllar, on segur que ens mostraran alguna estrena. De forma progressiva, de segur que aquesta temporada els veurem portar a plaça el 4de9 amb folre i pilar, el 3de10 amb folre i manilles i el 3de9 amb folre i pilar, així com el pilar de 8 amb folre i manilles. Buscaran la millor ocasió i el tempo que creguin més adequat. La Colla Joves Xiquets de Valls va fer una bona impressió a la Bisbal amb uns castells ben resolts. Ara Igualada, aquest diumenge, serà una estació per arribar en bones condicions a la diada de Sant Fèlix. Sempre s’ha dit que de la Joves es pot esperar tot i no és un tòpic. Té la base, ha fet els principals castells de gamma alta de vuit, però li falten els folres i manilles, i això també passa amb el pilar de 8. Les seves cartes seran el 5de9 amb folre i els dos castells sense folre, si més no el 2de8 sense folre, i si al llarg de la temporada pot arreglar el tema dels folres i les manilles estarà molt amunt.

Les últimes diades d’agost, el Catllar, l’Arboç i Igualada, seran les cites prèvies que ens portaran a la Festa Major de Sant Fèlix, a Vilafranca, i posaran cadascuna de les colles punteres al seu lloc. Després d’aquestes diades tot es veurà més clar i amb molta més llum.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

La CUP del Pla proposa nou mesures locals contra el coronavirus

davant la situació actual de pandèmia pel coronavirus, ha fet un seguit de propostes a l’equip de govern de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria

Alcover i el Morell suspenen el cobrament de taxes i preus públics mentre duri el confinament

La piscina d’Alcover està tancada. Davant dels efectes econòmics que portarà l’actual crisi sanitària del coronavirus, tant a...

La deixalleria municipal de Valls, tancada al públic

La deixalleria és una instal·lació municipal per a la recollida i gestió d’aquells residus que no disposen d’un contenidor al carrer.

Nova mesura de la Diputació per alleugerir la càrrega econòmica de la ciutadania

Aquestes mesures s'afegeixen a d'altres impulsades per la Diputació de Tarragona per garantir la seguretat de les persones davant la crisi sanitària.

Més de 100.000 persones es baixen l’app de Salut per fer seguiment dels símptomes del coronavirus

Més de 100.000 persones s'han baixat ja l'app del Departament de Salut per fer seguiment dels símptomes...