15.3 C
Valls
Divendres, Març 20, 2020

Les estaques del diable

A mig camí entre Vilabella i el Catllar, baixant pel cabal del riu Gaià, ens trobem un meandre on s’alcen uns cingles coneguts com les Coves Roges, també anomenats les estaques del diable, per la següent llegenda.

Fa molts anys, hi havia un xiquet que vivia en una masia a prop del riu Gaià. Com era habitual en aquells temps, el noi sortia per la contrada, a la recerca de trobar una mica de teca, quan des de la llunyania va veure, a les Coves Roges, cinc eixams d’abelles situats al sostre de les balmes, i va decidir apropar-s’hi per obtenir una mica de mel.
De sobte, quan anava a realitzar la comesa, se li aparegué un home molt ben vestit, tot elegant, que li digué:


–Noi, que voldries menjar d’aquestes bresques?
A què el noi respongué:
–Sí, però estan situades tan altes que no puc arribar a agafar-les.
El desconegut li va dir que anés a cercar una caldera, que ja s’ocuparia ell d’omplir-la de mel.
El noi, fent-se-li la boca aigua només de pensar en aquella delícia, va anar a cercar la caldera en un mas proper, i en tornar a l’eixam, el desconegut el va alçar al seu coll, i el noi es va poder enfilar a la cova i va omplir les bresques al recipient, i després va tapar els cincs forats amb unes estaques.
Un pic tingué la caldera plena, el desconegut li digué que aquella mel l’havia de repartir en quatre porcions, tot dient:
–La primera per a mi, la segona per a tu, la tercera per a l’amo de les arnes i la quarta, per a qui t’ha deixat la caldera.

El noi va decidir que per fer quatre particions el millor seria fer una creu, i seguidament va fer el senyal diví; immediatament no arribà a sentir resposta del desconegut que en mirar-lo es va convertir en fum, i va desaparèixer la seva presència.


D’aquesta manera el noi es va adonar que el foraster era el mateix diable, que havia agafat l’aparença d’aquell desconegut.
A part d’aquesta llegenda, diu la tradició oral que les Coves Roges eren amagatalls de bandolers, on guardaven els botins dels seus robatoris, on es lligaven des de dalt dels cingles i baixaven amb cordes, fins que els Mossos d’Esquadra van descobrir l’amagatall.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

Les estaques del diable

A mig camí entre Vilabella i el Catllar, baixant pel cabal del riu...

El Col·legi de Metges de Tarragona centralitza tota la captació de voluntaris en la província

Les persones interessades a donar un cop de mà han de posar-se en contacte amb el Col·legi de Metges de Tarragona mitjançant el correu electrònic (suportcovid19@comt.cat) o al telèfon: 977232013

El CB Valls fitxa la letona Adelina Vanaga pocs dies abans de la suspensió de la competició

Història un pèl complexa i surrealista la que ha viscut la nova jugadora del Club Bàsquet Valls...

Tanca carteria de Correus de Valls davant un possible cas de Covid-19

El Sindicat Federal de Correus Secció de Tarragona ha demanat la suspensió de les activitats a les oficines de Valls, Tarragona i Reus

150 persones amb coronavirus reben l’alta a Catalunya

Dos veïns de Valls, amb masqueretes en un establiment de Valls. Foto: El Vallenc Un total de 150...