13.4 C
Valls
Divendres, Març 27, 2020

Les bruixes de Picamoixons

Paraules d’ànim

A finals del segle XIX, diu la tradició oral, vivien per les contrades de Picamoixons, pel camí que va a Fontscaldes, unes dones primes i velles, que no tenien ni marit ni fills, que s’ocupaven de cuidar llurs terres, i a part feien la funció de remeieres recol·lectant herbes, plantes, arrels i flors, per realitzar ungüents .

Per aquest fet a la vila eren conegudes com a bruixes, i cap vilatà gosava mirar-les al rostre, per por a rebre un mal d’ull. A part, les feien responsables de totes les malures, tant si hi havia una collita dolenta com mal temps, i sobretot algun brot de contagi, perquè veien en elles una fortalesa física admirable, ja que a pesar dels seus anys mai restaven malaltes, i els vilatans donaven per fet que aquest poder els era atorgat pel mateix diable i les feia immortals.

Aquesta admirable salut era conseqüència dels seus remeis i saviesa, que havien adquirit dels seus avantpassats, que antigament varen ésser jutjats per la Inquisició, i de ben segur, cremats i penjats a la forca acusats d’heretgia i bruixeria. D’ençà que el lloc on aquestes velles dones recollien les plantes i arrels va ser conegut com la “Rasa de les Bruixes”, i actualment encara conserva el nom.

Cal dir que, tant de respecte els hi tenien el vilatans, que creien que a les nits les velles es convertien en gats, i com que tenien coneixença que antigament raptaven nens per tal de fer pocions i conjurs, per aquest motiu no deixaven sortir sola la canalla, i de nit tancaven llurs cases amb pany i clau.


En aquella època es va començar a construir el tram de les vies de ferrocarril, i es diu que quan van acabar de construir-se les vies i va circular-hi el primer tren, en arribar a Picamoixons la locomotora va descarrilar i molts vilatans que es van atansar a veure el trajecte van albirar des de la llunyania les velles bruixes que arribaven volant en direcció al tren, i fent servir un encanteri el van tornar a posar dins de les vies, amb la qual cosa van impedir el descarrilament i com a conseqüència van evitar les morts dels passatgers i els vilatans de Picamoixons.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

Maria Jacobs presenta la versió de “recordes”: missatge d’esperança davant del Covid-19

Així durant aquesta cançó, en forma de versió d'una cançó pròpia, va explicant diferents situacions que, a les nostres llars, ens anem trobant en aquestes setmanes de confinament.

L’Estat suma 769 nous morts per coronavirus en 24 hores, arriba a les 4.858 defuncions i supera els 64.000 positius

La Comunitat de Madrid continua sent l’autonomia amb més afectats, amb 19.243 positius i 2.412 morts, seguida de Catalunya amb 12.940 casos i 880 morts.

El fill d’un matrimoni de la Ballús: “estic molt satisfet de la gestió del centre”

El fill d'un matrimoni de la Residència Ballús de Valls vol parlar per trencar una llança...

L’Ajuntament del Pla repartirà mascaretes a totes les cases

L'Ajuntament del Pla de Santa Maria ha anunciat que repartirà 3.000 mascaretes a totes les cases demà, dissabte 28 de març

Un mosso d’esquadra de 57 anys mor per coronavirus

Un agent dels Mossos d'Esquadra de 57 anys ha mort per coronavirus, segons ha explicat el cos...