15.1 C
Valls
Dimarts, Març 17, 2020

La cova d’Arjant

La cova d’Arjant era una cavitat que estava situada al capdamunt d’un turó, en un cingle a recer del llogaret de Picamoixons, entre la partida del Borrell i el camí de l’ermita de Sant Llorenç. La cova actualment resta desapareguda a causa de l’explotació minera de la Pedrera, on va ésser dinamitada.
Avui en dia només en resta el record entre la gent gran de la contrada i en la toponímia cartogràfica, encara podem trobar-la en mapes on se l’anomena cova de l’Argant, d’Arjant o d’Argent.


La tradició oral ha atribuït a aquesta cova infinitats de llegendes en què es diu que el nom de l’Argant provenia del mot d’un bandoler que s’amagava dels Mossos d’Esquadra i hi guardava els seus botins. També es diu que el nom d’Argent estava relacionat amb la plata, ja que hi restaven tresors enterrats de l’època dels sarraïns, així com també que provenia de l’època dels romans, que l’utilitzaven com a mina per treure’n el preuat mineral.


També s’explica que durant l’estada dels romans feia la funció d’amagatall de cristians, que es reunien en llocs subterranis per tal de no ésser descoberts i així seguir la doctrina de Crist, ja que la nova religió encara no estava establerta, i molts predicadors d’aquesta fe eren perseguits i martiritzats pels pretors romans per no adorar els seus ídols.
Més tard, com a lloc sagrat, es diu que la cova es va utilitzar com a catacumbes on foren enterrats molts cristians de la comarca, i doncs feia la funció de cementiri aprofitant-ne les galeries.

Més recentment en podem trobar altres llegendes, com la primera exploració que es va realitzar al cingle, en què van llençar un gat dins la cavitat per saber si la cova tenia sortida, i sorprenentment van trobar uns dies més tard el mateix gat sota el llogaret de Picamoixons, a recer del riu Francolí, i així van donar per fet la gran fondària i llargada que tenia aquella cova.


I per últim, hi ha el curiós relat d’un vilatà de Picamoixons que deia que la cova canviava de forma quan passaven els anys, fent al·lusió que quan era petit baixava pel cingle i s’introduïa a la gran cavitat, i que passats els anys hi va tornar a baixar i veia que la cova era més estreta; potser li haurien d’haver explicat que qui havia canviat era ell mateix, que el seu cos s’havia fet més ferm i robust i per aquest motiu tenia la sensació que la cova variava de dimensions.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

El Govern pagarà els sous i les pòlisses d’assegurances dels treballadors d’empreses contractades per la Generalitat

L'objectiu és que les empreses que no poden oferir el servei mantinguin el personal i no hagin d'aplicar expedients de regulació temporal de l'ocupació com a conseqüència del coronavirus.

S’estudia una nova data per celebrar Sant Jordi

S'estudia una nova data per celebrar Sant Jordi 2020 arran de la crisi sanitari que està provocant el coronavirus a Catalunya

Gairebé s’arriba als 500 morts per coronavirus a l’estat

En les darreres 24 hores la crisi del cornavirus a incrementat a l'Estat Espanyol. En un sol dia s'han sumat 150 morts i pràcticament 2.000 casos

Una dona de 88 anys, primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls

La primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls es tracta d'una dona de 88 anys no resident a la comarca i que es trobava al Pius hospitalitzada

Es crea un grup de joves voluntaris a Alcover per ajudar les persones vulnerables

El consistori informa que s’ha habilitat un formulari perquè els joves que ho desitgin s’hi puguin apuntar