14.8 C
Valls
Dimecres, Març 18, 2020

Els Xiquets de Valls toquen la glòria

La diada de Santa Úrsula que es va viure diumenge és una de les jornades castelleres més glorioses dels Xiquets de Valls. Les dues colles vallenques van aconseguir carregar per primera vegada el 3de9 net, en un duel en què la rivalitat i el frec a frec entre les dues colles és l’essència pura dels castells, que van néixer aquí, i així també amb aquesta pugna fan més de 200 anys a la ciutat bressol dels castells. Els historiadors no es posen d’acord si el 3de9 net ja es va fer també al segle XIX o no. No hi entrarem, i menys ara. No ho sabem. Cadascú tindrà els seus arguments.

El realment important és el present i per fi s’ha aconseguit el mite, el 3de9 net. S’ha traspassat el sostre de vidre establert amb els quatre castells límit: el 4de10 amb folre i manilles, el 3de10 amb folre i manilles i el 2de8 i el 4de9. Tots aquests quatre castells semblaven la frontera; l’últim d’arribar d’aquests, que es va resistir, va ser el 4de10 amb folre i manilles, aconseguit per primera vegada pels Minyons de Terrassa el 2015. De llavors ençà no s’ha traspassat aquest sostre de vidre, era la frontera infranquejable i per fi es va aconseguir diumenge per Santa Úrsula a la plaça del Blat. Malgrat que va ser una diada plena de grans emocions i s’hi van veure unes gestes memorables, comentàvem amb un casteller que aquesta vegada ningú ha dit “ja ho he vist tot, ja em puc morir”. No, no, que no es mori ningú perquè encara queden coses per veure. Amb un context diferent, la diada de Santa Úrsula 2019 té certs paral·lelismes amb la també memorable i grandiosa Santa Úrsula del 1981 amb el 4de9 i 5de8 descarregats per primera vegada en el segle XX per les nostres colles vallenques.

El 3de9 sense folre es va intentar per primera vegada a la Fira de Vila-rodona l’any 2000; des de llavors i amb intermitències, ha estat intentat per la Colla Joves, la que més, la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca, tots ells de forma infructuosa. Des del Concurs del 2016 per part de la Vella i l’any passat per Santa Úrsula per part de les dues colles vallenques, ja es va deixar entreveure que era un repte majúscul però que tard o d’hora, amb les circumstàncies actuals, es podria aconseguir. Hi ha “profetes” o “savis” que menyspreen els castells carregats. Jo estic d’acord amb la dita de Guillem Bartolí, de la Colla Vella, que diu que “per descarregar un castell primer s’ha de carregar”. Quants castells no haurien progressat si no s’hagués anat pas a pas, temptejant-lo primer, carregant-lo després i finalment aconseguir dominar-lo.

Molts! Comentava un veterà casteller que ara encara queda molta feina per fer amb el 3de9. Que l’enxaneta traspassi, que faci la balançada baixant per l’altre pilar… Sí, és cert, però el primer pas amb el 3de9 ja està fet. I el primer pas sempre és el que trenca el gel. La diada de Santa Úrsula va ser una fogonada d’una magnitud molt gran. A la primera ronda les colles feien els seus castells “segurs”, el 2de8 i el 4de9. Uns castells que aquesta temporada només han fet les colles vallenques: la Vella, 2de8 i 4de9 i la Joves, 2de8.

Potser algú voldrà fer creure que són fàcils, però dona la casualitat que només el fan les dues colles vallenques. Això vol dir que són fàcils? Els tres castells que diumenge va fer a plaça la Vella només un l’ha fet una altra colla, que és la Joves, el 2de8; els altres dos aquesta temporada no els ha fet ningú (excloent els Xiquets de Valls). Això deixa constància de la magnitud de l’actuació dels rosats. La Vella ara té les dues actuacions més valorades. La de Santa Úrsula 2016 (amb tres castells) : 4/10fm., 3de10fm i 4de9sf. I la de Santa Úrsula 2019 (amb tres castells més pilar): 4de9sf, 3de9 (c ), 2de8sf i pilar de 8fm. Cal posar en valor, com fa el cap de colla de la Vella, Albert Martínez, de la gent que baixa del pom de dalt, que només sis o set anys després ja estan agafant posicions al tronc. Mostra que el present és molt bo però que el futur també ho pot ser.

La Colla Joves sempre hem dit, i no és un tòpic, que és capaç del millor. El que va fer diumenge passat, sobreposant-se a tots els contratemps, és increïble. Va demostrar una vegada més que té un tronc selecte de castellers capaços també de tot i que són d’una pasta diferent i que hi abunda. La manca d’efectius, la massa social potser no prou nombrosa, col·loca la Joves en cert desavantatge en relació amb altres colles més grans en nombre de gent. Si la Joves tingués uns cordons més nombrosos als assajos o també a les sortides de no tant de compromís, va demostrar diumenge, una vegada més, que té un tronc casteller de matricula d’honor que es mereix que pugui treballar amb folres i manilles. La Joves diumenge va fer la millor actuació de la seva història, i com diu el cap de colla, Francesc Ramon, van tornar a tenir la creu en no poder intentar el pilar de 8 amb folre i manilles. Uns pilars que han donat moltes alegries enguany als del carrer d’en Gassó.

Alegria desbordant a les dues colles, tenen motius per tenir-la i el seu treball ha estat premiat. Enhorabona, Joves! Enhorabona, Vella! Esteu fent feliç a molta gent.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

[Galeria de fotos] Així viu Valls l’estat d’alerta

Molt poca gent pels carrers després de l'estat d'alarma en què es restringia a la població la circulació a la via pública per combatre l'expansió del coronavirus.

Calen foc al cotxe de l’exalcaldessa de Cabra

Aquesta matinada algú ha calat foc al vehicle de l'exalcaldessa de Cabra del Camp, Natàlia Targa, el qual es trobava aparcat a l'exterior del seu domicili

Dos jugadors del CB Valls marxen de forma temporal per culpa del coronavirus

Amb l'aturada de la competició, i a falta de saber que passarà han optat per marxar i estar amb les seves famílies

Tens un vol amb Ryanair per a les pròximes setmanes? Això t’interessa

La companyia irlandesa marca com a excepció “un nombre molt petit de vols per mantenir la connectivitat essencial”

ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu o el BNG animen a protestar contra la monarquia i l’intent de “blanqueig” de la seva imatge

En un comunicat conjunt, els partits signants de la Declaració de la Llotja de Mar critiquen que el monarca "està dedicat a blanquejar la seva imatge"