12 C
Valls
Dimecres, Març 18, 2020

El tresor de la mula perduda de la Riba

A finals del segle XIX, en la tercera guerra Carlina, explica una llegenda de tradició oral que hi va haver una gran batalla vora els llogarets de la Riba i Picamoixons, al cim del Puigcabrer.

El fort assetjament de les tropes carlistes, comanades pel guerriller Nen de Prades, que incendiaren part de la muntanya i la torre de vigilància bastida al cim pel general lliberal Petrol, van causar una estampida de fugida de soldats i besties. La por a ser abatuts i els abominables xiscles que s’escoltaven dels ferits i cremats en la fragor de la batalla van fer desorientar una mula d’un soldat que aparegué dins d’una casa de la Riba, amagada i morta de por als baixos de l’estable juntament amb el seu bestiar.

El propietari d’aquella casa, en sentir a l’estable el rebombori dels seus propis animals en estar la mula intrusa amagada. Va baixar a revisar l’enrenou i va veure en apropar-s’hi aquell animal esporuguit, i que anava tot carregat amb unes grans sàrries, i en obrir-les, va veure amb gran sorpresa que estaven totes plenes de joies i monedes d’or.

L’amo de seguida es va adonar que aquell animal era d’un soldat de la batalla, ja que aquell tresor que duia a les sàrries era provenia dels saquejos i robatoris que cometien els soldats carlistes.
Així que de seguida el propietari de la casa es va disposar a buidar aquelles preuades sàrries i va arriar immediatament aquella mula perquè marxés del seu estable, ja que de ben segur que els soldats estaven desesperats buscant aquell tresor i si es quedava també amb aquella bestia, si fos descoberta, donarien per fet que també tindria les joies i les monedes d’or.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

Se suspenen tots els actes de Setmana Santa de Valls incloent la Processó de Divendres Sant

En el mateix comunicat, afirmen que "si, una vegada superada l’actual situació de lluita contra la pandèmia i retornada la normalitat, fos possible programar de nou algun dels actes no vinculats directament amb les celebracions litúrgiques, ja s’anunciaria i se’n faria difusió pública per l’entitat organitzadora".

S’ajorna la preinscripció escolar per la crisi del coronavirus

El Departament d'Educació ha decidit ajornar la preinscripció escolar dels diferents cicles d'ensenyament obligatori en el marc...

Un veí de Valls, ingressat al Pius, dona positiu per coronavirus

Una morta al Pius per coronavirus i un home de 75 anys ingressat que ha donat positiu El...

Vídeo | La moda dels concerts als balcons arriba a Valls

https://twitter.com/elvallenc/status/1240003567672537090?s=20 Va començar a Itàlia quan músics, dj's i cantants van començar a alegrar les vides dels seus...

La Cambra del Llibre de Catalunya posposa les tradicionals parades de carrer i signatures d’exemplars de Sant Jordi

La Cambra del Llibre de Catalunya ha fet arribar a les diferents administracions un paquet de mesures "puntuals i estructurals" per afrontar una situació que posa "en perill la continuïtat de l'ecosistema editorial a Catalunya".