15.1 C
Valls
Dimarts, Març 17, 2020

Davant del coronavirus, siguem comunitat!

Ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS) elevava a pandèmia global el COVID-19, l’anomenat coronavirus. “Podem esperar que el nombre de casos, de decessos i de països afectats augmenti”, deia Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’organisme.
El temut virus avança sense aturador i, de fet, ja hi ha diferents líders polítics estatals que l’estan patint. El Parlament de Catalunya aturat, el Congrés dels Diputats també i, sense anar més lluny, l’esport base i moltíssimes activitats a la nostra ciutat, en suspens durant almenys dues setmanes.


Itàlia, Dinamarca o la Comunitat de Madrid han tancat ja els seus centres escolars i les universitats, com a mesura per evitar-ne la ràpida propagació. Com no pot ser d’altra manera, en moments difícils cal prendre decisions igualment difícils i valentes.


En aquest sentit, no semblaria gens estrany ni forassenyat que la setmana vinent, si no s’ha anunciat ja quan hàgiu llegit aquest article, es tanquessin escoles i universitats. I això, com us podeu imaginar, té impacte molt més enllà d’aquests àmbits.


Qui cuidarà la canalla? Ho faran els pares i mares, que han de continuar treballant? Ho faran els avis i àvies, que són població de risc? La resposta és totalment incerta, perquè els que siguin treballadors assalariats segurament —i poso en dubte el segurament— tindran alguna facilitat més per quedar-se a casa o fer teletreball. Però que faran, per exemple, les persones autònomes?


Aquest matí l’ambientòloga i exdiputada Mireia Boya deia a Twitter que “el sentit comunitari que tenim és molt inferior al de Dinamarca o la Xina i això implica una pitjor gestió del coronavirus. I ara critiqueu-me si voleu”. I no puc estar-hi més d’acord, perquè en moments com aquest és quan, més que mai, necessitem ser una comunitat de veritat.


Ser comunitat en temps de pandèmia vol dir anar a veure els nostres veïns i demanar-los si necessiten res, compartir menjar si se’ns ha acabat o ajudar-nos a fer passar el temps si hi hagués confinament. Ser comunitat vol dir que els estudiants, si ens suspenen les classes, ens oferim per ajudar aquelles famílies que no puguin assumir les cures dels seus fills o de persones grans.


És el moment de posar la solidaritat en pràctica, de deixar de ser éssers individuals i pensar en el nostre entorn, en el fet que no vivim aïllats. Baixem al veí o veïna de baix, o pugem al de dalt, i serà de les millors aportacions que farem aquests dies. Si no és ara, quan? Si no som nosaltres, qui? I que aquesta comunitat perduri per sempre!

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

El Govern pagarà els sous i les pòlisses d’assegurances dels treballadors d’empreses contractades per la Generalitat

L'objectiu és que les empreses que no poden oferir el servei mantinguin el personal i no hagin d'aplicar expedients de regulació temporal de l'ocupació com a conseqüència del coronavirus.

S’estudia una nova data per celebrar Sant Jordi

S'estudia una nova data per celebrar Sant Jordi 2020 arran de la crisi sanitari que està provocant el coronavirus a Catalunya

Gairebé s’arriba als 500 morts per coronavirus a l’estat

En les darreres 24 hores la crisi del cornavirus a incrementat a l'Estat Espanyol. En un sol dia s'han sumat 150 morts i pràcticament 2.000 casos

Una dona de 88 anys, primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls

La primera mort per coronavirus al Pius Hospital de Valls es tracta d'una dona de 88 anys no resident a la comarca i que es trobava al Pius hospitalitzada

Es crea un grup de joves voluntaris a Alcover per ajudar les persones vulnerables

El consistori informa que s’ha habilitat un formulari perquè els joves que ho desitgin s’hi puguin apuntar