8.1 C
Valls
Divendres, Març 20, 2020

Virginia Callao: “Hem d’intentar que cada dia hi hagi mil donacions de sang a Catalunya”

Virginia CallaoDirectora del Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Aquest proper dimecres, 8 de maig, el Centre Cultural de Valls acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang.

 

Com funciona el Banc de Sang i Teixits?

El Banc de Sang i teixits és una empresa pública i, per tant, que depèn del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. És l’única organització que té la potestat per obtenir donacions de sang i també de plasma a tot Catalunya. La seu central està a Barcelona i després hi ha les unitats territorials, que són les de Lleida, Tarragona i Girona i el que és Barcelona amb tota l’àrea metropolitana. Així, les seus territorials s’encarreguen de fer les promocions i també fan la recollida de la sang. Després, les donacions s’envien a Barcelona per tal de fer el processament i l’anàlisi, i després, diàriament es fa la distribució amb la validació i etiquetatge corresponent als centres territorials, perquè posteriorment els hospitals ja la puguin utilitzar. Tot plegat es tracta d’una tasca en xarxa: la central, que fa la funció de laboratori, que és on es tracta i s’analitza la sang, i després els centres territorials, que estan en els hospitals més grans, i finalment els hospitals més petits. Per exemple, en el cas del Pius Hospital de Valls, té com a centre de referència l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, i alhora aquest depèn de Barcelona.

 

Qui pot ser donant?

Ser donant de sang ho pot ser qualsevol persona que disposi de tres característiques: no tenir cap problema de salut, que pesi més de 50 quilos i que tingui una edat entre 18 i 70 anys. En els caos de persones que estiguin prenent alguna medicació, que tingui alguna malaltia o que hagi fet un viatge recentment, és possible que no pugui donar en aquest moment. En aquest cas, el millor que pot fer és dirigir-se al nostre equip i que ho pregunti, perquè tant pot ser que en pugui donar com que no. En el cas que no ho pugui fer li’n diran els motius i li explicaran quan podrà fer la donació.

 

Quina seria la situació òptima pel que fa a l’estoc?

Per dir que estem bé és quan disposem d’un estoc per a deu o onze dies. El que passa és que la sang té caducitat, cal que sigui una tasca diària. Hem d’intentar que cada dia hi hagi mil bosses, mil donacions de sang a Catalunya perquè els hospitals no tinguin cap problema de subministrament. Per això no podem abaixar la guàrdia.

 

Quina és la situació al Camp de Tarragona?

Avui dia estem molt bé quant a estoc. Precisament, ara disposem d’estoc per a onze dies. Tot i així, aquesta xifra no és l’habitual, ja que normalment tenim un estoc per a un marge de menys dies. Però pel fet que ara estiguem bé no ens podem relaxar, perquè cal continuar treballant per als propers dies. Si ara tenim un bon estoc és perquè durant aquesta Setmana Santa hem estat treballant molt.

 

Quins són els períodes amb més necessitat de donacions?

Es necessiten donacions tot l’any, però durant els períodes de vacances, com són Setmana Santa, Nadal i estiu, la gent fa menys donacions, fins a un 30% menys. Però és clar, els pacients en necessiten igualment. Llavors intentem fer més esforços perquè la gent continuï fent donacions.

 

Creus que la societat actual està més sensibilitzada?

Crec que sí, que a poc a poc ho estem aconseguint. Però encara ens costa molt apropar-nos als joves, que són els que menys donen. L’edat mitjana del donant és d’entre 35 i 50 anys, i l’objectiu és baixar una mica aquesta mitjana. Per exemple, la campanya d’enguany, #Sangfluencer, vol retransmetre aquest missatge a través de les xarxes socials, que és una de les maneres per arribar a la gent jove.

 

Quins són els objectius de les maratons, més enllà de les donacions?

Evidentment, un dels objectius és millorar quantitativament les donacions. Però també es vol que la donació sigui un acte festiu, fora de l’hospital, i que sigui un dia diferent. També és important la participació, amb entitats, l’ajuntament, els comerços, els voluntaris… I un dels altres grans objectius és aconseguir donants nous. Generalment, amb les maratons s’aconsegueix que hi hagi més gent que doni per primera vegada.

 

Què diries a les persones que són reticents a ser donants?

Els diria que mai sap si algun dia necessitarà sang, aquesta persona o algun familiar, que amb cada donació pots ajudar fins a tres persones. També els diria que és una sort poder donar sang, perquè significa que estem sans, i, sobretot, ser conscients que la sang només s’aconsegueix amb les donacions altruistes.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

Segona mort per coronavirus a la demarcació de Tarragona

A la Regió Sanitària Camp de Tarragona s'han confirmat 15 nous casos de coronavirus

Més de 500 casos de coronavirus en les últimes hores a Catalunya

Dos mujeres con mascarillas caminan por Barcelona el mismo día en que se confirman nuevos casos de pacientes contagiados de coronavirus...

Educació suspèn els tràmits d’extinció de concerts i les convocatòries d’oposicions

Els tràmits i procediments es reprendran quan l’estat d’alarma, i les possibles pròrrogues, quedin derogats.

Acord per no deixar sense internet els abonats durant el confinament

En primer lloc, ha acordat amb les grans operadores no deixar cap dels seus abonats sense Internet i sense dades durant aquesta situació d’excepcionalitat.

L’emotiu vídeo de professionals del Pius Hospital

Personal del Pius Hospital de Valls ha elaborat un emotiu vídeo demanant a la ciutadania que compleixi amb el confinament i es quedi a casa