//Crònica. Una Santa Úrsula «brutal»

Crònica. Una Santa Úrsula «brutal»

per | 2019-10-27 12:11:1327/10/2019 12:11 | 1 comentari

La diada castellera de Santa Úrsula 20119 ha estat totalment històrica, en una diada que s’ha trencat el sostre casteller. Valls i els seus Xiquets de Valls poden dir que els 2 primers 3de9sf de la història del món casteller es van poder viure a Valls, a la plaçat del Blat i que les dues colles en van ser els protagonistes. Primer seria la Vella, tot i un primer intent desmuntat de la Joves, però els vermells, tossuts, el carregarien i després de fer-ne llenya. Les dues colles assolien el repte del 3de9sf.

La diada, a part d’aquesta ja efemèride del món casteller, ha deixat dos 2de8sf descarregats (un per colla), un 4de9sf de la Vella i un pilar de vuit amb folre i manills. La Vella signava la millor actuació de la seva història comptant el pilar mentre que la Joves aconseguia la seva millor actuació de la història. Sense dubtes, una diada castellera que ha passat a la història no només dels Xiquets de Valls, sinó també de la història del món casteller.

Minut a minut

La plaça del Blat i Carrer de la Cort ha quedat petita per a veure la gran diada castellera de l’any. Vella i Joves, Joves i Vella arribaven a la cita amb previsió de màxims i buscant realitzar una diada castellera per a la posteritat. Enmig d’una cita castellera reivindicativa pel que està passant al país, després de la sentència del procés i les múltiples manifestacions i detencions i empresonaments.

Així, la prèvia a la diada s’ha convertit en una reivindicació de país. La Colla Joves arribava a plaça amb tres pancartes, demanant la dimissió de Buch, l’alliberament de Joan Tortosa i Laura Solé i una tercera sota el lema «Joves antifeixistes».

Abans de l’actuació, actuació tradicional del bestiari vallenc. Ball de la Mulassa i els Gegants de Valls. Tot seguit, i ja amb la plaça plena de caliu casteller, cant dels Segadors amb una estelada al mig de la plaça i una pancarta on es podia llegir «Prou repressio»

Actualització (la notícia anirà sent actualitzada).

Comença la diada castellera

Primera ronda

La dida castellera comença amb un pèl de retard. Amb una plaça plena, i després de l’espectacular Cant dels Segadors, la Colla Joves és qui obrirà aquesta diada castellera de Santa Úrsula 2019.

La Colla Joves era la colla que obria la diada castellera després del sorteig que es feia als baixos de l’Ajuntament. La Colla Joves sortia amb el castell que més confiança i tenia, el 2de8sf, i que ja havien descarregat en dues ocasions aquesta temporada. Els de la camisa vermella enlairaven el castell i amb dosos col·locats el castell es girava un pel però s’aguantava. L’acotxadora es situava i l’enxaneta el carregava molt ràpidament. Amb els primers crits a plaça, la Colla Joves aguantava la baixada i el descarregava. Crits de «Joves, Joves, Joves», a la plaça. Primer gamma extra descarregat i el primer 2de8sf descarregat a una diada de Santa Úrsula.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls començaran la seva diada castellera amb el 4de9sf, castell que l’han realitzat en diverses ocasions.Els rosats començaven la diada amb dubtes inicials, quan desmuntaven el 4de9sf en dues ocasions, fet que allargava la primera ronda castellera. Després de dos peus desmuntats, la colla l’enlairava a la tercera.

El castell patia pel pisos de segons quan el castell es trobava situant el dosos però aguantaria. Seguia lent però sense nervis, fins que es posava l’acotxadora. L’enxaneta es donava presa per carregar-lo i feia l’aleta. I tocava baixar el castell, amb solvència però donant-ho tot, fins a descarregar-se. 4de9sf descarregat de la Colla Vella en primera ronda. I és el cinquè any consecutiu que assoleix aquest castell per Santa Úrsula.

Segona ronda
La segona ronda era la més esperada per a tots. Era el moment dels castells inèdits. La Colla Joves portava el 3de9sf castell que mai s’ha aconseguir ni tant sols carregar, i que enguany els vermells ja l’han provat per Sant Fèlix en un doble intent. La Joves construia la base del castell però es tirava enrera amb un peu desmuntat per dubtes d’una part dels castellers. Tot seguit es tornava a provar. Silenci a la plaça del Blat.

El castell pujava amb molta seguretat, tot i tractar-se d’un castell que, com dèiem, mai ningú havia carregat anteriorment. Pujava lleuger i finet, amb certes garanties, però quan dosos estaven a poc de pujar el seu pis per a col·locar-se la canalla feia marxa enrera.

Després de l’intent desmuntat de la Colla Joves, els vermells optaven per a rebaixar pretencions i ho feien amb el 4de9 amb folre, castell que inicialment es desmuntava el peu. Tot seguit, tercer 4de9 amb folre descarregat de la temporada per la Joves.

3de9sf carregat de la Vella

Tot seguit era el torn de la Colla Vella, que en segona ronda portaven també el 3de9sf, construcció que si bé enguany no l’havien provat encara, sí ho va provar l’any passat per Santa Úrsula. El castell pujava amb valentia, i els pisos s’enlairaven. Amb l’entrada dels dosos, el castell patia i es generava el primer dubte, però la canalla no baixava i el castell seguia, però patint molt. Aniria de segons. Dosos col·locats i enxaneta i acotxador anaven ràpid i seria vital. Amb l’enxaneta situada, feia l’aleta i el castell cedia, però el 3de9sf quedava en carregat, el primer de la història del món casteller. La plaça cruixia de valent amb un soroll espectacular. Tocava els càntics de «I Vella, i Vella, i Vella, Vella, Vella», o «El primer serà sempre nostre».

 

Tercera ronda. La Joves es queda a tocar del 3de9sf
A tocar! Per segons la Colla Joves no ha pogut assolir el mite del castell, el 3de9sf i pode fer el que la Vella havia aconseguit minuts abans. Després d’un intent desmuntat en segona ronda, en aquesta tercera hi tornaven. Sabíen que el tenien després de molts assajos però la sort, realment, no ha estat del seu costat.

El castell pujava seré i bé, fins a pis de dosos. L’enxaneta un pel retraçada començava a pujar però el problema estava amb l’actoxadora, que relliscava a pis de dosos, fins a tal punt que l’enxaneta l’avançava. Nervis, molts nervis en veure com l’acotxadora no s’en sortia, i quan ho aconseguia, els nervis s’apoderaven del pom de dalt, l’enxaneta baixava i al final el castell petava. La Joves demostrava que el tenia i ha lluitat fins al final el castell, un fet que tota la plaça en massa els hi ha reconegut. Intent d’un 3de9sf de la Joves que segur que en un futur l’assolirà.

 

 

 

Ara sí! La Joves carrega el 3de9sf

Però la Joves és la Joves i no es dona per vençuda. Després d’aquest intent, i veient les circumstàncies, i sobretot creient-hi i amb il·lusió, i tornava. Gaiebé a dos quarts de quatre de la tarda tornava a muntar el peu del 3de9sf. Després d’un peu desmuntat, tornaven a sonar les gralles. El castell pujava amb garanties i amb algun canvi al pom de dalt. El castell pujava ràpid i segur. Amb dosos col·locats, el castell patia una mica però la canalla, en aquesta ocasió no es complicava. Amb dosos col·locats el castell patia però la rapidesa, en aquesta ocasió, d’acotxador i de l’enxaneta feia que el castell es carregés. Eufòria, alegria a la plaça. «I Joves, Joves, i Joves, Joves, Joves», «No estavamos muertos estavamos de parranda», I és que l’ocasió s’ho mereix. Després dels intents d’enguany, la Joves havia demostrat que el castell el tenia per almenys carregar-lo i per fi l’assolia. Diada històrica en forma dels dos primers 3de9sf dels Xiquets de Valls, ambdós carregats.

 

La Vella dscarrega el 2de8sf
En el torn de la Colla Vella, en tercera ronda, apostaven pel 2de8sf i deixaven de banda el possible 2de9f. Els rosats, mostrant una màxima solvència en aquest castell no patia en cap moment. Execució fina i elegant per a carregar-lo, sense problemes. Un cop feta l’aleta, el castell baixava ràpid, amb una tímida tremolor. I el castell es descarregava.

Ronda de pilars
A la ronda de pilars, ambdues colles no volien afluixar.  La Joves passava torn en desmuntar el peu del Pilar de 8fm. La Vella volia arrodonir una magnífica diada. Sonaven les gralles i el pilar s’enlairava. El quart patia just abans de carregar-se però l’enxaneta anava molt ràpida en carregar-se i aguantaria el cop per a ser descarregat.

Tot seguit li tocava el torn a la Colla Joves i finalment no portava el pilar de 8fm i baixava un pis, per a descarregar el pilar de 7 amb folre.

One Comment

Deixa un comentari