Avui, dimarts 8 de novembre, s’ha donat el tret de sortida a la campanya de promoció de la Gran Festa de la Calçotada 2023 i a la temporada de calçotades. Ho ha fet la Cambra de Comerç de Valls, juntament amb l’Ajuntament, els dos patrocinadors de la Festa, la IGP Calçot de Valls i la Cooperativa Agrícola de Valls.
L’acte ha servit per presentar alguns canvis i novetats de la Festa de la Calçotada, que se celebrarà diumenge 29 de gener del 2023. Els tiquets per a la degustació popular es vendran, com cada any, a l’ajuntament de Valls, a la plaça del Pati a l’Institut d’Estudis Vallencs i a les cabines de l’ONCE (situades sota la plaça dels Quarters i la Font de la Manxa).
Com a novetat, les degustacions s’hauran de recollir a la Cooperativa Agrícola de Valls. D’aquesta manera es preveu descongestionar el centre de la ciutat i crear rotació de visitants. L’espai s’habilitarà amb graelles per coure els calçots i la carn, amb taules per degustar l’autèntica calçotada, i amb música d’ambient.
D’altra banda, s’està treballant en la marca Calçotada Sostenible, un projecte que va quedar paralitzat amb la Covid-19 i que de cara a l’edició d’enguany vol potenciar-se i posar-se en pràctica per unes calçotades més reutilitzables i amb menys residus. Finalment, també s’està treballant en el distintiu “segell de qualitat calçotada de Valls” que la Cambra de Comerç de Valls vol impulsar amb la IGP Calçot de Valls. Com a novetat també es crearà l’experiència gastronòmica amb la DO Tarragona “Maridatge de calçotades” amb vins i caves del territori.
A Valls es fan calçotades de novembre a abril, però la Festa de la Calçotada representa l’entrada al fort de la temporada de calçotades. En els pròxims dies es duran a terme tot un seguit d’accions vinculades a la festa i es donarà a conèixer el programa d’actes tradicionals, festius i amb concursos relacionats amb el món del calçot: cercaviles; demostracions de coure calçots a la graella; mercat de la calçotada; concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots; degustació popular, entre altres activitats.
La meva pregunta és: podem admetre els vallencs, que es foni Nom a la salsa de calçots?. Crec que no. A arrel del programa de TV3, JOC DE CARTES, d’creat un debate, sobre la idonitat de si la nostra salsa és la genuina, o se Li ha de donar un nom que, amb tots els especies, no te res a veure. Sería bo, que ens miressim bé el programa de Planta Baixa de TV3, en que va entrar en polémica la nostra genuina salsa de calçots. Si us plau, demano que des de Valls, es reivindiqui la nostra salsa, que no necesita succedanis. Si no anem en compte, la nostres tradicions, tant els calçots, con els Castells, no habrán estat mai nostres . Si us plau tinguem una mica de Punt d’honor i defensem quelcom que esy nostre.