15.1 C
Valls
Dilluns, Març 23, 2020

Les custòdies compartides, en ‘standby’ per l’estat d’alarma?

Els Jutges de Família de Tarragona, Reus i Barcelona han dictat un acord d’unificació de criteris perquè, en cas de dubte o desacord, els menors es quedin amb el progenitor que té la guarda exclusiva o amb el progenitor amb qui estaven quan es va decretar l’alarma en els casos de guarda compartida

L’acord afecta les províncies de Tarragona i Barcelona, però progenitors de la resta de Catalunya podrien fer-lo servir com a empara en possibles procediments judicials.

La implementació de l’estat d’alarma ara fa una setmana ha fet aflorar alguns dubtes entre les mares i pares divorciats que tenen fills sota la seva custòdia. Des de l’àmbit judicial s’ha demanat als progenitors actuar amb sentit comú per tal d’arribar a acords i mesures que permetin reduir al màxim el risc de contagi per als fills i filles.

Tot i això, per als casos en què els pares no es posin d’acord o hi hagi dubtes, els Jutges de Família de Tarragona, Reus i Barcelona han dictat un acord d’unificació de criteris durant l’estat d’alarma pel coronavirus, amb l’objectiu de facilitar i garantir la seguretat dels menors. Aquest acord estableix que, en cas de guarda compartida —normalment d’una setmana amb cada progenitor—, els menors s’han de quedar amb el progenitor amb qui es trobaven des del moment del decret d’alarma. Pel que fa als casos de guarda exclusiva —en què un dels progenitors és qui té la custòdia i l’altre fa visites periòdicament—, les visites queden suspeses fins que s’aixequi l’estat d’alarma. Si s’apliquen aquestes mesures, el progenitor en custòdia haurà de facilitar el contacte dels menors amb l’altre progenitor per vies telemàtiques, com Skype, Facetime, WhatsApp o trucades.

l’acord té l’objectiu de facilitar i garantir la seguretat dels menors en el context actual de l’estat d’alarma pel coronavirus

L’acord d’unificació de criteris afecta les províncies de Tarragona i Barcelona, però, tal com destaca l’advocat especialista en dret de família Jordi Pascual, podria fer-se servir com a empara arreu de Catalunya. Si un dels progenitors incompleix el règim de guardes no es pot denunciar als Mossos, perquè l’incompliment està despenalitzat. El que s’hauria de fer és contactar amb l’advocat per tal d’interposar una demanda judicial, la qual es resoldria d’aquí a uns mesos, ja que ara mateix els tràmits judicials estan paralitzats. Fora de les províncies esmentades, destaca Pascual, es pot presentar una demanda si es considera que un dels progenitors no està complint l’acord establert, però la reclamació “té molt poques possibilitats d’èxit, ja que es tracta d’una situació excepcional” en la qual es posa per sobre de la seguretat dels fills.

Pel que fa a altres vies per resoldre possibles conflictes, els progenitors poden decidir de mutu acord contactar amb un mediador per desencallar la situació, tot i que els acords presos no tindran validesa legal. Perquè la tinguin, el mediador ha de ser nomenat pel jutge, fet que tampoc és possible en la situació actual perquè la justícia està paralitzada. 

En cas que un dels progenitors o algú amb qui conviuen doni positiu de coronavirus o es trobi en confinament preventiu, com apunta l’acord dels Jutges de Família, els menors haurien de passar a estar amb l’altre progenitor. D’altra banda, si els fills es troben amb un dels progenitors dins la zona confinada de la conca d’Òdena, no podran sortir-ne, tot i que en casos excepcionals —com ara, si el progenitor tingués coronavirus— es podria tramitar un permís especial perquè es pugui fer el traspàs a l’altre progenitor o a familiars.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

Bon Preu imita Mercadona i també instal·larà mampares protectores a la zona de caixes dels supermercats

En paral·lel, Bon Preu ha habilitat un servei telefònic d'assessorament i informació sanitària per als seus més de 7.800 treballadors, atès directament per professionals, a banda de suport específic "a nivell emocional i psicològic" per als gerents dels establiments Bon Preu i Esclat.

Fes-te subscriptor. Et portem ‘El Vallenc’ a casa

El Vallenc el seguireu trobant, amb informació contrastada i de qualitat. Per això, volem seguir amb el nostre compromís de seguir informant.

La Federació Espanyola de Futbol aprova la suspensió de totes les competicions no professionals fins a nou avís

Les competicions professionals de futbol no tornaran fins que les autoritats del govern espanyol considerin que es poden reprendre sense que això suposi un risc per a la salut de les persones.

Les custòdies compartides, en ‘standby’ per l’estat d’alarma?

Resolem alguns dels dubtes que el decret de l'estat d'alarma ha fet aflorar entre les mares i pares divorciats amb fills menors al seu càrrec