//La presentació del Museu Casteller reuneix 700 persones

La presentació del Museu Casteller reuneix 700 persones

per | 2009-10-23 13:12:3923/10/2009 13:12 | 1 comentari

Dissabte a la tarda Valls va respirar castells. Unes cinc-centes persones es van concentrar a la plaça de Font de la Manxa de Valls per commemorar el 40è aniversari del Monument als Castells. Aquesta insígnia vallenca, de 15 metres d’alçada i 25 tones de pes, va estar esculpida per Josep Busquets. El punt més destacat de l’acte va esdevenir quan dues enxanetes, una de cada colla vallenca, van lliurar en mà a l’alcalde de la ciutat, Albert Batet, una senyera. Seguidament, aquesta va estar hissada al pal instal·lat just al costat del Monument mentre sonaven Els Segadors. Entre els parlaments pronunciats, el més significatiu ha estat el de Montserrat Busquets, filla de l’escultor nascut a Fontscaldes. ”El meu pare va estimar Valls i Valls el va estimar a ell” va assegurar emocionada Montserrat Busquets. La cloenda de l’acte commemoratiu es va materialitzar amb dos pilars de cinc de les dues colles de la ciutat.
Abans, Batet, en el seu discurs al lloc on hi ha emplaçat el monument va assegurar que “aquí en aquest acte, ens honora perquè avui per Valls és una ocasió molt especial i un dia per retre un sentit i merescut homenatge als Xiquets de Valls”.
“Vull començar les meves paraules dient-vos que per a mi, i per a molts, les paraules que ara us vaig a adreçar són paraules que porto, que portem, al cor”.
“Els castells són una barreja de seny i rauxa, d’individualitat i col·lectivitat, de tradició i creativitat, de patiment i alegria”.
“D’aquesta barreja de sentiments i emocions neixen grans creacions i s’aconsegueixen grans fites i es creen grans records, records únics i inesborrables”.
“Aquesta forma de ser i de fer forma part de la identitat de tots nosaltres. Forma part de la identitat de Valls, forma part de l’esperit del que som: a Valls som la ciutat bressol dels castells. Tots sabem que aquesta forma de viure i actuar és una manera d’expressar la nostra estima per Valls. És una manera de fer sentir la nostra estima pel país”.
“És una forma de viure i actuar que sempre portarem amb nosaltres perquè, ho sabeu tots, s’és casteller tota la vida. Tots ho sabeu: en un castell ningú és imprescindible i tots som necessaris. Tant de bo, que tots aprenguem aquesta lliçó per fer que Valls i Catalunya sigui més alta i més forta cada dia. És una lliçó que hem aprés dels castellers que ens han precedit i que tenim l’obligació de transmetre als castellers que continuaran la nostra tasca”
“Ara, estem aquí reunits, per reconèixer la contribució i el compromís dels Xiquets de Valls. Contribució amb el fet casteller, compromís amb la identitat i estima per Valls, i amb la defensa dels valors que defineixen Catalunya com a nació. Acabo ja. Vull agrair-vos a tots la vostra presència en aquest acte i vull aprofitar també per retre un homenatge i tenir un record molt sincer per tots els homes i dones que han estat Xiquets de Valls en aquests 200 anys d’història. Un homenatge als que ja no estan entre nosaltres i també, els que fent castells, han fet grans sacrificis personals i familiars. A tots ells i a tots vosaltres, moltes gràcies Visca els Xiquets de Valls i visca Catalunya”.

Al Pati
Posteriorment, tant la comitiva com els ciutadans es van dirigir a la plaça del Pati, on es va dur la presentació pública del projecte del Museu Casteller de Valls, que va congregar a unes set-centes persones. L’acte es va encetar amb la lectura de dos poemes a càrrec de l’actriu Iolanda López, Xiquets de Valls d’Anselm Clavé i Nosaltres tots, casteller de Salvador Espriu, amb acompanyament musical del professor de la Robert Gerhard, Marc Renau. A continuació es va projectat un audiovisual de catorze minuts de durada que va repassar els orígens dels castells, situats a Valls, fites destacades dels seus dos segles de vida i s’hi van ressaltar valors universals i singulars dels castells com il·lusió, valor, passions, orgull, emoció, equilibri, tensió, seny, força i alegria. El document audiovisual també ha servit per descobrir amb força detalls com serà el futur Museu Casteller.

Castells i catalanisme
A ambdós actes, que foren conduïts pel periodista Xavier Grasset, hi van assistir personalitats del Camp de Tarragona com Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, les diputades al Parlament de Catalunya, Dolors Batalla i Núria Segú, el Rector de la Universitat Rovira i Virgili; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, alcaldes de ciutats castelleres i alcaldes de la comarca; Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona; president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i, evidentment, Albert Batet, alcalde de Valls. Tots ells han coincidit en els respectius parlaments que un projecte com aquest té una gran importància per ser una vella reivindicació que tant de bo finalment sigui una realitat.
En aquest sentit, l’alcalde Batet va afirmar que “calia fer un acte de presentació formal del projecte, un acte que fos obert a tot el món casteller. El projecte, tot i tractar-se només d’un avanç, està prou madur, prou complet per presentar-lo davant dels que sou i en sereu els autèntics protagonistes, les colles, els castellers i castelleres”.
Batet explicà que “ara, tenim projecte, tenim els terrenys i tenim el finançament. Tres elements que, mai fins ara, havíem aconseguit. No els hi estic dient que hagi de ser fàcil. No els hi estic dient que ja estigui fet, que ho tinguem al sac i ben lligat. No em mal interpretin. Serà complicat i sorgiran dificultats. Caldrà vetllar perquè es compleixin els compromisos. Caldrà vigilar-ho de prop i caldrà lluitar per aconseguir-ho. I els hi he de dir que en això jo, com alcalde de Valls i com a casteller, seré el primer. En això, sempre estarem a primera fila fent pinya on calgui. Però també, per als que dubtin que ho aconseguirem, també els hi he de dir que hi ha el compromís, que hi ha la pinya necessària, la força i compromís de les institucions, la força i compromís de molta gent que hi està treballant i la força i el compromís del món casteller. Mirin, jo crec fermament, ho sento d’aquesta manera que en els temps que corren cal fer pinya”.

Un comentari

  1. Pep 26 Octubre 2009 en 23:33

    En Millet des de la seva poltrona també feia i desfeia a la seva conveniència. Si no vols comentaris que no t’agradin, no hi donis l’opció.

Deixa un comentari