//El ple de Valls aprova reduccions d’entre el 10 i el 43% de la taxa d’escombraries

El ple de Valls aprova reduccions d’entre el 10 i el 43% de la taxa d’escombraries

S'ha aprovat la modificació de les ordenances fiscals per al 2020, que inclouen mesures per avançar cap a la sostenibilitat ambiental

per | 2019-10-16 19:00:1916/10/2019 19:00 | 0 comentaris

Aquesta tarda, a les 6, ha començat el ple extraordinari de l’Ajuntament de Valls per aprovar la modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2020.

Xavier Salat, regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, ha exposat els motius de la modificació de la taxa d’escombraries, que contemplen diverses mesures per fomentar la recollida selectiva a la ciutat. Entre les mesures que inclou aquesta taxa, s’ha destacat la creació de tres tarifes en la taxa d’escombraries, que suposaran una reducció d’entre el 10 i el 43% de la taxa en funció del reciclatge. Altres mesures seran la reducció de la taxa d’aparcaments tancats, el fet que les parades de mercat passin a col·laborar en el sistema de recollida i gestió de residus i l’aplicació de bonificacions per als establiments que participin en els plans contra el malbaratament alimentari.

Martí Barberà, regidor d’Hisenda, Finances i Contractació, ha exposat la resta d’ordenances fiscals que es modificaran, com la taxa de transport urbà, que passarà a ser gratuït, la modificació de la taxa de l’IBI, que, segons Barberà, “s’ha incrementat per adequar-la a l’IPC català”, i la bonificació per actuacions de rehabilitació o recuperació en edificis catalogats com a BCIN i BCIL.

Per part del PSC, Rosa M. Ibarra, ha destacat, en primer lloc, que seria més adient lligar ordenances i pressupostos, més que no pas tractar-ho separadament. Pel que fa a l’IBI, el PSC ha proposat retornar al criteri de renda en relació amb el nombre de fills. Quant al reciclatge, ha explicat que no hi ha cap epígraf on “es parli de la recollida de l’oli usat, que és un residu molt contaminant”, entre altres. Per aquests motius i altres apunts, finalment Ibarra ha anunciat que votarien en contra i presentaran al·legacions.

Xavi Anglès, de la CUP, com Ibarra, ha fet esment a l’esforç “per la transparència” del nou equip de govern. Ha destacat que la CUP voldria tenir un debat més extens per revisar les ordenances fiscals i fer-les més justes perquè suposin “el mateix esforç fiscal per a tots els contribuents”, amb “criteris de renda”. Per aquests punts i d’altres, Anglès ha anunciat que la CUP s’abstindria i també presentaran al·legacions.

Pel que fa a Ciutadans, Cristina Laiz ha exposat, igual que la CUP, que caldria replantejar les rutes del transport escolar i cap al polígon. També ha afirmat que caldria explicar quines mesures es prendran per controlar que realment es recicli. Ha aplaudit la mesura per fomentar la col·laboració dels comerços en els plans contra el malbaratament alimentari, tot i que ha sol·licitat més informació i que es treballi més en el tema. Laiz, després d’altres aspectes comentats, ha explicat que cal anar a l’arrel de la qüestió del reciclatge, que també passa per facilitar la gestió dels residus a la població i pensar el sistema més adient per a cada zona de la ciutat.

Martí Barberà i Xavier Salat han respost a les diferents argumentacions i han defensat la voluntat de “diàleg” per part de l’equip de govern. També han exposat, entre altres comentaris, que es pot parlar sobre els criteris al voltant del valor de renda i que els plans contra el malbaratament ja es duen a terme i només cal regular-los. Després d’una altra intervenció d’Ibarra que feia èmfasi en la necessitat de treballar més conjuntament les ordenances, Dolors Farré ha agraït el to durant el debat a tots els regidors. L’alcaldessa també ha volgut esmentar que amb aquesta modificació d’ordenances Valls “fa un pas més endavant” en la sostenibilitat a la ciutat, “passant de les paraules als compromisos reals” d’acord amb la declaració d’emergència climàtica aprovada en el darrer ple ordinari.

Finalment la modificació de les ordenances fiscals per al 2020 s’ha aprovat per 13 vots a favor (ERC i JxValls), 5 en contra (PSC i Cs) i 3 abstencions (CUP).

 

Deixa un comentari