//Valoracions a l’entorn de la diada de la Bisbal

Valoracions a l’entorn de la diada de la Bisbal

per | 2018-08-17 12:21:1217/08/2018 12:21 | 0 comentaris

7La diada de la Bisbal del passat dia 15 ha estat la primera gran cita castellera de la segona quinzena d’agost. El cartell casteller de la Bisbal va recuperat la participació tradicional de les últimes dècades amb les dues colles dels Xiquets de Valls i la incorporació novament en els darrers tres últims anys, des del 2015, dels Castellers de Vilafranca, i això ha tornat a posar en valor la diada de la Bisbal.

La diada de dimecres no va decebre, però tampoc va deixar completament content a ningú. La Colla Joves Xiquets de Valls va deixar astorat a tothom amb la solvència i l’autoritat que va aconseguir amb el 2 de 8 sense folre, el segon completat de la temporada, i fent fàcil el que es molt difícil. L’altra nota positiva de la Joves va ser descarregar el pilar de 6, que no es completava des del 23 de juny a la diada de Completes de Valls, i que en les darreres actuacions no sovintejava, i només s’havia carregat les dues últimes vegades que s’havia portat a plaça. A la Bisbal, la Joves va voler eixamplar i sortir del seu cercle actual de castells amb el 5 de 9 amb folre, un castell que va descarregar i intentar per última vegada en el Concurs del 2016; un espai de temps important sense intentar-lo que hi afegia dificultat. L’aposta era important, però no va reeixir i a continuació l’intent desmuntat del 3 de 9 amb folre va deixar en blanc la segona ronda i desequilibrava una gran actuació, però que quedava entelada en sortir de la plaça amb només dos castells.

La Vella va fer una gran actuació, podríem dir-ne “clàssica”, dintre del seu potencial actual. Amb castells reservats selectivament per a les grans actuacions com són el 4 de 9 amb folre i pilar (carregat), el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8, que ja s’han portat a plaça anteriorment aquesta temporada. La Vella va tornar a mostrar múscul i va fer la millor actuació global mai vista a la Bisbal, amb l’únic regust agredolç de carregar el 4 de 9 amb folre i pilar i trencar una seqüència de sis castells descarregats de forma consecutiva.

Els Castellers de Vilafranca no van anar a totes, com era norma en els verds fins fa poc. Es van reservar per a la diada del seu 70è aniversari de demà, dissabte, a Vilafranca i van fer els dos castells bàsics de nou (3 de 9 amb folre i 4 de 9 amb folre) acompanyats pel 2 de 9 amb folre i manilles, i van voler marcar el fet diferenciador amb el pilar de 8 amb folre i manilles, però va quedar en carregat. Els vilafranquins segueixen tenint com a valor més segur i gairebé incontestable el 2 de 9 amb folre i manilles. Els castells compostos (4 de 9 amb folre i pilar i 3 de 9 amb folre i pilar), en un temps pràcticament patrimoni exclusiu dels verds i que marcava les diferències, aquest any encara no l’han estrenat.

Aquest mes d’agost possiblement aclarirà algunes incògnites. La Joves està pugnant per obrir el seu ventall casteller amb el 5 de 9 amb folre i/o el 2 de 9 amb folre i manilles. El 2 de 8 sense folre és la carta més alta de totes les mostrades aquesta temporada i és assequible per a la Joves, però ha d’anar acompanyada per algun gamma extra (castells per damunt del 3 de 9 amb folre).

La Vella ha fet aquest curs incursions fora de la seva “zona de confort”, que són el 4 de 9 amb folre i pilar, el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8. De les dues incursions més amunt, el 2 de 8 sense folre fou un èxit esclatant en aconseguir els rosats descarregar-lo aquesta temporada per primera vegada. L’altra fou el 3 de 10 amb folre i manilles, que quedà carregat. La Vella no ho ha dit tot encara a les places i el mes d’agost serà terreny assaonat per fer-ho.

Els Castellers de Vilafranca s’han tornat més prudents i són conscients que no poden collar més del que els castellers estan disposats a fer. És una equació difícil de resoldre. Si no fas per prudència, per no posar la maquinària al límit, es pot donar el cas que quan vulguis no puguis. S’han deixat de moment castells habituals en el seu programa dels i han aconseguit construccions no tan freqüents com el 5 de 9 amb folre. També en aquest cas, les properes diades seran terreny molt propici per ensenyar cartes que encara no s’han mostrat.

Deixa un comentari