//Valls obre els braços

Valls obre els braços

per | 2018-07-20 10:37:5020/07/2018 10:37 | 0 comentaris
Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valls

FRANQUISME

Fa uns dies que el president Pedro Sánchez s’ha compromès a treure les restes de Franco del Valle de los Caídos. Un gest simbòlic, que s’haurà de veure quina efectivitat té en l’exacerbació del neofranquisme que creix en un sector de l’unionisme espanyol. Un gest que hauria d’anar seguit de moltes altres mesures més enllà dels simbolismes. Caldria una iniciativa decidida que possibilités una restitució real de la memòria històrica, el retorn de les restes als familiars dels presos republicans enterrats en fosses comunes al Valle de los Caídos i de tants altres llocs.

Poden agafar l’exemple del que es va fer a Catalunya sota la tutel·la del conseller Raül Romeva, on es va crear el banc d’ADN i el començament de l’obertura de les 503 fosses que hi ha a Catalunya per retornar les restes als familiars. O bé poden prendre nota de la iniciativa de la nova consellera de Justícia, Ester Capella, de posar en marxa la Llei Catalana de la Memòria Històrica. Una llei que, entre d’altres coses, regularà la retirada de simbologia franquista de l’espai públic. També estaria bé fer gestos pràctics per deixar clar que la violència franquista no es tolera. Dilluns passat, un membre de la Policia Nacional va agredir al fotoperiodista Jordi Borràs mentre cridava ‘“¡Viva España y viva Franco!”. A dia d’avui encara s’espera una resposta contundent dels nous responsables del govern espanyol, tal com han exigit el Joan Tardà en seu parlamentària, i també des de molts mitjans de comunicació, periodistes, opinadors i polítics.

OFEGATS

Una altra notícia que fa dies que ens colpeix parla de morts actuals. Els refugiats que s’ofeguen a la mar Mediterrània per culpa de polítiques europees que pensen més en els seus equilibris interns que en els drets de les persones. Sort en tenim de les ONG que, jugant-se el físic, ajuden aquells que, desesperats per les guerres, ho deixen tot per cercar una esperança, encara que sigui posant en risc la pròpia vida.

Aquesta setmana hem vist un gest de compromís i de responsabilitat, el del Marc Gasol des de dalt d’un vaixell d’Open Arms fent d’altaveu de la situació. No ha estat una forma qualsevol de fer d’altaveu, ho fa des de la trinxera, arremangant-se i ajudant, alhora que usa la seva notorietat mediàtica per denunciar que una patrullera líbia enfonsa deliberadament una barca amb refugiats, causant la mort d’alguns d’ells. No puc deixar de remarcar que una de les decisions de la Unió Europea és la de finançar Líbia perquè faci aquesta feina. Cal denunciar sense fissures aquesta deriva cap a polítiques d’extrema dreta, que estan prenent molts estats europeus, que amb la mà dreta financien les guerres i, amb l’esquerra, veten la solidaritat amb els afectats per aquests conflictes. Ahir mateix vam passar una proposta a la junta de Govern de Valls per destinar 5.000 euros a Proactiva Open Arms, ja que des de la ciutat de Valls també hem de contribuir a aquesta causa amb gestos.

SOLIDARITAT

I parlant de solidaritat, aquest dimecres es va fer un altre important gest a Valls, que vull remarcar especialment. El dia 17 de juny, s’havia celebrat al Pati la Mostra de Cultures. Probablement molts de vosaltres vau tenir l’oportunitat d’acudir-hi. Les entitats participants agrupaven col·lectius de vallencs de procedència diversa: magrebins, algerians, romanesos, senegalesos, gitanos, gambians, dominicans, xinesos i colombians, que oferien tallers i petites degustacions gastronòmiques a canvi d’un donatiu de 50 cèntims. La recaptació íntegra d’aquests diners tenia una finalitat social. En les reunions prèvies a la Mostra, tots ells havien decidit que es destinarien a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC).

Aquest dimecres vam fer l’acte de lliurament dels prop de 600 euros que es van recaptar. L’AFANOC destinarà aquests diners a la Casa dels Xuklis, un complex d’apartaments que allotja les famílies durant el tractament hospitalari dels seus fills amb càncer. Un espai on conviuen persones de procedència diversa des del punt de vista cultural, ètnica, religiosa…, només amb el nexe comú de la malaltia i l’objectiu de donar-se suport mutu mitjançant la convivència. És un encert dels representants de les entitats de la Mostra de Cultures de Valls aquest gest solidari, ja que entronca amb l’esperit de la Mostra, que no és altre que trobar punts de connexió entre persones de procedència diversa amb un objectiu comú: la convivència i la cohesió social a la nostra ciutat.

Deixa un comentari