//Sigui quina sigui la sentència, sou gent de pau

Sigui quina sigui la sentència, sou gent de pau

per | 2019-06-17 11:03:3317/06/2019 11:03 | 2 comentaris

En totes les sessions del judici al procés, o del judici a la democràcia, en què des del principi al final la fiscalia i l’advocacia de l’Estat han pretès criminalitzar i convertir en delicte l’exercici de drets fonamentals, les diferents defenses han exposat un llistat aclaparador de les restriccions i vulneracions de drets i llibertats fonamentals que s’han produït en el desenvolupament de la causa.

Com han argumentat dia rere dia totes les defenses, no hi ha llei que les restringeixi o vulneri, ja que l’exercici d’aquests drets i llibertats fonamentals està emparat per tractats internacionals d’obligat compliment fins i tot per a un estat tan poc respectuós amb les seves obligacions jurídiques internacionals com l’espanyol.
Des que van empresonar polítics i líders independentistes, diverses organitzacions de drets humans n’han defensat l’alliberament. En paral·lel, veus internacionals de prestigi s’han alçat per denunciar la repressió que exerceix l’Estat espanyol violant un dels drets humans més importants: el dret d’expressió.

Els polítics i líders independentistes catalans empresonats i exiliats no van cometre cap delicte pel qual mereixen ser castigats amb empresonaments o exilis. L’Estat hauria de saber que hem d’aprendre de les lliçons de la nostra història per poder construir un futur millor. L’opressió només aporta indignació, i la violència, determinació. La indignació i la determinació són la fórmula de la revolució. Han d’alliberar els presoners i començar un diàleg per evitar el pitjor.

Ningú podrà negar que han estat castigats per exercir o bé intentar-ho, els seus drets polítics. Alguns, per donar continuïtat al mandat que la ciutadania els havia atorgat. El dret de manifestació, la llibertat d’expressió i el dret a decidir el futur del nostre poble han estat criminalitzats. Pel moviment independentista català, la presumpció d’innocència ha estat convertida en presumpció de culpabilitat.

Així doncs, no puc negar que necessitem una situació democràtica que garanteixi els drets de la ciutadania i dels pobles. Per això, amb aquest article vull encoratjar el govern espanyol a tenir altura de mires per trencar amb el règim previ a la mal anomenada transició i audàcia per gestionar els desacords des del reconeixement i el respecte cap als altres.

Sempre vaig tenir l’esperança els primers dies del judici del procés, o del judici a la democràcia, que això acabés bé, però a mesura que avançava només puc dir que hi ha hagut unes ganes de venjança i d’humiliació molt gran per part de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat i l’acusació popular exercida per Vox cap als acusats.

Ara i després de totes les proves aportades per les defenses, arribats al final del judici, la posició de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat, podem observar que el relat és el mateix que ja van dir les proves de l’acusació. T’adones que aquí no s’ha mogut res. Així i tot, res està escrit fins que no hi hagi sentència, però tinc molt clar, i així m’ho han demostrat fins ara, i Déu vulgui que vagi errat, volen fer servir aquest judici com una represàlia cap al poble català.

Sense cap mena de dubte, el protagonisme i el torn de paraula aquests quatre mesos de judici l’han centrat els advocats dels dotze líders independentistes asseguts al banc dels acusats. Ells han estat els encarregats d’intentar rebatre la versió de l’acusació, que formen quatre fiscals del Tribunal Suprem, dos advocats de l’Estat i dos lletrats de l’acció popular exercida en representació de Vox.

Però qui han estat els encarregats de defensar als acusats pel procés a Catalunya?
Aquests han estat el jurista Jordi Pina, acompanyat de l’advocat Francesc Homs, i de l’advocada Ana Bernaola i Míriam Company, que han defensat Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull. L’advocat Andreu Van den Eynde ha fet la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. L’advocat Xavier Melero ha defensat Joaquim Forn. L’advocada Judit Gené ha defensat Meritxell Borràs. L’advocada Marina Roig, acompanyada de l’advocat Àlex Solà i de Benet Salellas, ha defensat Jordi Cuixart. L’advocada Olga

Arderiu ha defensat Carme Forcadell. L’advocat Mariano Bergés ha defensat Dolors Bassa. L’advocat Pau Molins ha defensat Santi Vila, i Josep Riba ha defensat Carles Mundó.
Després de tots aquests mesos, ara només ens cal agrair a tots els advocats i advocades de la defensa la bona feina portada a cap, i tot el treball realitzat amb una dignitat personificada per cada un d’ells i elles, cap als nostres polítics i líders independentistes.

Per tancar aquest article ho faré amb la primera i última ovació de Jordi Cuixart en les seves declaracions en el judici quan va dir que el “dret a votar a Catalunya es guanya votant”. Era el preludi al moment culminant: “Jo soc un pres polític: la meva prioritat ja no és sortir de la presó, sinó defensar els drets i les llibertats fonamentals vulnerades per l’Estat espanyol.” Una frase que l’honora, ara i sempre.

Després de quatre mesos i 52 sessions, amb tota la serenitat i dignitat dels primers dies, els presos i preses desafien la mirada glacial de Marchena, i cadascun d’ells i d’elles ha fet una interpretació aprofitant les seves paraules per mostrar al món la vergonya de l’Estat espanyol vers aquest judici. En Cuixart ha dit:
“Estic convençut que ho tornarem a fer, pacíficament i serenament.”

2 Comentaris

  1. José Antonio 19 Juny 2019 en 17:59

    “Ningú podrà negar que han estat castigats per exercir o bé intentar-ho, els seus drets polítics”?? Sembla que no ho té vostè molt clar, 1º ningú els ha castigat perquè encara no hi ha sentència. 2º és evident que si se’ls condemna no serà per exercir els seus drets polítics sinó per aixecar-se contra l’Estat, violar totes les seves lleis i desobeir les sentències dels tribunals.

  2. Aristides 25 Juny 2019 en 18:49

    “Estic cEstic convençut que ho tornarem a fer…”??Em sembla molt bé, però si com deia la senyora Ponsatí, no hi havia res, tot era un fanal, què farem? res?

Deixa un comentari