//S’ha acabat el tram central de la temporada

S’ha acabat el tram central de la temporada

per | 2019-09-06 13:39:0606/09/2019 13:39 | 0 comentaris

Sant Fèlix no és la diada més important per a les colles dels Xiquets de Valls, tot i que hi van per fer-hi el més important del seu repertori dintre del tram central de la temporada. La diada de Sant Fèlix també marca un abans i després dintre de cada temporada.

A Vilafranca es veu com estan les colles més potents del món casteller de les virtuts i les coses que es poden i encara es poden corregir de cara a la recta final i decisiva de la temporada. S’ha pogut constatar que la Vella és la colla que té més cartes a la mà, i que Vilafranca que molts donaven ja per vençuda no està ben bé així. La Joves Xiquets de Valls segueix amb els seus alts i baixos, gairebé es pot dir que és una forma consubstancial a la colla de la qual es pot esperar tot, i quan diem tot vol dir tot.

La Jove Xiquets de Tarragona no està còmoda davant la pressió excessiva, els escenaris mediàtics o les actuacions que es tòrçen, són inputs que hauran de tenir en compte. Minyons de Terrassa, la quinta gran colla castellera, és com un vers lliure i sense rima.

Quan les altres colles encara escalfen motors ells ja van dues passes endavant, quan ells descansen i se’n van de vacances les altres colles punteres entren en el moll de l’os central de la temporada, quan els vallesans tornen, i més si no estan convocats per Sant Fèlix, es troben fora de lloc, això no vol dir que en els últims compassos recuperin el pas, però, amb tot, no sempre ha estat així.

Aquesta és una mica la sinopsi molt general de les cinc grans colles punteres. Pel que fa als castells, es veu que les dues grans colles punteres, volen incidir en el terreny més assaonat de l’altre. La Vella, tot i tenir més cartes, vol entrar en els castells de 10, patrimoni, aquesta temporada, únicament dels Castellers de Vilafranca, i aquests, en els castells sense folre, fins fa poc exclusius aquesta temporada dels rosats, i ara també de la Joves Xiquets de Valls. Són dos castells antagònics, els de 10 amb folre i manilles i els castells sense folre. Uns donen més importància als  uns que als altres i els dos tenen caracteristíques molt diferents difícils d’evaluar. La Vella a plaça no ha entrat amb els castells de 10 i els verds no han pogut amb el 4 de 9 sense folre.

Les colles punteres, a part d’incidir en els castells nets i de 10 també tenen el seu esperó particular. La Vella treballa en els assajos per aconseguir el 2 de 9 amb folre, una construcció només aconseguida pels Castellers de Vilafranca, que l’han carregat en 3 ocasions. El 3 de 9 sense folre es l’altra “peça” inèdita en la seva consecució, cobdiciada i potser la més llaminera per part de la Joves Xiquets i la Vella, i també per part del món casteller.

La temporada globalment presenta un balanç inferior a les anteriors, que es constata de forma diversa. Pel que fa a les colles, algunes han tingut un retrocés bastant perceptible, com son els Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Barcelona, Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona… Pel que fa als castells, a hores d’ara el 4 de 9 amb folre només ha estat aconseguit per les cinc colles punteres: Vella, C.Vilafranca, M. de Terrassa, Joves X.de Valls i Jove X.de Tarragona, dels qual se n’han fet 13 intents desmuntats, una xifra prou eloqüent.

Són diverses corrents i factors que en la part final de temporada es veurà si es plasmen en realitats.

Deixa un comentari