14 C
Valls
Divendres, Febrer 28, 2020

Santa Úrsula intentarà trencar de nou el sostre de vidre

Aquesta diada de Santa Úrsula 2019 serà pel que fa a les intencions una reedició de la de l’any passat. El cap de colla de la Joves, Francesc Ramon, en l’entrevista al nostre setmanari El Vallenc deixa clar que el programa de castells de Santa Úrsula de la temporada passada és gairebé idèntic al d’aquest any: 3de9, 2de8 i 4de9 com a programa A. Una altra vegada les dues colles dels Xiquets de Valls es presentaran diumenge a la plaça del Blat com les úniques que avui i ara en el moment actual intenten traspassar el sostre de vidre dels castells actuals. Un sostre que avui està establert en els quatre castells límit: 4de10fm, 3de10fm, 2de8sf i 4de9sf, amb l’extensió a dalt i per damunt d’aquests en la seva valoració del 2de9 amb folre, carregat en tres ocasions pels Castellers de Vilafranca.

Les dues colles dels Xiquets de Valls han arribat a un grau de maduresa notable i són conscients de l’extrema dificultat dels reptes que volen afrontar per Santa Úrsula. La Vella els afronta amb un gran potencial, amb un bon ventall de castells i un fons d’armari casteller encomiable. La Joves potser amb no tants recursos però també amb una gran qualitat dels seus castellers, que els fa creditors de poder aconseguir sempre el millor.

Sigui com sigui i passi el que passi, les dues colles dels Xiquets de Valls, com ja van fer l’any passat, intentaran traspassar els castells límit que ja fa uns anys són la frontera que marca els límits actuals. Això vol dir, ras i curt i sense eufemismes, el 3de9 i el 2de9 amb folre. Albert Martínez, cap de colla de la Vella, en l’entrevista que hi li fem en aquesta edició del setmanari reflexiona i augura, per si de cas, que si les condicions dels rosats persisteixen cal tenir present que “el tren no passa només una vegada” i que si no s’atura ara i no el poden agafar hi persistiran, perquè hi ha la percepció que cada vegada és més a prop i es recollirà tard o d’hora com una fruita madura. Estem parlant del 3de9 i del 2de9 amb folre.

Francesc Ramon, cap de colla de la Joves, ho expressa d’un altra forma al setmanari, però també hi convergeix en aquest sentit i no situa el 3de9 net com l’únic eix perquè si no arriba ara ja arribarà, el treball i l’esforç està fet i la fortalesa i la capacitat d’intentar-lo hi és i això, no ho obviem, no està a l’abast de tothom i avui en dia ni de colles amb un currículum més elevat. Haurien de ser alliçonadores per a alguns les paraules d’Albert Martínez, cap de colla de la Vella: “El 2de8 i el 4de9 van arribar a poc a poc, i el 3de9 i el 2de9f també ho han de fer així.” Els que tenim alguns anys corroborem totalment les paraules d’Albert Martínez, perquè venim de lluny i ens ho podríem aplicar als anys seixanta, quan per Santa Úrsula l’enxaneta arribava sistemàticament a l’alçada dels dosos en el 3de8 i queia un any i l’altre, com quan el Barça maldava infructuosament per aconseguir una lliga espanyola. El consol era “un altre any serà!”. I així anàvem fent. Les barreres i els murs s’han anat salvant l’un darrere l’altre i ara no cal enumerar-los. Avui tot és molt més ràpid i no direm que no sigui bo i que no n’estiguem d’acord. És la cultura del fast food, tot és ràpid. El 3de9 amb folre ara es ven com “una cursa” de veure qui el fa primer i “en episodis”! O si es vol en fascicles. Com en una Star Wars del George Lucas. A veure qui arriba primer a la Lluna, com si fos l’astronauta Neil Armstrong vestit de casteller dels Xiquets de Valls. Home, no fotem! Tot arribarà. Si arriba aviat i ara, millor, però no cal precipitar-se. A poc a poc, com diu Albert Martínez, de la Vella, tot arribarà. Per sort les nostres colles tenen més de dos-cents anys i estan per sobre de tot aquest “run run” i no se senten pressionades, només cal llegir les entrevistes dels nostres caps de colla dels Xiquets de Valls en aquest mateix número del setmanari.

Efectivament, tot arribarà, i per sort nosaltres els vallencs en som els protagonistes malgrat fòrums fets a Valls que obvien sistemàticament el mitjà de més difusió a Valls i comarca i que és el que hi dedica més espai escrit de tots els que es publiquen, aquí i a fora. Però es vulgui o no, amb actes que es fan des de Valls, ignorar agents de la ciutat que sistemàticament són silenciats, això és empobrir aquests conclaves. Però això és un altra cosa. Temps al temps. Bon Santa Úrsula! Desitgem el millor per a les nostres dues colles dels Xiquets de Valls!

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

El Plaseqta preveu el confinament de la població davant els primers indicis d’accident greu a la petroquímica

El Govern recupera el Pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona (Plaseqta) i retorna al territori la gestió de les emergències químiques

Coneix els divuit actes pel 8-M a Valls

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, Valls comptarà amb varis actes organitzat per entitats i ajuntament de Valls.

‘La hija del ladrón’, protagonista al Convent de les Arts

La projecció serà aquest dissabte a les 7 de la tarda. Posteriorment hi haurà un col·loqui amb la directora i guionista de la pel·lícula

Dissenyen un model matemàtic que prediu el risc de nous contagis per coronavirus a l’Estat

Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la Universitat de Saragossa ha desenvolupat un model matemàtic que permet fer prediccions del risc de nous casos de contagi per coronavirus

El CB Valls no vol sorpreses davant d’un equip en play-out

El CB Valls jugarà dissabte davant del Barberà per allargar la ratxa de victòries i seguir en plenes opcions de play-off d'ascens a LEB-2