16.5 C
Valls
Dilluns, Abril 6, 2020

Salvar-nos els mots

De cop, m’ha vingut al pensament el poema Inici de càntic en el temple de Salvador Espriu, musicat per Raimon: “Hem vingut per salvar-vos els mots / per retornar-vos el nom de cada cosa / perquè seguíssiu el recte camí / d’accés al ple domini de la terra.” M’hi ha fet pensar la notícia que el PSC vol liquidar la immersió lingüística per plantejar una escola trilingüe, amb més predomini del castellà en determinades àrees. No sé si els seus dirigents s’adonen que aquesta proposta és molt semblant a la que va intentar dur a terme el PP mentre governava a Madrid.

Hi ha coses que no podré entendre mai d’aquest Partit Socialista que està liquidant els últims residus de la seva personalitat per convertir-se només en un apèndix del PSOE i la seva visió ultraespanyolista. Un PSC que no s’ha avergonyit de presentar-se al costat del PP i Ciutadans quan han volgut plantejar mesures contràries a l’autogovern de Catalunya. Un PSC que no s’avergonyeix d’haver donat suport al 155 i no ha condemnat la injustícia que suposa la sentència d’empresonament del govern de la Generalitat.

És evident que la dreta espanyolista ha maldat sempre per fer de la llengua catalana una qüestió política, basant-se en la fal·làcia que la meitat de la població de Catalunya no la té com a llengua domèstica. Però si s’apliquessin els criteris de PP i Ciutadans (i ara del PSC), no tardaríem a veure que aquest percentatge es desequilibraria tot seguit en favor de la llengua majoritària, que tot i ser oficial, no és la pròpia del país, com consta a l’Estatut.

Són molts els sociòlegs i lingüistes que afirmen que si el català s’ha mantingut tants anys (segles!) contra tota mena de persecucions i adversitats ha sigut per l’actitud del poble, que no ha renunciat mai al seu ús i l’ha preservada com el signe més potent de la identitat catalana. Precisament per això el seu ús ha estat tan perseguit durant les dictadures del segle XX i ara és discutit pels partits espanyolistes. No pretenen només controlar l’ús d’una llengua sinó controlar un poble que té consciència de tenir una personalitat diferenciada. Controlar la llengua és controlar el poble. Per això també la resistència a aquesta persecució ha sigut tan decidida, fins i tot en els temps més foscos, quan es feien servir tota mena d’argúcies per poder eludir la censura. Va haver de morir Franco per poder tenir un diari en català, quan durant la guerra n’eren vuit.

No sé si el PSC és conscient de la gravetat d’un plantejament que atempta contra l’essència mateixa d’un poble i vol liquidar un sistema que ha donat uns resultats excel·lents en no voler dividir la societat catalana per raó de llengua. Si n’és conscient, hauria de mirar bé amb qui s’alia perquè una actitud com aquesta el desqualifica com a partit que diu ser d’esquerres i per tant defensor dels drets individuals de les persones i col·lectius dels pobles. Efectivament, ho va ser en els primers anys de la democràcia, però ha anat renunciant als seus plantejaments nacionalistes per convertir-se en un escolanet del PSOE, sense veu pròpia i, pel que sembla, sense criteri. No haurem d’enfrontar-nos només a Vox —que ens voldria esborrar del mapa— sinó també a un partit que es diu socialista i obrer, però que per damunt de tot és espanyol.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

2 Comentaris

  1. Parece que el autor no ha entendido correctamente la propuesta del PSC que no habla de eliminar la inmersión lingüística sino de flexibilizar su aplicación. Probablemente no sabe, o no quiere ver, que en este momento la educación de nuestros hijos es exclusivamente en catalán, todas las asignaturas se imparten en esta lengua y que incluso los proyectos educativos de los centros pretenden obligar a todos, incluido personal no docente, a expresarse exclusivamente en catalán. Convendrá conmigo en que tal afán no responde al interés de mis hijos sino al objetivo de un partido político.

  2. El català és la llengua pròpia de la Comunitat en el sentit de llengua peculiar en tant que diferent de la que es parla, per exemple a Aragó. Això no vol dir que hagi de excloure el castellà, ni en l’Administració, ni a TV3, etc. La interpretació de el TC és que ha d’estar a el mateix nivell que el castellà, també a l’escola.

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

La Pobla de Mafumet organitza una caminada popular sense sortir de casa

Aquest proper diumenge i com cada any, l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de...

VÍDEO | “Estem davant d’una Pasqua completament atípica”

Enguany, la producció de les tradicional mones de Pasqua per Setmana Santa es veurà fortament colpejada per la crisi del covid-19

El 84% de les pimes i autònoms pateixen la crisi del coronavirus

PIMEC Tarragona constata que prop d'un 84% de les pimes i els autònoms pateixen afectacions per la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus

A partir d’ara ja és possible anar als horts per collir productes per a l’autoabastament

Des del Departament d’Interior es considerava que calia fixar un criteri que fes compatible la necessitat dels ciutadans d’anar a horts d’autoabastament amb les necessàries garanties de seguretat per a la salut d’aquestes persones

El Pintor Rock ja té els primers grups confirmats

Es van vendre en menys d'una hora les primeres mil entrades pel festival