En l’operació de tornada a casa de Nadal, més de quatre mil conductors varen quedar atrapats a les autopistes nacionals i van haver de fer nit en els seus vehicles, aïllats durant hores. Més enllà de les responsabilitats de cadascú, amb especial atenció a aquells que vetllen per les infraestructures i el trànsit, convindria aturar-se en alguns dubtes. El primer és el que ens assenyala que malgrat viure en un món molt intercomunicat, això no evita que no es produeixen llacunes notables d’informació. Ningú semblava avisat i conscient del perill. De fet, veia un responsable de Trànsit justificar-se amb els seus tuits des de Sevilla, on assenyalava els trams conflictius i demanava que ningú agafés aquestes rutes. Una vegada més, i passa amb altres assumptes de distinta gravetat, hi ha molt gestor institucional que creu que publicant les seves frases a les xarxes socials ja ha complert amb la feina. A això ens han acostumat els diaris i televisions, que fomenten el missatge en xarxes com una agència de notícies personal, sense la més mínima fórmula per al filtrat i la verificació.

Una altra sorprenent novetat en el cas d’aquest Nadal és que la majoria dels conductors varen quedar atrapats en un tram d’autopista de peatge. És fàcil imaginar el seu raonament mental minuts abans de caure a la trampa. És devien dir a si mateixos: millor agafar una carretera de pagament, que allí segurament funcionen millor. Aquesta tendència del ciutadà a considerar que tot el que està privatitzat i gestionat per l’interès d’un negociant funciona millor que el que és públic és habitual. Ens porta a donar per fet que el transport, l’educació, la sanitat i la informació són millors si responen a interessos privats. I em temo que no sempre és així, ni de bon tros. En aquest cas, a la concessionària de les autopistes li mancava personal, ignoro les evidències que transmetien les seves càmeres de vigilància, no van tenir cap previsió ni va ser capaços de bloquejar els accessos ni garantir la seguretat de les persones. Va ser un desastre gestor en tota regla que evidencia que, quan deixem a les mans de negociants els nostres serveis públics, l’únic garantit és que algú guanya diners, però no tant el nostre benestar i satisfacció.

Les carreteres de pagament han sigut en certs punts del país un desastre econòmic i de planificació, si no un centre de corrupteles. En moltes ocasions no tenen vigilància i durant llargs trams no hi ha ni vida al voltant, sense sortides esglaonades ni locals d’abastiment on refugiar-se en situacions extremes. Són la vessant viària d’aquest afortunat concepte de l’Espanya buida. Les persones necessiten les persones i, encara que la tendència actual és la d’aïllar als individus per manejar-los millor a canvi de vendre’ls autonomia i llibertat, la veritat és inversa. Les persones som lliures com més a prop estem uns del altres. No hi ha millor recurs d’emergència per a situacions desesperades que el recurs humà, tenir el suport en un altre. El succés nadalenc va servir per ressaltar la solidaritat d’alguns conductors amb les famílies atrapades. Els pitjors moments són els que a vegades treuen el millor de les persones.
Ens veiem…