//Persones cuidadores ben cuidades

Persones cuidadores ben cuidades

per | 2018-06-11 09:47:2911/06/2018 09:47 | 0 comentaris
Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valls

DEPENDÈNCIA
Des de ben petites, les persones aprenem a ser autònomes en totes les vessants de la nostra vida perquè l’autonomia personal és un valor fonamental per al nostre desenvolupament. Però malhauradament el pas dels anys ens porta de vegades a caure en situacions de dependència per culpa d’una malaltia o de la disminució de les capacitats físiques o mentals pròpies de l’edat. Moltes famílies s’han d’enfrontar un moment o altre a aquestes circumstàncies quan un dels seus membres perd autonomia, sense tenir ni recursos a mà ni formació específica per donar-hi resposta. És en aquest moment quan les administracions públiques i les entitats socials i sanitàries han d’intervenir per acompanyar les famílies en un doble sentit: ajudar les persones dependents però també, i molt important, donar suport als cuidadors i les cuidadores per fer, en condicions, la seva tasca. I aquests darrers són sovint els grans oblidats d’aquesta cadena assistencial.

Conscients d’aquesta problemàtica, a Valls vam posar en marxa l’Escola de Cuidadors, de la qual tot just ara fa uns dies s’ha celebrat la cloenda. Es tracta d’una iniciativa dirigida a persones cuidadores de familiars amb dependència que té per objectius proporcionar les habilitats necessàries a la persona cuidadora per millorar la qualitat de vida de la persona dependent i, al mateix temps, facilitar eines que li permetin viure positivament l’experiència de cuidar. El cuidador i la cuidadora se sent molt sol davant de la feixuga tasca que se li ha encarregat o que li ha tocat normalment per obligació familiar, i necessita un suport professional per sentir-se acompanyat i per alleugerir les angoixes. Alhora, l’escola és un espai d’intercanvi d’experiències entre persones cuidadores que els permet trobar el caliu i la comprensió de gent que sap molt bé de què parla.

EN XARXA
La iniciativa de l’Escola de Cuidadors va sorgir del grup de treball de salut comunitària format per l’EAP Valls Urbà, la Fundació Vilaniu, el Patronat d’Esports de Valls, el Centre de Salut Mental de Valls-Insitut Pere Mata, la Creu Roja i el Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Valls. El projecte s’impulsa per primer cop com a iniciativa municipal fruit del treball en xarxa dels diferents agents socials, tenint en compte l’augment de l’envelliment de la població i el nombre de persones amb dependència al municipi, i l’esgotament emocional i físic a què sovint es troben les persones cuidadores.
Durant el curs, els participants han adquirit coneixements sobre la mobilització dels malalts, suport psicosocial, informació de recursos socials i sanitaris, així com d’aspectes legals de l’atenció al malalt dependent. Aquesta formació va a càrrec de professionals experts en l’àmbit sanitari, terapeutes ocupacionals, psicòlegs i treballadors/es socials. L’escola esdevé un espai de trobada i formació on s’aporten les eines necessàries perquè el cuidador i la cuidadora puguin desenvolupar la seva tasca de cura diària i on poder trobar suport, compartir experiències i rebre assessorament.

VALORS
L’Escola de Cuidadors ha vingut per quedar-se. A la Regidoria de Benestar Social ens hem proposat que aquesta experiència tingui continuïtat per poder seguir ajudant i formant cuidadors i cuidadores. Però també ho volem perquè aquesta caixa d’eines de suport que representa l’Escola esdevingui l’origen d’un col·lectiu estable de persones cuidadores a la nostra ciutat, el nucli d’una associació o entitat que precisament aprengui a ser autònoma per donar suport a tota aquella gent que en el futur passi per la mateixa experiència.
Volem que Valls s’impregni de valors republicans com la solidaritat entre les persones, i l’Escola n’és un bon exemple. És un pas més en la construcció d’un model de ciutat que prioritzi les persones i on els col·lectius més necessitats no caiguin mai en l’oblit.

Deixa un comentari