Momentum

per | 2018-06-28 19:59:0128/06/2018 19:59 | 0 comentaris
Gestor cultural.

El president Quim Torra s’ha referit diversos cops, aquestes darreres setmanes, a la necessitat de trobar un nou momentum que permeti fer passos endavant per implementar de manera definitiva la República. Un nou momentum no vol dir, etimològicament, un nou moment qualsevol.

Momentum és un terme que es fa servir en física per explicar l’efecte que té, en un cos en moviment, la seva massa i la seva velocitat. De manera col·loquial, també significa aquell moment que esdevé més propici per actuar o prendre decisions.

És en aquest sentit que el president Torra ha dit, aquesta setmana en la presentació del seu llibre El quadern suís, que cal “crear un altre 1 d’octubre”. Torra ha dit paraula per paraula: “Ja estem en el procés d’autocrítica, de saber què vam fer bé i què no vam fer bé, per veure com crear aquell moment i aquella oportunitat.”

El president Torra no ens està dient que cal organitzar una rèplica del referèndum. De fet, aquell referèndum és irrepetible.

Em sorprèn com han interpretat la majoria dels mitjans de comunicació aquesta reflexió del president Torra. Em sorprèn que s’hagin limitat a la literalitat de les seves paraules, sense esforçar-se a analitzar la idea del momentum. La idea d’un nou 1 d’octubre.

El president Torra, esclar, no ens està dient que cal organitzar una rèplica del referèndum. De fet, aquell referèndum és irrepetible. I des del desenvolupament fins al resultat final, passant per com el vam viure, aquell 1 d’octubre s’ha convertit en una part del patrimoni social, polític i fins i tot històric del nostre país. L’1 d’octubre de 2017 ja forma part de la nostra història, del nostre currículum vital com a nació. I el seu resultat és la principal targeta de presentació que els nostres representants polítics tenen per anar pel món.

Necessitem molts més primers d’octubre perquè necessitem recuperar aquell momentum en què vam actuar com un poble lliure i sobirà. Units i fent pinya. De manera pacífica i amb determinació.

El president Torra ens diu que ens caldrà un altre 1 d’octubre. Oi, tant! I segurament més d’un, i de dos i de tres. Però no pas per fer referèndums. Necessitem molts més primers d’octubre perquè necessitem recuperar aquell momentum en què vam actuar com un poble lliure i sobirà. Units i fent pinya. De manera pacífica i amb determinació demostrant la fortalesa de la nostra societat, malgrat la violència del Regne d’Espanya. I aquests moments, aquestes oportunitats, que sens dubte se’ns tornaran a presentar, caldrà aprofitar-les sense renunciar ni un mil·límetre a tot el bagatge i l’experiència que ja portem a l’esquena.

És impossible i innecessari tornar a fer un nou 1 d’octubre. Però sí que és important trobar i aprofitar les finestres d’oportunitat que se’ns obriran. Picarem pedra. I ho aconseguirem. Mentrestant, i si em permeteu la broma, el momentum que sí que ja ha arribat és deixar descansar aquesta columna unes quantes setmanes. Si tot va bé, ens retrobarem al setembre. Estimats lectors, molt bon estiu!

Twitter: @jaume_pros

Article publicat a l’edició impresa del setmanari El Vallenc, 28/6/2018.

Deixa un comentari