Mindfulness

per | 2018-12-03 16:06:4703/12/2018 16:06 | 0 comentaris
Psicòleg i coach

Des de fa un temps el mindfulness està de moda i es fa servir en molts àmbits. Però, què és el mindfulness? Es pot traduir com ‘atenció plena’ o ‘plena consciència’. Segons el seu màxim impulsor, el professor Jon Kabat Zinn, el mindfulness seria posar atenció de manera intencionada al moment present sense jutjar.

L’atenció plena entronca amb la pràctica ancestral de la meditació i comparteix algunes de les seves eines i conceptes bàsics. De tipus de meditació n’hi ha molts, alguns relacionats amb les diferents religions i pràctiques espirituals. L’origen del mindfulness és occidental, semblant a moltes tradicions de meditació però allunyat de qualsevol religió.
El mindfulness és una pràctica en la qual prenem consciència del que està passant en el moment present, de les diferents coses que ens estan passant ara mateix a nosaltres.

Molt sovint vivim amb el “pilot automàtic” posat, i fem les coses amb molt poca consciència dels detalls de la nostra experiència del moment, ni tan sols ens plantegem les intencions que motiven les nostres accions.
En què ens pot ajudar la pràctica del mindfulness? Doncs, en moltes coses, per exemple: Ser més conscients dels propis pensaments i emocions millora el benestar.
– L’atenció plena actua com un amortidor contra els símptomes depressius.
– Redueix la regió de l’estrès al cervell.
– És una eina eficaç en problemes d’ansietat i gestió de l’estrès.
– Un dels beneficis més importants és el de la neuroplasticitat (és la capacitat del cervell per adaptar-se i canviar).
La llista podria ser molt més llarga.

L’atenció plena és una pràctica relativament fàcil que només necessita constància, i amb la qual podem aconseguir resultats significatius en millorar la nostra qualitat de vida i augmentar la nostra confiança.
Per tant, la meva recomanació seria que conegueu i practiqueu el mindfulness, però aneu amb compte, la persona que us l’ensenyi hauria de ser un professional amb solvència. Avui per desgràcia floreixen com a bolets persones que en un curs de cap de setmana, quan no per correspondència, ja presumeixen d’experts en mindfulness i n’obren fins i tot centres.
Desitjo que tinguis sort practicant l’atenció plena i espero que trobis el que desitgis en la seva pràctica.

Deixa un comentari