//L’esmolador i el gegantó de Valls

L’esmolador i el gegantó de Valls

per | 2019-12-04 19:56:4104/12/2019 19:56 | 0 comentaris

Antigament, a la nostra vila hi havia l’ofici de l’esmolador. Normalment era una persona ambulant, portava una roda de fusta que feia girar amb un pedal per tal de moure una mola de pedra circular i afilar les eines dels nostres vilatans.

L’esmolador, en arribar als pobles, avisava el veïnat fent fregar un tros de planxa de ferro a la seva mola, que donava com a resultat un xiulet molt estrident, i els vilatans, empesos pel reclam del so produït, s’apropaven a l’artesà per encarregar-li que els esmolés les eines.

Explica la tradició oral que fa molts anys va venir per les festes de Sant Joan un esmolador que provenia de França. Era un dia molt calorós i en veure que a la vila estaven de festes, va pensar que potser no li deixarien fer el seu ofici, així que va marxar cap al llogaret de Picamoixons per tal de cercar alguns diners afilant amb la seva mola.

En aquell precís moment, de camí cap a Valls, es trobava el gegantó negre al capdavant de la comitiva gegants i bestiari, tot tornant de Picamoixons de realitzar-hi una cercavila, quan de sobte des de la llunyania l’esmolador, que es dirigia al llogaret, a l’ultim revolt va veure la silueta d’un ésser gegantí de color negre que s’atansava pel camí. En veure el portador del gegant aquell home corglaçat, parat a uns metres sense alè, va fer moure un braç del gegantó amb la intenció d’avisar-lo, però l’esmolador es va sentir amenaçat.

Espantat per aquest acte del monstre, i esgotat mentalment per la calor que feia, no es va adonar que era un ninot de la cercavila, i va pensar que era un ésser d’un altre món.
Aterrat per aquest fet, va deixar la mola enmig del camí i va marxar desesperat corrent, cames ajudeu-me, uns diuen que en direcció a Alcover i altres que va tornar a Valls.

Quan va arribar al poble, exhaust de tant de córrer i esporuguit pel tràngol, va explicar el succés als vilatans, que no el van poder fer entrar en raó, i es va morir hores després de l’impacte que li va causar aquest espant.

També es diu que la mola del pobre esmolador la van guardar a Alcover i altres que a Picamoixons, on els vilatans l’ensenyaven per recordar el fet.

Deixa un comentari