//La justícia espanyola és igual per a tothom

La justícia espanyola és igual per a tothom

per | 2018-06-21 18:41:0421/06/2018 18:41 | 0 comentaris
Gestor cultural.

Un cop acabades les obres per condicionar els sistemes de calefacció (que algunes fonts xifren en un milió d’euros), Iñaki Urdangarín ja ha entrat a la presó. Ho ha fet gairebé 9 anys després que es comencés a investigar la seva activitat delictiva. Al final, el cunyat del rei espanyol ha estat condemnat per prevaricació, malversació, tràfic d’influències, frau a l’administració pública i diversos delictes fiscals.

Urdangarín ha anat a la presó que ell mateix ha escollit, la de Brieva, a la província d’Àvila. Es tracta d’una presó molt petita per a dones i molt a prop de Madrid. El nou intern disposarà, per a ell solet, de l’espai que ocupen cinc cel·les. Del mòdul on s’instal·larà n’hi diuen “módulo de respeto”. Recordo que fa cosa d’una setmana un magistrat ja va dir a Catalunya Ràdio que, segurament, es tindria en compte que el condemnat té fills i que havia de ser una presó que li garantís la seva intimitat. Sembla que sí que ho han tingut en compte, això, perquè la justícia espanyola és igual per a tothom.

El nou reclús no compartirà espai amb cap altre company ni es mourà per espais comuns. L’esmorzar, el dinar i el sopar els hi serviran al seu menjador. A més, també li portaran directament qualsevol cosa que demani o necessiti de la biblioteca o l’economat. Tindrà un lloc d’esbarjo per a ell i un espai privat per fer-hi esport. A més, disposarà d’una sala privada per rebre-hi visites (també les més íntimes). Això serà així perquè la justícia espanyola és igual per a tothom.

El nou reclús no compartirà espai amb cap altre company ni es mourà per espais comuns. L’esmorzar, el dinar i el sopar els hi serviran al seu menjador.

Des de poques hores abans, els 30 habitants de Brieva ja intuïen que el marit de la infanta Cristina era a punt d’arribar al poble. Ho van saber en veure un equip d’operaris netejant l’accés a la presó i desbrossant les males herbes que hi havia a les vores del camí. Calia causar una bona impressió al nou intern.

Com que la justícia espanyola és igual per a tothom, els presos polítics catalans (també amb fills petits) són lluny de casa, compartint espai amb presos comuns. A més, els graven en vídeo i les seves imatges corren per tot arreu. I tot i que porten un munt de mesos tancats, ni tan sols han estat jutjats ni condemnats. Però allà els tenen, entre reixes. De fet, com a persones innocents que són, haurien de ser a casa amb les seves famílies.

Com que la justícia espanyola és igual per a tothom, els presos polítics catalans (també amb fills petits) són lluny de casa, compartint espai amb presos comuns.

I els nois d’Altsasu, un altre cas com un cabàs. Han estat gairebé dos anys tancats a la presó, sense fiança i sense judici, perquè la justícia espanyola és igual per a tothom. Ara, els vuit joves que es van barallar en un bar amb uns guàrdies civils de paisà han de fer front a un total de 76 anys de condemna.

Urdangarín en un parell de mesos rebrà la classificació del seu grau de reclusió. Els mitjans de comunicació ja avisen que podria accedir al tercer grau, és a dir, a poder treballar i fer vida normal. Només aniria a dormir a la presó de dilluns a divendres. Al marge de tot això, tindria la possibilitat de gaudir d’entre 36 i 48 dies de permís. Pot ben ser que en un parell de mesos el vegem sortint tot pinxo per la porta de la presó perquè la justícia espanyola, és clar, és igual per a tothom.

Si és que ja ho diu la Constitució espanyola: “Els espanyols són iguals davant de la llei, sense que pugui prevaler discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.” (article 14 CE). Presos polítics catalans, nois d’Altsasu, Iñaki Urdangarín i Constitució espanyola. Quina sort tan gran que, tal com diu la sagrada Constitució espanyola, la justícia espanyola sigui igual per a tothom.

@jaume_pros

Article publicat a l’edició impresa del setmanari El vallenc, 22/6/2018.

Deixa un comentari