//La flor de lotus

La flor de lotus

per | 2019-11-07 18:06:2407/11/2019 18:06 | 0 comentaris
Col·laboradora

Hi ha una imatge que em sembla preciosa: l’hinduisme associa els txakres a flors de lotus.

Per als qui no hi esteu familiaritzats, un txakra (paraula que prové del sànscrit i significa ‘roda’) és un centre d’energia que fa de contacte entre els nostres cossos subtils i el físic.

La primera menció que se’n fa és als Upanixad, textos hindús escrits entre els segles VII i V aC, els quals contenen els ensenyaments bàsics del vedanta, una doctrina de caràcter místic i esotèric.

A través dels txakres, l’energia (o prana) circula i es reparteix per tot l’organisme. La fluïdesa amb què funcionen determina com de bé ens sentim físicament i emocional i de quin nivell de pau interior disposem. Hi ha diverses maneres d’equilibrar-los. Una d’elles és la meditació.

Es representen com lotus, un símbol poderós en la tradició hindú perquè esdevé una analogia de la vida. Neix del fang i, de la mateixa manera que es manté net, es diu que no hem de deixar que cap aspecte negatiu en què estem arrelats ens afecti. També, tal com s’esforça per assolir la llum, hem d’esbrinar quins són els nostres objectius. Per acabar, igual que aquesta flor és dins l’aigua però no es mulla, hem de viure al món sense que ens impregni.

Encara hi ha un altre paral·lelisme entre el lotus i els txakres. Així, el primer txakra s’associa a l’element terra, equivalent del fang en què el lotus enfonsa les seves arrels; el segon correspon a l’element aigua, en la qual creix, i el tercer, a l’element foc, o la llum que troba en sortir a la superfície.
En situacions difícils o en moments complicats, doncs, la imatge d’un lotus adquireix un significat que acompanya i dona esperança.

“Mitjançant l’observació microscòpia i la projecció astronòmica, la flor de lotus pot esdevenir la base de tota una teoria de l’univers i en un agent mitjançant el qual podem percebre la veritat” (Yukio Mishima, escriptor japonès 1925-1970).

Deixa un comentari