//La creu de Montagut

La creu de Montagut

per | 2019-12-12 19:41:4912/12/2019 19:41 | 0 comentaris

Explica una llegenda, que fa molts anys hi va haver una gran tempesta que arribava des de l’illa de Mallorca fins a la costa tarragonina. Molts vaixells acabaren abatuts al fons del mar i molts mariners perderen la vida davant d’aquest terrible cataclisme.
Davant d’aquesta tempestat, hi va haver un vaixell que encara restava sencer surant damunt de l’aigua, però estava molt malmès i desorientat per la boira que assolava encara el mar.

D’aquesta manera, el mariner del vaixell perdut buscava un punt a l’horitzó per tal de tornar a orientar-se i així poder sortir d’aquell espantós captiveri, es va encomanar a Jesucrist perquè li indiqués un camí, i va fer la promesa que en el lloc on Nostre Senyor li fes un senyal diví hi faria construir una gran creu.

De sobte va albirar des de la llunyania un cim com si miraculosament li guiés el camí de sortida de la tempestat, que li va servir de referència per poder salvar-se i arribar a la costa.

La muntanya salvadora va ser el nostre puig de Montagut.
D’aquesta manera el mariner, per complir la seva promesa, va portar una gran creu als antics vilatans del terme de Montagut perquè fos posada a dalt del cim .
Diuen que aquesta creu estava ornada de grans pedres precioses i era custodiada per quatre famílies de l’antic llogaret, on la resguardaven per torns, ja que en veure la seva majestuositat i que era tan valuosa no es refiaven de deixar-la a dalt del cim .
Passats els anys Montagut es va despoblar, però les quatre famílies descendents encara seguien custodiant aquella bonica creu, fins que va arribar la Guerra Civil espanyola, quan es va dipositar al banc de Valls per tal que fos protegida, i més tard va ser cedida al Museu Diocesà de Tarragona.

El puig de Montagut es troba a 963 metres d’altura i actualment al cim hi ha un vèrtex geodèsic, on diu la tradició oral que hi havia l’antiga creu.
Antigament, a dalt del puig s’hi havia bastit un castell, però només en resten unes runes dels fonaments i no se n’ha conservat cap vestigi.

Deixa un comentari