//I tu, a qui votaràs?

I tu, a qui votaràs?

per | 2019-05-24 10:52:4924/05/2019 10:52 | 1 comentari

Quin estrès visual… fa quatre dies votàvem per les eleccions espanyoles i just va acabar una campanya electoral que ja es penjaven els cartells de les següents. Aquesta vegada amb un batibull de propostes perquè ara es demana el vot tant per a les municipals com per a les europees. Analitzem d’una manera ben planera els eslògans electorals de cada partit.

VALLS AL 100%
Sembla que Junts per Valls no només es presenta amb unes sigles noves, sinó que també ha substituït el blau pel groc. La candidata a l’alcaldia es presenta amb una papallona groga a la solapa i amb el lema de ‘Valls al 100%’, suposo que la tria ve de les crítiques dels darrers anys de tenir un ‘arcalde’ força absent a la ciutat i ara la promesa és dedicar-s’hi de debò. L’skyline (silueta urbana) de Valls en un fons groc sembla que és la seva aposta forta per marcar la línia que seguiran.

ESTEM PER TU
ERC es presenta amb un lema que a priori fa espantar… És que per un moment vaig pensar que era catanyol i que volien dir que ‘hi som per a tu’ però després vaig veure clar que no podia ser, que volen dir que ‘ara ens faran cas’. En sentir com es destrossa tant la llengua cada dia, sembla que ja anem amb la por al cos i se’ns engeguen les alarmes fins i tot amb estructures ben genuïnes del català.
Pel meu gust el lema ‘Impuls republicà’ passa massa desapercebut, sembla que es digui fluixet, fluixet, per no molestar. Perquè si parlem d’un impuls potser caldria que fos en una posició destacada, en majúscules i negreta.
S’ha de recordar que l’eslògan més brillant que ha tingut ERC és el de ‘A Valls, Castells’, donava molt de joc i és difícil d’igualar!

CANVIEM LA PEL·LÍCULA
La CUP ens presenta un eslògan divertit, fresc i amb ‘moviment’. El verb canviar implica que ens hem de bellugar i la metàfora és molt encertada. De fet, la CUP sempre es mostra enginyosa amb els lemes de campanya. Enguany a Tàrrega han escollit ‘Tàrrega VAlenta’ amb un joc de colors ‘Tàrrega Va’ és vermell i ‘lenta’ en negre. És un joc de paraules que et fa somriure per la inventiva que hi ha darrere. També m’agradaria recordar l’eslògan ‘Dempeus’, perquè m’imagino que per arribar fins aquí prèviament devien pensar en l’opció ‘Drets’, que és la paraula més corrent en català, però clar, ‘drets’ no podia ser perquè eviten sempre el llenguatge androcèntric i per tant calia posar-hi ‘dretes’! I amb la fal·lera d’evitar dobles sentits segurament es
devien posar nerviosos i tot, corre, corre, canviem-ho per ‘Dempeus’…

EL VALLS QUE VOLS
Està bé aprofitar lemes de campanyes, suposo que l’agència publicitària ha fet un descompte al PSC perquè poguessin reaprofitar el lema de les eleccions espanyoles del mes passat, aquell de ‘La España que quieres’. Per no complicar-se la vida, han decidit canviar ‘España’ pel nom de tots els municipis on es presenta candidatura. A Màlaga, al poble de Villanueva del Trabuco, amb la clara voluntat que se’n parlés tot i les burles que implica, s’han fet uns cartells amb el lema ‘El Trabuco que tú quieres’. (No en faré més comentaris perquè m’allargaria massa).
Però tornem a Valls, que és el que ens interessa, em sobta ‘El Valls que vols’ perquè penso en el camp de futbol i no en la ciutat. O és que el PSC de Valls considera que som un poble i no una ciutat? És l’única raó que hi veig a l’hora de fer una tria en masculí, ara bé, ja seria ben trist que ni la candidata cregui en un projecte de ciutat!
Per altra banda, com que juguen la lliga amb l’equip del 155 han de seguir les modes dels seus rivals, cosa que els ha dut a fer una campanya combinant el català amb el castellà. Que lluny que queda aquell PSC que un dia hi havia hagut…

LLUITEM PER TU
L’eslògan de Podemos confon, no se sap ben bé si és que és un error gramatical o que diuen el que realment volen dir. ‘Lluiten per a mi’ o bé ‘lluiten en lloc meu?’ una incògnita…

VAMOS CIUDADANOS
No queda clar on volen anar, en canvi el que sí que ens queda clar és que també han volgut estalviar quatre duros amb l’eslògan. Poca cosa a dir d’un partit que només vol que hi hagi un ambient tens, retallar drets humans…

TU VOZ EN VALLS
Això de la veu així d’entrada fa agafar ganes de riure. Després de la patacada d’aquella estirada del “Círculo ecuestre” sembla que el PP encara no ha perdut la il·lusió, de fet, si una cosa caracteritza el candidat Caballero és la perseverança… Quants anys fa que el veiem als pòsters de les municipals? Clar que sí, s’ha de ser insistent!

One Comment

  1. M carmen pujadas 24 mayo 2019 at 16:22

    Respecte al nostre lema «Lluitem per tu», des de Podem tenim clar que les solucions als nostres problemes les hem de construir entre totes. Per això, quan diem «lluitem per tu», no ho diem en el sentit de lluitar en el teu lloc.
    Nosaltres volem lluitar amb tu, però deixant clar quin és el motiu de la nostra lluita. I aquest motiu ets tu i només tu.
    Per això diem que tu ets la causa de la nostra lluita, per això diem «lluitem per tu».

Deixa un comentari