11.8 C
Valls
Dissabte, Març 28, 2020

El tresor de la mula perduda de la Riba

A finals del segle XIX, en la tercera guerra Carlina, explica una llegenda de tradició oral que hi va haver una gran batalla vora els llogarets de la Riba i Picamoixons, al cim del Puigcabrer.

El fort assetjament de les tropes carlistes, comanades pel guerriller Nen de Prades, que incendiaren part de la muntanya i la torre de vigilància bastida al cim pel general lliberal Petrol, van causar una estampida de fugida de soldats i besties. La por a ser abatuts i els abominables xiscles que s’escoltaven dels ferits i cremats en la fragor de la batalla van fer desorientar una mula d’un soldat que aparegué dins d’una casa de la Riba, amagada i morta de por als baixos de l’estable juntament amb el seu bestiar.

El propietari d’aquella casa, en sentir a l’estable el rebombori dels seus propis animals en estar la mula intrusa amagada. Va baixar a revisar l’enrenou i va veure en apropar-s’hi aquell animal esporuguit, i que anava tot carregat amb unes grans sàrries, i en obrir-les, va veure amb gran sorpresa que estaven totes plenes de joies i monedes d’or.

L’amo de seguida es va adonar que aquell animal era d’un soldat de la batalla, ja que aquell tresor que duia a les sàrries era provenia dels saquejos i robatoris que cometien els soldats carlistes.
Així que de seguida el propietari de la casa es va disposar a buidar aquelles preuades sàrries i va arriar immediatament aquella mula perquè marxés del seu estable, ja que de ben segur que els soldats estaven desesperats buscant aquell tresor i si es quedava també amb aquella bestia, si fos descoberta, donarien per fet que també tindria les joies i les monedes d’or.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

‘Tornarem’, l’emotiu vídeo dels professors de l’escola Bernardí Tolrà de Vila-rodona

Els professors de l'escola Bernardí Tolrà de Vila-rodona han realitzat un vídeo dirigit als seus alumnes i pares recordant que tot tornarà quan aquesta epidèmia hagi passat.

L’ANC promou una campanya de mascaretes d’ús no sanitari

l'activitat del Valls per la Llibertat del mes d'abril queda substituïda i serà de forma virtual.

USPAC demana mesures urgents degut a la propagació a la Comissaria de Mossos de Valls

Actualment la comissaria de Mossos d'Esquadra de Valls confirmen que tenen dos positius confirmats i ingressats a un hospital i amb 20 agents aïllats i amb simptomatologia

VÍDEO | Continuen les sancions a persones que trenquen el confinament als barris de Valls

D'ençà que va entrar en vigor el decret de l'estat d'alarma, la Policia Local de Valls ha sancionat a 36 persones i n'ha detingut a 2

El govern espanyol paralitza l’activitat dels treballadors no essencials a partir de dilluns i fins al 9 d’abril

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu paralitzarà l'activitat dels treballadors dels serveis no essencials