//El soldat i la pubilla de Bonany

El soldat i la pubilla de Bonany

per | 2019-10-03 19:07:4403/10/2019 19:07 | 0 comentaris

A principis del segle XIX, l’any 1808, va esclatar la guerra entre Espanya i França, amb què Napoleó va voler imposar el seu germà al tron espanyol.

Per aquest conflicte bèl·lic, Catalunya va quedar incorporada a l’imperi Francès, molts soldats napoleònics van entrar al nostre territori i la nostra comarca va ser atacada i saquejada per les tropes de l’enemic.

Moltes tropes van quedar repartides pels nostres llogarets, ja que la nostra comarca era zona de pas, per tal de conquerir les grans ciutats com Tarragona i Lleida, i s’hi va originar la gran batalla al pont de Goi, a recer de Valls.

Hi ha una petita història que relata que un escamot de soldats francesos volia desertar de l’exèrcit napoleònic perquè no veien amb bons ulls els mals que causaven als nostres vilatans.

Aquest escamot estava amagat per les contrades de Querol, pels llogarets Valldossera i Bonany, al llindar de terres penedesenques, on cal que dir eren ajudats pels vilatans del terme, masovers i pagesos, que veien i entenien la seva comesa i els proporcionaven menjar per poder sobreviure, ja que no podien marxar cap a França, on serien castigats amb la guillotina per ser uns desertors, i a part de cara als espanyols eren vistos com enemics; així que estaven en terra de ningú, atrapats en aquell indret amagats, intentant no ser descoberts, ajudant els pagesos fins que acabés la guerra.

Un d’aquests soldats francesos, anomenat Casany, es va enamorar de la pubilla del llogaret de Bonany, un amor que va ser correspost, i en acabar la guerra l’any 1814, el soldat va decidir no marxar cap a la seva terra i va demanar la mà de la bonica noia.

Amb el beneplàcit del pare, es van arribar a casar, i d’ençà que va ser l’hereu de les propietats, juntament amb la seva dona.
Per aquest fet, es coneix la més antiga casa de Bonany com cal Casany Vell .

Cal dir que aquesta casa va ser cremada anys més tard a les guerres carlines, però a la fi es va poder restaurar .
La família dels Casany va començar amb la ramaderia, i tenien tantes ovelles que el maset se’ls va quedar petit i van fer el nou mas de Casany, que en un principi era per al bestiar però a poc a poc el van anar adequant fins que s’hi van instal·lar.

L’antic mas de Casany, conegut com cal Casany Vell, es troba dins del nucli urbà de Bonany, i diuen que el petit llogaret es va bastir a redós d’aquest maset, que vist per fora sembla ara una casa de poble; el nou mas de Casany es troba a l’altra banda de la carretera, damunt d’un petit turó, per darrere del qual es troba la carretera que va a Valldossera, i actualment hi viuen els familiars descendents del soldat francès i la pubilla.

Deixa un comentari