8.8 C
Valls
Dimarts, Febrer 25, 2020

El país, com els castells

Valls, plaça del Blat. Jornada de Santa Úrsula, final de temporada dels Xiquets. Totes dues colles, la Vella i la Joves, hi van amb ganes. Màxima rivalitat perquè totes dues volen intentar el repte d’un castell mític, el 3 de 9 sense folre. Es diu –però mai s’ha pogut comprovar– que només es va assolir una vegada al segle XIX.

La plaça –no cal dir-ho- és plena com un ou. Lamento no poder-hi ser i haver de seguir l’esdeveniment per televisió. La colla Joves comença amb força. El repte és molt alt i no aconsegueixen coronar el castell. Després, la colla Vella els prendrà el protagonisme i –ells sí- aconseguiran una fita històrica carregant el “castell impossible”. La Joves ho torna a intentar i novament s’ha de fer enrere pels dubtes de la canalla. Sembla tot perdut i el desànim s’apodera de molts. Aleshores es fa sentir la veu del cap de colla interpel·lant els seus components. Per la televisió se senten parcialment les seves paraules: “¿No hem vingut per perdre, oi que no? L’hem treballat, el podem fer. No serem pas menys que els altres… Si ells ho han fet, nosaltres també ho farem!”. Va ser un revulsiu per als ànims de la colla. I sí, a la tercera varen aconseguir-ho. La plaça sencera va embogir en un esclat de joia difícil de descriure. El mite havia caigut. I l’havien fet caure el mateix dia unes persones que van creure que res era impossible perquè hi creien de veritat.

Catalunya també és així. S’ha aixecat de la derrota per una sàvia combinació de forces sorgides des de baix que poc a poc fan créixer un edifici sòlid i ben estructurat. Hi participen gent de totes les edats i estaments socials. La base és una pinya sòlida. Els que la formen no poden veure què s’esdevé a l’exterior però fan força perquè l’edifici aguanti. Saben que són tan necessaris com els que basteixen els pisos. No defalleixen en la possibilitat d’aconseguir l’objectiu.

Com a poble oprimit i maltractat també ens veiem capaços d’enfrontar-nos a un adversari superior en forces però format per quadres de mercenaris al servei del poder. Potser la lluita que cal emprendre ara és la dels escamots que es varen establir per fer front als poderosos exèrcits de Napoleó en el seu intent de fer seva Catalunya. Els catalans se les enginyaven perquè els invasors no trobessin un moment de tranquil·litat. Accions puntuals, però continuades i efectives, feien que els comandaments francesos no poguessin controlar mai del tot el terreny que trepitjaven.

Assistim a uns intents forassenyats per contenir la ràbia d’una bona part de la societat catalana que ha decidit sortir al carrer en una protesta massiva per les sentències del Tribunal Suprem. El govern espanyol hi ha respost amb una repressió brutal. Malgrat això, hem perdut la por. Mai havia vist uns joves encarant-se a la policia mentre rebia cops de porra. I quan un poble perd la por ja te mitja batalla guanyada. L’altra meitat l’assoleix si creu de veritat que pot aconseguir l’objectiu. Com vàrem veure diumenge a Valls

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

2 Comentaris

  1. … hem perdut la por?. Després de contemplar la violència als carrers de les nostres ciutats, jo no sé si hem perdut la por, però és segur que hem perdut la raó.

  2. ¿De verdad se cree Ud. eso de que somos” un pueblo oprimido y maltratado”? . Cuesta trabajo creerlo: desde el punto de vista legal es evidente que rige entre nosotros el principio de igualdad (art. 14 C.E.), desde una perspectiva económica somos la cuarta comunidad por renta per capita, desde el punto de vista de las infraestructuras las nuestras están a un nivel del 120%, tomando como 100 la media europea y desde una perspectiva histórica los aranceles en España han garantizado a las empresas catalanas, basicamente al textil, un beneficio extra que un mercado libre de aranceles no habría podido conseguir. Creo que estamos en condiciones de exigir que medite un poco sus aseveraciones.

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

La CGT de Catalunya convoca vaga general de 24 hores per al 8 de març

Els sindicats territorials de la CGT de Catalunya han decidit convocar vaga general de 24 hores en el ple...

L’alcaldessa de Valls anuncia que el Museu Casteller obrirà “sí o sí” aquest any 2020

“Sí o sí, el Museu Casteller de Catalunya obrirà les seves portes aquest 2020.” Així de contundent es va mostrarl’alcaldessa de Valls, Dolors Farré,...

L’IEV acull l’acte institucional dels 20 anys de l’Espai de l’Estudiant

El dijous dia 27 a partir de les 7 de la tarda se celebrarà al Pati de Sant Roc de l’IEV un acte especial...

Rescaten a un jove atrapat en una xemeneia de Valls

Un jove que volia entrar en una casa ha hagut de ser rescatat pels bombers quan aquest va quedar atrapat a l'interior d'una ximeneia Els...

Sessió de contacontes a la Biblioteca Carles Cardó

La Biblioteca Carles Cardó ha organitzat una nova sessió de contacontes. Aquest cop Jeep Gasulla serà l’encarregat d’explicar Contes a la vora del foc....