10.2 C
Valls
Dimecres, Febrer 26, 2020

Consells per a un son reparador

Segur que alguna vegada us heu aturat a pensar que l’ésser humà dorm durant gairebé un terç de la seva vida, una activitat que no resulta tan passiva com sembla, ja que el cos, durant el son, fa molta feina per relaxar-se, restaurar-se i reconstruir-se.

Per exemple, és quan genera més hormona de creixement, important per cremar greix i gaudir d’una musculatura sana, i el cervell aprofita que els vasos sanguinis es dilaten i estimulen la circulació per processar informació.

La quantitat d’hores que cal dormir depèn tant de l’edat com, també, de les característiques pròpies de cada persona, i tan perjudicial és no dormir prou com fer-ho més del compte.

El que sí que és clar és que per gaudir d’una bona salut cal descansar en les millors condicions i que les conseqüències d’una mala higiene del son mai no resulten positives, ja que provoquen, entre d’altres, minva de capacitats neurocognitives (i, per tant, menys rendiment als estudis i a la feina), un sistema immunològic més feble i propensió a patir més problemes metabòlics i endocrins.

La medicina xinesa tradicional ofereix alguns consells per a un son reparador:
· Mai no hauríem d’estar desperts més enllà de les 23.00 h.
· El sopar ha de ser lleuger i no ha d’incloure aliments freds, greixosos o difícils de digerir. A més, cal prendre’l amb temps suficient per anar al llit amb la digestió feta.
· A la nit cal evitar els estimulants com el cafè o el te, les begudes alcohòliques o el tabac.
· Cal fugir de tot allò que activi la ment en excés.
· Abans de ficar-se al llit resulten adequats els exercicis de relaxament i respiratoris i banyar els peus amb aigua calenta. Aquest és un costum molt arrelat a la Xina.
· És important descansar en un ambient completament fosc. Depenent de la llum que rep la retina, la glàndula pineal activa o inhibeix la secreció de melatonina, que regula el cicle son-vigília.
El refranyer català també hi diu la seva: “Com un bon son no hi ha cap medicina” i “Anar a dormir sense sopar, mai cap metge ha fet llevar”.

Montse Milian
Montse Milian
Col·laboradora

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Més articles de l'autor

Últimes notícies

El Consell d’Alcaldes passa a dir-se Consell d’Alcaldesses i Alcaldes de l’Alt Camp

El Consell Comarcal de l’Alt Camp, en un plenari de tràmit amb només tres punts de l’ordre del dia, ha aprovat per...

La CGT presenta el preavís per a la vaga del 8-M

La CGT ha entrat aquest dimarts al Departament de Treball el preavís de convocatòria de vaga general per al pròxim 8 de...

La presidenta de la Diputació visita la Llar d’Infants L’Espígol i la fàbrica Rosa Gres de Vallmoll

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha dut a terme una visita institucional a Vallmoll dins del cicle de...

Agricultura desencalla les obres de la xarxa de reg de la Comunitat de Valls

El Ministeri d’Agricultura ha signat finalment el conveni que permet al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació desencallar i poder executar les...