//Com preservar la pròpia energia

Com preservar la pròpia energia

per | 2019-01-25 10:42:4225/01/2019 10:42 | 0 comentaris
Col·laboradora

E l taoisme, pedra angular de la filosofia i la medicina xineses, va sorgir al voltant del segle IV aC. Sota el seu abric hi trobem el fengshui, l’astrologia xinesa, el txikung, el taitxí, o l’acupuntura, entre d’altres disciplines, així com l’origen d’algunes teràpies més modernes.

Des d’aquesta visió del món, l’equilibri, l’harmonia i un bon flux d’energia (anomenada Chi) esdevenen essencials per preservar la bona salut.

Considera les emocions negatives com energies de baixa qualitat que provoquen bloquejos energètics i, en conseqüència, malalties cròniques i patologies diverses. Preveu formes d’administrar i conservar la pròpia energia.

Aquests són alguns dels seus consells per administrar, conservar i augmentar la pròpia energia:

  • Evitar l’excés de soroll (que, segons la medicina tradicional xinesa, afecta l’oïda i els seus òrgans associats: ronyons, etc.); de preocupació (que perjudica el sistema nerviós), i d’exercicis violents o de treball físic excessiu (que causa problemes als tendons).
  • Mantenir els peus calents a la tardor i a l’hivern i freds a la primavera i a l’estiu. El coll, sempre calent.
  • Pel que fa a l’alimentació, recomana menjar racions petites diverses vegades al dia més que pocs àpats abundants. També, no ingerir verdures i hortalisses crues, no menjar fruita amb l’estómac buit, no menjar abans d’anar a dormir i emprar aliments de temporada. Pel que fa a l’ordre, proposa prendre primer quelcom calent, després alguna cosa tèbia i acabar amb un aliment fred. Pel que fa a les estacions de l’any, aconsella més aliments picants a la primavera; d’agres, a l’estiu; d’amargs, a la tardor, i de salats, a l’hivern.
  • Pel que fa al dormir, fer- ho de costat, amb els genolls flexionats; a l’estiu i a la tardor, anar-hi d’hora i llevar-se d’hora; a l’hivern, anar a dormir d’hora i llevar-se tard; i a la primavera, anar al llit quan encara hi ha llum i llevar-se a l’alba.
  • Meditar. Si pot ser, en família o en comunitat.
  • Pel que fa a les actituds, somriure sempre (i, amb el somriure, sentir afecte i pau) i deixar fluir el curs dels esdeveniments; mirar de parlar bé, però no massa, tot triant el que es diu i com es diu, i viure el present de forma conscient i sense encaparrar-se ni amb el passat ni amb el futur.

Deia Winston Churchill: “L’actitud és una cosa petita que marca una gran diferència.”

Deixa un comentari