//Cata… què?

Cata… què?

per | 2019-03-22 09:00:5622/03/2019 09:00 | 0 comentaris
Gestor cultural.

Del recull, me n’ha sorprès l’enorme desconeixement que la premsa internacional ha demostrat durant anys sobre el nostre país.

 

Intento ordenar una mica el desgavell de llibres que se m’amunteguen per casa i trobo un exemplar de Cata… què? Al subtítol hi diu: Catalunya vista per la premsa internacional. És un petit recull de cròniques, reportatges i entrevistes, sobre Catalunya, publicats en diferents mitjans, sobretot europeus i americans.

El volum se centra en el període comprès entre el Complot de Prats de Molló (1926) i la Catalunya postolímpica. El meu exemplar és del 1994, publicat per La Campana (al febrer del 2016 en va publicar la tercera edició, ampliada).

Del recull, me n’ha sorprès l’enorme desconeixement que la premsa internacional ha demostrat durant anys sobre el nostre país. En molts casos segurament per desinterès. Podien anar a la font original, però es conformaven amb el relat que, sobre Catalunya, els oferia la capital del Regne d’Espanya.

El garbuix entre llengua, sardanes, toros, gastronomia i flamenc ha esdevingut gairebé còmic durant molt de temps. Res a veure amb l’interès i el coneixement que demostren avui els mitjans d’arreu del món sobre el Principat. Sens
dubte, gràcies al procés d’independència.

I, entre tota aquesta quincalla publicada arreu del món sobre una Catalunya plena de tòpics, hi apareix també alguna curiositat. És el cas, per exemple, del rotatiu londinenc The Guardian, que el 1992 es feia seva una peça del setmanari El Temps, que, al seu torn, recollia unes paraules d’Àngel Colom.

The Guardian publicava fa 27 anys: «Madrid posa Catalunya al mateix sac que el País Basc. Però Catalunya és escrupolosament constitucional. Els catalans preveuen que la millor oportunitat que tenen per fer realitat les seves ambicions es basa en el procés democràtic. El Tribunal d’Ordre Públic (en l’època de Franco) detenia demòcrates, i ara l’Audiència Nacional deté demòcrates que volen la independència.» Dit i escrit el 1992. Som el 2019.

Per cert, aquest recull de textos que sobre Catalunya va publicar la premsa internacional, aquesta petita joia impresa titulada Cata… què?, la va escriure un jove periodista d’Amer: Carles Puigdemont.

Deixa un comentari