//Amb denominació de qualitat i origen

Amb denominació de qualitat i origen

per | 2019-08-22 16:45:3822/08/2019 16:45 | 0 comentaris

Cada poble destaca pels seus productes naturals, cada zona és coneguda popularment per aquests productes que dóna la terra i que han agafat fama a tots els nivells.

Al marge de les zones vinícoles de la nostra geografia ibèrica i de la popularitat que té el mar de plàstic d’Almeria amb les verdures de cultius intensius amb manca de gust i olor, hi ha petites zones amb denominació pròpia de qualitat i origen. Ben a prop de casa nostra hi ha la patata de Prades, les avellanes de Tarragona, a l’Alt Camp els calçots, l’oli d’arbequina que, malgrat ser una olivera originària de Palestina va ser introduïda a la península pel Duc de Medinaceli, baró d’Arbeca.

El Duc residia en aquesta població catalana i d’aquí ha pres el nom aquesta varietat que es cultiva a tot el món, especialment a Catalunya i Aragó. Al Maresme trobem els exquisits pinyons, els arrossos del Delta i les fruites de les terres de Ponent. Si obrim el ventall a la resta de la península ibèrica trobem els alls de Chinchón de fama mundial, els espàrrecs de Navarra, tot i que els d’Aranjuez també tenen molta fama, el safrà de la Manxa, les maduixes de Huelva o els maduixots de Palos, el meló d’Almeria, els plàtans de Canàries, les cireres de la vall del Jerte, les oliveres de Jaén, les ametlles d’Alacant…

En fi tot un reguitzell de productes naturals que es faria molt llarg d’anomenar i que de mostra us he fet cinc cèntims d’alguns d’ells. Tot això cal preservar-lo, defugint de varietats o productes aliens a la nostra terra.

Deixa un comentari