//Adoctrinament

Adoctrinament

By |2018-05-10T23:55:29+00:0010/05/2018 23:55|0 Comments
Gestor cultural.

Ara diuen que impulsaran una campanya per denunciar, de manera anònima, el que ells anomenen l’adoctrinament a les escoles catalanes. No és el primer cop que fan campanyes com aquesta que volen dividir la societat catalana. Adoctrinament a les escoles catalanes, diuen, i ho diuen sense que els caigui la cara de vergonya.

Ara fa poques setmanes anunciaven la intenció d’ensenyar cançons militars i patriòtiques a la canalla com a part de la seva formació. Durant el franquisme, a les aules es cantava el “Cara al sol”. Ara volen que els més petits cantin el pasdoble “La banderita”, aquell que fa: “Banderita, tú eres roja; banderita, tú eres gualda”. I no, no és cap broma.

Així mateix, aquest febrer, ja van avançar que el curs vinent volen que els alumnes de Primària i Secundària tinguin com a nova matèria d’estudi: “El deber de defender a España”. Entre altres qüestions, tractarien l’himne espanyol, la bandera espanyola i l’Exèrcit espanyol.

Però tot això, pel que sembla, no és pas adoctrinament, així que no perdeu el temps a fer cap denúncia, ni de manera anònima ni a la vista de tothom. Perquè als jutjats espanyols a l’instant us faran anar cap a casa; i ves que no hi hàgiu de tornar amb una denúncia contra vosaltres mateixos per un delicte d’odi contra la bandera, contra l’himne, contra l’exèrcit o contra els pasdobles.

Adoctrinar, ens diuen, és explicar l’actualitat del que passa a Catalunya. Una actualitat que els mateixos nens i nenes coneixen molt bé perquè molts l’estan vivint en primera persona. Igual que arran de l’1 d’Octubre van viure i veure les destrosses que van patir les seves escoles i els centenars de ferits a cops de porra que van cometre el delicte de presentar-se davant d’una urna amb una papereta a la mà. Igual que viuen i veuen ara com hi ha polítics a l’exili i uns altres d’empresonats per haver donat veu democràticament al seu poble.

Els mestres catalans tenen prohibit parlar de tot això. És molt bèstia, però és així. De la mateixa manera que han d’anar amb peus de plom a l’hora de parlar de Borrell II i de com Catalunya va esdevenir un territori sobirà l’any 988, desvinculant-se de l’Imperi franc. O de la guerra dels Segadors (1640-1652). O de la guerra de Successió, al segle XVIII, i la violència repressora d’aquell rei borbó que tenia per nom Felipe V. Tot, absolutament tot el que tingui a veure amb la realitat passada, present i futura de Catalunya, tot, tot t’ho poden considerar adoctrinament.

Van contra la nostra escola i contra els nostres docents perquè els tenen por. Li tenen pànic, a una societat catalana ben formada i ben informada. Perquè el coneixement desperta les consciències. Perquè una societat que té com a referència les seves escoles crea ciutadans amb esperit crític. Persones racionals que volen decidir per elles mateixes, que volen gaudir del dret bàsic a pensar lliurement.

L’escola catalana oberta, democràtica, lliure i diversa, i els docents que la fan possible són els millors referents de la nostra societat. I per això, només per això, la combaten amb denúncies anònimes i amb himnes, banderes i pasdobles. Adoctrinament a les escoles catalanes, diuen, i ho diuen sense que els caigui la cara de vergonya.

L’advocat i activista colombià Diego Luis de Córdoba (1907-1964) va deixar dit: “Per la ignorància es descendeix a la servitud. Per l’educació s’ascendeix a la llibertat.”

Article publicat a l’edició impresa del setmanari El Vallenc, 11/5/2018.

Leave A Comment