//“Un dels nostres objectius és aconseguir que un establiment de Valls obtingui l’acreditació per part de l’Associació de Celíacs de Catalunya”

“Un dels nostres objectius és aconseguir que un establiment de Valls obtingui l’acreditació per part de l’Associació de Celíacs de Catalunya”

per | 2018-09-07 11:14:4707/09/2018 11:14 | 0 comentaris

Parlem amb Jordi Serra, representant de l’Associació de Celíacs de Catalunya a Valls, que ens respon algunes preguntes sobre la situació de la problemàtica alimentària dels celíacs a la capital de l’Alt Camp.

Quanta gent celíaca viu a Valls?
Segons alguns estudis, un 1% de la població és celíaca. D’aquesta manera, si posem que Valls té 25.000 habitants, 250 presentarien aquesta intolerància.

Quin és el paper que té l’Associació de Celíacs a Valls?
Ara mateix estem preparant tallers de cuina. També estem treballant per aconseguir que algun establiment de Valls pugui rebre l’acreditació de l’Associació de Celíacs de Catalunya, i ser reconegut així com un lloc segur per al client amb aquest trastorn.

Per què creus que a hores d’ara encara no hi ha cap restaurant acreditat?
Pel fet d’haver d’adaptar les eines, i suposo que també pel desconeixement que encara hi ha avui en dia. La cuina habitualment es troba contaminada, perquè sempre s’hauria d’utilitzar una torradora i forn a banda… El celíac, només amb el fet que ingereixi una molleta de pa amb gluten, pot començar a patir els efectes de la intolerància.

Hi ha a Valls alguna botiga especialitzada en el menjar sense gluten?
Sí. Fa poc va obrir El Racó de la Conxita, al carrer Abat Llort, un lloc on hi ha una àmplia gamma de productes sense gluten i també hi ha menjar per emportar-se. Per altra banda, als supermercats Esclat, Bonpreu i Mercadona també és possible trobar moltes opcions per portar una alimentació sense la proteïna que es troba als cereals.

Els celíacs tenen una despesa econòmica molt més important en comparació amb altres persones que toleren el gluten?
Diversos estudis indiquen que cada persona celíaca anualment ha d’invertir més de 1.000 euros més en alimentació en comparació amb una persona que no té problemes quan ingereix gluten.

El passat 31 de juliol l’Associació de Celíacs de Catalunya a Valls es va reunir amb representats de l’Ajuntament per parlar sobre el problema a la capital de la comarca. De què vau parlar? La trobada es va materialitzar en alguna proposta nova?
A la reunió vam potenciar el llaç d’ajuda cooperativa que tenim amb l’Ajuntament de Valls. Vam repassar l’acord a què es va arribar el 2016. També vam decidir fer en un futur proper algunes reunions amb l’Associació de Comerç de la població. Per començar nous projectes és essencial mantenir una comunicació oberta amb l’Ajuntament.

Deixa un comentari