//“Tenir una diabetis tipus 1 és una qüestió de mala sort”

“Tenir una diabetis tipus 1 és una qüestió de mala sort”

per | 2019-11-21 15:57:3221/11/2019 15:57 | 1 comentari

Les doctores Pilar Terradas i Laia Martínez i la infermera experta en diabetis Carme Baldrich formen un equip de referència a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà a l’hora de tractar aquesta malaltia al Pius Hospital de Valls. Ahir, coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis, es va instal·lar a les portes el centre hospitalari una taula informativa en la qual una trentena de persones s’han fet el test per conèixer el risc de patir diabetis. Les persones que s’han fet el test rebran un informe.

Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia que es presenta quan el nivell de glucosa a la sang, també conegut com sucre en sang, és massa alt. La glucosa a la sang és la principal font d’energia i prové dels aliments. La insulina, una hormona que produeix el pàncrees, ajuda que la glucosa dels aliments ingressi a les cèl·lules perquè pugui ser usada com a energia. Algunes vegades el cos no produeix prou insulina o no en produeix gens, o no l’usa adequadament i la glucosa es queda a la sang i no arriba a les cèl·lules.

Per què hi ha dos tipus de diabetis, els tipus 1 i 2?
La de tipus 1 és una falta d’insulina al cos i que es genera en el pàncrees. No hi ha manera de prevenir aquesta diabetis i s’ha de tractar amb insulina; en cas contrari, l’empitjorament és molt ràpid. Tenir una diabetis tipus 1 és una qüestió de mala sort. La de tipus 2, que es manifesta més a l’edat adulta que no pas en joves, és una diabetis en què sí que hi ha insulina, però que per molt que vulgui fer efecte la glucosa no entra a les cèl·lules. Gran part de les diabetis tipus 2 són evitables amb dietes adequades i exercici. Les persones que porten una vida sana i amb dietes adequades i exercici físic tenen moltes menys possibilitats de tenir una diabetis tipus 2.

La diabetis està relacionada amb l’obesitat?
La del tipus 2, sí. Els nens obesos tenen resistència a la insulina.

La diabetis és un factor de risc cardiovascular?
Les persones diabètiques, només per tenir la malaltia ja tenen un alt risc cardiovascular: atacs d’infarts, embòlies… Avui en dia, amb els mitjans que tenim a l’abast, si hi ha un bon control de la diabetis no ha de provocar necessàriament problemes de salut.

És molt important el seu control?
Si es volen evitar problemes cardiovascular, de visió, de ronyó, del sistema nerviós, etc.

Quin tractaments hi ha?
El tractament de base sempre és l’alimentació i l’exercici físic, al cent per cent. En molts dels casos es necessita medicació, que pot ser oral (pastilles o punxada), o la insulina.

Una persona amb diabetis quina vida ha de fer?
Saludable. Ha de menjar bé, adequat a la malaltia, ha de fer exercici, com hauríem de fer tots, ha de prendre la medicació i fer els controls.

Un diabètic ha de tenir cura a l’hora de menjar fruita?
Sí, cal tenir-ne cura i controlar la ingesta d’hidrats de carboni. Cal evitar els dolços.

Un comentari

  1. Montserrat Robert odena 21 Novembre 2019 en 20:38

    Son les meves professionals de la malaltia,.

Deixa un comentari