//Ramon Font i Herrera: “Em sento legitimat per encapçalar Compromís per Valls”

Ramon Font i Herrera: “Em sento legitimat per encapçalar Compromís per Valls”

per | 2018-11-20 09:57:1520/11/2018 09:57 | 0 comentaris

Vull liderar un projecte més gran que aglutini nombroses sensibilitats d’esquerres”

Estem a mitjans del mes de novembre i Compromís per Valls-ICV-EUiA-Entesa encara no ha fet oficial si es tornarà a presentar a les eleccions municipals a Valls. Quan ho farà?

Aquest tipus de decisions volen reflexió. Compromís serà present, d’una o altra manera, a les properes municipals. Després de quasi doblar resultats el 2015 volem seguir creixent, treballar per a la ciutat amb un projecte que té llarg recorregut i que dona prioritat al benestar de les persones. Per tant, seguim.

 

Ramon Font s’ha estrenat aquesta legislatura com a regidor municipal. Tornarà a presentar-se com a cap de llista a les eleccions del maig per aquesta formació?

Em sento amb forces i legitimat per encapçalar una candidatura com la de Compromís per Valls i, si n’és el cas, per liderar un projecte més gran que aglutini nombroses sensibilitats d’esquerres. Com més, millor. Una esquerra sobiranista, ecologista, cohesiva, feminista i que tingui com a meta principal l’assoliment de la justícia social.

 

En el cas que no sigui candidat a l’alcaldia per Compromís per Valls, qui ho serà?

Tinc el suport i confiança dels companys de les formacions que van constituir la candidatura, així com de molta gent que ja ens va votar el 2015. Els he de correspondre amb el compromís ferm de seguir picant pedra i construir un govern municipal d’esquerres i al servei de la gent que millori l’habitatge, en especial al Barri Antic; una educació i sanitat públiques de qualitat i a l’abast de tothom; al Pius tenim molt de marge de millora; l’ocupació, amb Vallsgenera i els polígons com a motors…

 

Com ha estat el seu pas per l’Ajuntament de Valls durant aquests quatre anys?

El maig vinent farà els quatre anys, com una carrera universitària (riu). Aprenentatge, il·lusió, neguit, responsabilitat, de vegades també enuig, s’amunteguen en una gran muntanya de sensacions que s’alimenta de cada un dels moments viscuts. Puc dir que no és fàcil sobreviure, com a regidor únic del partit, a tot el que et precipita la política municipal. No hi ha pausa. És un reciclatge permanent.

 

Si Podem presenta llista al maig a Valls, li restarà vots a Compromís per Valls?

De la mateixa manera que nosaltres, com a referent dels comuns, els podem restar vots a ells. Això sempre ha passat entre les forces d’esquerres i sembla que no aprenem dels errors. Per això cal posar seny i sumar en comptes de restar. Compromís per Valls obre les seves portes a totes les forces progressistes. Recordem que vam ser l’única formació municipal que el 2015 vam apostar pel pacte d’esquerres que hauria permès estar governant en l’actualitat, tot i les dificultats del moment. Però les situacions d’emergència social requereixen de decisions valentes.

 

Per què Compromís per Valls ha de continuar sent present al ple de l’Ajuntament de Valls?

Perquè som una formació que no té vicis adquirits, la majoria som independents que, més enllà d’unes sigles, preferim guiar-nos per les veritables necessitats del municipi. Crec que amb les dificultats d’aquest mandat, marcat especialment pel Procés, hem demostrat sempre un gran sentit comú, sentit de la responsabilitat. Ens hem manifestat obertament sobiranistes, però, en paral·lel, també hem estat defensant els drets de les persones. Hem denunciat la mala gestió econòmica del govern municipal i les seves dubtoses prioritats de confeti i serpentina que només busquen el titular i el rendiment electoral.

 

Quan comenceu la redacció del programa electoral i la de la llista?

Per desgràcia, no haurem de canviar gaire el programa amb el qual ens vam presentar al 2015. El millorarem amb aportacions que estem treballant i, a més, concretarem propostes amb la perspectiva que ens ha donat aquest temps en la institució. Mentre altres volen treure rendiment a les seves festes pomposes i als projectes faraònics, Compromís prefereix destinar els recursos a combatre el problema de l’habitatge, la pobresa, la desigualtat, l’ocupació, reactivar el comerç, l’estat dels carrers, el nostre entorn natural com són els torrents, revitalitzar zones desafavorides…

 

Canviem de bloc per centrar-nos en el dia de la gestió a l’Ajuntament. Com és la relació de Compromís per Valls amb l’equip de govern (CiU i ERC)?

Cordial, dins de les discrepàncies ideològiques i de gestió municipal que ens separen. Compromís per Valls sempre ha fugit de la bronca gratuïta i de la política de dir sempre que no tan sols pel fet que som a l’oposició. Quan cal votem en contra de pressupostos i ordenances, però quan ha convingut hem donat suport a alguns projectes. El que es porta pitjor és veure com un partit com ERC dona vida, oxigen, a la dreta catalana, artífex de les retallades en sanitat i educació. Crec que el lloc natural d’ERC està a la banda esquerra del Francolí. Mai a la dreta.

 

No hi ha revitalització del Barri Antic sense un entorn natural que hi convidi a viure. I aquest entorn són els torrents

 

I amb la resta dels grups de l’oposició?

La relació és cordial, encara que el Procés i el 155 han estat determinants en el mandat. Això s’ha vist en les relacions amb el PSC i amb el PP. Però, pel que fa als regidors, el respecte sempre ha estat total. Cal dir que Compromís per Valls sempre va tenir clar que, havent de triar, mai estaria a la banda del 155 i sempre al costat del dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Amb la CUP la relació ha estat més fàcil. Som partits diferents, però hi ha molts punts en comú. Crec que amb ERC, en cas que no hagués estat al govern, ens hi hauríem entès més.

 

Què li sembla que amb el Procés Batet sigui molt sovint fora de Valls?

Jo, com a independentista, mai retrauré a Albert Batet que es dediqui en cos i ànima a la construcció de la República de Catalunya. Calen persones que s’hi esmercin. Ara bé, com a alcalde, sí que li he de retreure les seves continuades absències de Valls. Penso, sincerament, que arribats a aquest punt has de triar. Ell, ho hauria de fer. O fent ciutat o entregat a la construcció d’un nou país. Ambdues coses alhora s’han demostrat impossibles. De fet, és molta la gent que es queixa.

 

Creieu que a l’alcalde li passarà factura aquest fet de cara a les properes eleccions municipals?

No soc de fer pronòstics. L’electorat és savi i tindrà memòria, suposo.

 

Un dels temes pendents és el POUM. Per què aquest endarreriment?

Vam arribar a l’Ajuntament quan el POUM ja estava encarrilat. Només hem pogut assistir a un parell de sessions informatives, sense haver-hi intervingut. Ens sembla bé prioritzar la revitalització del Barri Antic abans de permetre que la ciutat s’expandeixi més enllà. No és el POUM que hauríem liderat. No pot ser que aquest debat estigui més temps en el passadissos de la burocràcia.

 

S’ha treballat suficientment en la millora del Barri Antic?

La degradació del Barri Antic és responsabilitat de tots els governs municipals. Els anteriors i l’actual. És una permesa deixadesa que ve de lluny. Governs, propietaris… tots, en la nostra mesura, en som responsables. No obstant, la forma en què vol gestionar la revitalització del Barri Antic l’actual govern no la compartim. Ara hi poso un museu, ara hi poso una biblioteca… i, mentrestant, el tumor no s’extirpa d’arrel. Amb el que s’ha badat, caldran molts anys i molts recursos per ressuscitar el cor de Valls. Confiar només en el Museu Casteller és el mateix que els que han confiat que l’Anella Mediterrània revitalitzaria els barris de Ponent de Tarragona. És un bluf que s’ha instal·lat en l’imaginari polític des de la Barcelona olímpica de Maragall. Alguns es creuen cosmopolites, però no ho són gens. L’habitatge i el seu entorn, els torrents, han de ser el motor de transformació del Barri Antic, la resta és fum.

 

Confiar només en el Museu Casteller és el mateix que els que han confiat que l’Anella Mediterrània revitalitzaria els barris de Ponent de Tarragona, un bluf

 

I en la recuperació dels torrents?

Barri Antic i torrents són dos elements que van de la mà, inseparables. L’un viu amb l’altre o bé moren junts. Són dues prioritats que cal atacar alhora. No hi ha revitalització del Barri Antic sense un entorn natural que hi convidi a viure. I aquest entorn són els torrents. Al mateix ritme, Barri Antic i torrents estan en declivi. Per què s’aboquen més diners a unes Decennals, a una festa major, o a altres projectes, que a l’ànima de Valls? Nosaltres preferim renunciar al lluïment d’unes Decennals i destinar els diners a millorar barris i torrents. Cal gastar, cada any, per la Festa Major 240.000 € amb les urgències que tenim? Creiem que gastar-nos per Sant Joan el doble que a les festes de la Misericòrdia de Reus o el mateix que Tarragona per Santa Tecla no està en la línia de les prioritats que hauria de tenir l’Ajuntament.

 

Per què no s’ha trobat una solució per a la comissaria de la Policia Local?

Perquè no hi ha voluntat del govern municipal. El problema ve de fa molt temps i hi ha hagut marge per solucionar-lo. Es van deixant les responsabilitats en seguretat als Mossos quan una policia local, de proximitat, és indispensable. L’actual comissaria és denigrant i, a més, manquen agents. I, hi ha més exemples. Podríem dir el mateix de la seu de l’Escola de Música, de la Llar del Jubilat, que es reactiva a les portes de les eleccions, equipaments esportius…

 

El comitè d’empresa de l’Ajuntament està satisfet amb l’equip de govern?

Gens! Per molt que el govern digui que hi ha diàleg i comunicació entre les parts, no em consta que sigui així. Les treballadores municipals reivindiquen uns drets que els pertanyen. No reclamen res que no sigui just respecte d’altres empleats d’administracions similars. Cada cop menys plantilla a la brigada, menys plantilla de netejadores, etc. I això es tradueix en pitjors serveis prestats, en més càrrega de treball, més estrès…

 

Com preveu Compromís per Valls les Festes Decennals del 2021?

Una cosa és com les preveiem i una altra com les organitzaríem nosaltres. Les preveiem ostentoses, amb un cost forassenyat pels moments en els quals vivim. Fa 10 anys van tenir un pressupost al voltant dels 3 milions d’euros i, segons tenim entès, el 2021 superarien els 4 milions. Vaja, una exageració. Aquestes són les prioritats d’un govern de dretes, poc sensible amb les necessitats reals de la població. Com deia anteriorment, el que ara tenim és un govern que camufla la seva mala gestió de Valls entre titulars de neó, cortines de serpentina i pluja de confeti. Fum.

Deixa un comentari