//Marc Buqué: “És una llàstima que el patrimoni de la Societat de Sant Antoni no estigui exposat tot l’any”

Marc Buqué: “És una llàstima que el patrimoni de la Societat de Sant Antoni no estigui exposat tot l’any”

per | 2019-01-11 10:30:1311/01/2019 10:30 | 0 comentaris

Aquest diumenge, 13 de gener, se celebra una nova edició dels Tres Tombs de Valls, concretament la 40a des de la seva recuperació.

 

Quina és la teva vinculació amb la Societat?

Actualment soc el vicepresident de la Societat de Sant Antoni, i fa uns vint anys que en formo part.

 

Com es preveu la festa dels Tres Tombs d’enguany?

Amb aquesta edició arribem als 40 anys des de la represa. Un any més esperem que tinguem uns Tres Tombs més que reeixits. Enguany venen carros de Vilanova, Falset, Móra la Nova, Sant Llorenç d’Hortons…

 

Hi ha alguna novetat?

Hem volgut recuperar el tortell, junt amb els forners de Valls i l’Ajuntament, i s’han posat a la venda més de 300 tortells a un preu de 3,50 euros. El carro dels tortells farà el primer tomb, i en arribar a la Font de la Manxa, quedarà aparcat, i entre un tomb i l’altre es posaran a la venda els tortells. Quan la comitiva passi per la Font de la Manxa, el carro dels tortells es col·locarà l’últim de la desfilada, i amb el segon tomb es posarà a la plaça del Pati, i ja quedarà allí de forma permanent la resta de la diada, fins al migdia o fins a exhaurir les existències del tortell.

Enguany també hem volgut recuperar el llibret de col·laboracions de botigues i empreses, que ajuden al desenvolupament econòmic de la festa. També s’estrenarà un carro de caixes d’un company de Calafell, o altres carros que fins ara no havien participat mai en els Tres Tombs de Valls. A més, continuaran el carro gran de traginers, el carro petit i la col·lecció de carros d’un, dos, tres i quatre bocois.

 

S’ha organitzat algun acte per celebrar els 40 anys?

Per celebrar els 40 anys de la represa tenim previst realitzar una exposició al voltant de les dates de la Firagost. Encara ho estem acabant de lligar.

 

Quan comencen els preparatius?

Comencen dos o tres mesos abans, lligant i concretant quins carros sortiran, ja que l’associació treu al carrer la seva col·lecció de carros. Durant aquests mesos també es concreten els carros que es llogaran, així com també la neteja de totes les guarnicions. I llavors es tracta de posar fil a l’agulla en el tema del recorregut i l’esmorzar. Són mesos de molta feina.

 

Què tenen d’especial els Tres Tombs de Valls?

No hi ha cap més associació a tot Catalunya que tingui el patrimoni que té avui dia la Societat de Sant Antoni. A més, els Tres Tombs de Valls tenen la seva anomenada, perquè gran part es desenvolupa al Barri Antic, i el punt més àlgid de la festa és el tomb de l’ajuntament, i perquè cada any són bastantes les persones que hi van unes hores abans per guardar lloc i presenciar aquest moment que s’ha convertit en tot un espectacle, com és fer girar aquests grans carros.

 

Què suposa per a l’entitat l’organització d’aquesta festa?

És tot un orgull, i ens fa il·lusió any rere any. El que és una llàstima és que tot el patrimoni de la Societat de Sant Antoni no pugui estar exposar durant la resta de l’any en un local o una seu, i així escoles, entitats i tothom qui ho vulgui el pugui visitar. Seria un gran honor tenir tot el material exposat amb les seves guarnicions i poder fer difusió de la festa dels Tres Tombs de Valls durant tot l’any.

 

Com han evolucionat els Tres Tombs en aquests 40 anys?

Fa 40 anys, amb la recuperació de la festa, els carros eren d’algun soci i d’algun particular. Però avui dia l’associació i socis tenen bastant de patrimoni, i per aquesta raó s’ha aconseguit tanta anomenada.

 

En quins actes participeu o organitzeu durant la resta de l’any?

A part dels Tres Tombs de Valls, col·laborem i organitzem diversos actes de la Firagost, i durant la temporada de Tres Tombs organitzem alguna sortida, organitzem dos mercats del tracte, un que coincideix amb el mercat de la Firagost i l’altre amb el mercat de Nadal. També organitzem la pujada Valls-Montserrat, que enguany arriba a la 21a edició. I a l’agost col·laborem en la baixada de l’aigua de Sant Magí, a Tarragona. Ja fa més de 25 anys que ho fem.

 

En quants Tres Tombs participarà enguany, la Societat de Sant Antoni?

Enguany participarem en la Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya. El fet que alguns carros de la Societat siguin de gran envergadura també fa complicat la participació en altres Tres Tombs, ja que el pressupost d’avui dia per haver de llogar un carro en dificulta la presència en altres festes.

Deixa un comentari