10.2 C
Valls
Dimecres, Febrer 26, 2020

Magí Sunyer i Molné: “És com si la població no s’acabés de creure que un escriptor d’aquesta entitat fos vallenc”

Magí Sunyer i MolnéPresident de la Societat Narcís Oller

Magí Sunyer és el president de la Societat Narcís Oller, entitat cultural vallenca que divulga l’obra i la figura de Narcís Oller, així com també en promou l’estudi. Aquest cap de setmana passat es van celebrar les VI Jornades Narcís Oller.

 

Per al públic general, què és la Societat Narcís Oller?

La Societat Narcís Oller és una associació adreçada a promoure la figura i l’obra de l’escriptor Narcís Oller. Està ubicada a Valls i duu a terme majoritàriament les seves activitats en aquesta població, però no s’hi limita.

 

Teniu algun projecte a mitjà o llarg termini?

Tenim molts projectes, falten mans i diners. A banda dels que es duen a terme de manera regular, com les jornades de cada dos anys i el “matins” dels anys que no hi ha jornades, i de l’assessorament de l’obra completa que publica Cossetània, seria convenient endegar noves iniciatives, tant en l’esfera de l’estudi de l’escriptor com en el de la seva popularització. Tenim molts projectes, no tenim diners i necessitaríem col·laboradors per tirar-los endavant. Per posar-ne alguns exemples: es podria fer present Oller en la vida quotidiana, com a mínim a Valls, es podria iniciar una digitalització de la seva correspondència, perquè estigués disponible a internet…

 

Quant fa que presideixes la Societat? Com a filòleg, què et suposa aquest càrrec?

No recordo bé quan vaig començar a ser-ne president, deu fer uns deu anys, però sí que convé que es produeixi un relleu, del qual ja hem parlat, en la presidència, ni que només sigui per higiene i renovació. Com a filòleg, el càrrec és un honor, perquè parlem d’un dels gran novel·listes universals de la seva època.

 

Què suposa per a la Societat no tenir una seu a Valls?

És un inconvenient que s’hauria de solucionar. Estem molt agraïts a l’Institut d’Estudis Vallencs, que ens acull, però Narcís Oller és mereix un espai d’interpretació propi, que sigui seu de la Societat.

 

Quin és el tema central de les VI Jornades Narcís Oller? Per què l’heu escollit?

La relació de l’obra de Narcís Oller amb les altres arts del seu temps: música, pintura, escultura… Les mirades des de disciplines diferents enriqueixen la imatge dels grans artistes.

 

Heu presentat una nova web. És només un canvi d’imatge o suposa una nova etapa per atreure nou públic?

L’anterior, que tenia unes qualitats evidents, amb el pas del temps resultava de gestió feixuga. Ja se sap que aquest àmbit evoluciona molt ràpidament i no queda altre remei que adaptar-s’hi, i no es pot tenir una carta de presentació que hagi quedat obsoleta.

 

En aquestes jornades es fa un recital d’òpera. Què hi té a veure amb la figura de Narcís Oller?

L’òpera té un protagonisme important a La febre d’or, i un dels personatges s’anomena Mimí, com la protagonista de La bohème de Giacomo Puccini. El professor Jordi Maluquer va fer una esplèndida anàlisi de l’anada de Gil Foix i Mimí a Montmartre i les àries de l’òpera hi van encaixar a la perfecció.

 

Acaba de sortir publicat ‘Notes de color’. Què té d’especial aquest recull de contes dins de la trajectòria literària de Narcís Oller?

Hi ha contes molt diversos, però és destacable que mostra tant l’Oller realista com un possible Oller que hauria pogut entrar en l’esfera de la irracionalitat, però no va acabar de desenvolupar aquesta línia.

 

Molta gent jove només coneix els escriptors pels noms dels carrers, places i instituts. Què creus que cal fer perquè tinguin més reconeixement popular?

Una bona iniciativa, impulsada des de la Societat, és que els estudiants d’ESO recorrin la Ruta Narcís Oller pels carrers de Valls, però s’ha de recórrer molt de camí perquè els vallencs, i els catalans en general, s’adonin de la categoria d’aquest escriptor. Tenim idees.

 

Creus que la figura de Narcís Oller té el reconeixement que es mereix a Valls?

N’hauria de tenir molt més. És com si la població no s’acabés de creure que un escriptor d’aquesta entitat fos vallenc. I no és perquè Valls no tingui grans artistes fills il·lustres. S’hi ha d’insistir molt i molt.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

El Consell d’Alcaldes passa a dir-se Consell d’Alcaldesses i Alcaldes de l’Alt Camp

El Consell Comarcal de l’Alt Camp, en un plenari de tràmit amb només tres punts de l’ordre del dia, ha aprovat per...

La CGT presenta el preavís per a la vaga del 8-M

La CGT ha entrat aquest dimarts al Departament de Treball el preavís de convocatòria de vaga general per al pròxim 8 de...

La presidenta de la Diputació visita la Llar d’Infants L’Espígol i la fàbrica Rosa Gres de Vallmoll

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha dut a terme una visita institucional a Vallmoll dins del cicle de...

Agricultura desencalla les obres de la xarxa de reg de la Comunitat de Valls

El Ministeri d’Agricultura ha signat finalment el conveni que permet al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació desencallar i poder executar les...