//Imma Piñas: “El cant coral de Valls és el que és gràcies a Cors Alegres”

Imma Piñas: “El cant coral de Valls és el que és gràcies a Cors Alegres”

per | 2019-03-22 12:03:1322/03/2019 12:03 | 0 comentaris

Fa 35 anys que està vinculada a la coral, primer com a cantaire i posteriorment com a directora i membre de l’equip de mares i pares.

 

Aquest diumenge, 24 de març, el Centre Cultural acollirà EnCanta’t50, el gran concert per celebrar els 50 anys de la coral Cors Alegres.

Com està formada actualment la coral?

Ara per ara hi ha uns 25 cantaires d’edats des de P4 fins a 4t d’ESO. I s’estructuren en grups, els quals treballen de diferent manera. Hi ha els petitons, que són de P4, i els petits, que són de P5 a 1r de primària. Aquests grups aprenen la cançó a través del joc. Els mitjans, que són de 2n a 4t, comencen a agafar l’hàbit dels assajos i fan les primeres cançons a cànon i en diferents idiomes. I el grup dels grans són els de 5è a 4t d’ESO, que ja canten cançons a dos o tres veus. Tot i així el límit de les edats és flexible. Al capdavant de la coral hi ha un equip de directores, que la majoria de vegades són excantaires, i també un equip de mares i pares.

 

Què s’aprèn a la coral?

Evidentment s’aprèn a cantar, a afinar, a educar l’oïda. Es tracta d’educació musical a través del lleure; no cal saber música per fer música, perquè és totalment vivencial i tothom pot fer-ho. També hi ha la interrelació entre generacions. Però també s’aprèn a tenir paciència, a concentrar-se, a tenir respecte cap als altres, a treballar en equip, també s’aprèn a ser responsable, i això es veu sobretot en els més grans, que cuiden dels més petits.

 

En què consistirà aquesta jornada més multitudinària?

Aquesta jornada s’ha generat perquè cada cinquè aniversari es fa una trobada amb les escoles. D’aquesta manera els nens i nenes poden interactuar i veure què fem a la coral. Des del gener, cada escola està treballant la cantata. I el diumenge al matí farem un assaig conjunt amb el centenar de cantaires. També tindrem dues actrius que interpretaran la història, i el grup de grans que faran l’acompanyament musical amb l’orquestra de cuina. I després de l’assaig anirem a l’Eugeni d’Ors, que ens cedeixen l’espai, i hi farem les activitats pròpies d’un assaig, i el dinar de germanor. I a les cinc de la tarda hi haurà el concert, obert a tothom.

 

Què suposa preparar un concert d’aquesta envergadura?

Primer vull agrair la implicació dels mestres de les escoles. Al cap i a la fi dediquen un diumenge del seu temps lliure a estar amb els alumnes. També hi tenen un paper molt important els excantaires. Passar per la coral marca, deixa una empremta. I hem creat una comissió d’excantaires, que són els que ho organitzen, i les famílies dels actuals cantaires, que ens ajuden. Per tant, suposa moure molta gent.

 

Creus que el 50è aniversari suposarà un abans i un després per a la coral?

Cinquanta anys fan respecte, i resulta que l’entitat és més vella que la majoria de gent que hi està vinculada. També t’adones que tot allò que estàs fent forma part d’un llegat, i que tot el que estem fent ara també és per deixar un llegat de cara al futur. I és un punt de partida per a la reflexió. En 50 anys han canviat molt les coses, perquè la coral, com moltes altres entitats, va sorgir a finals dels anys seixanta, en un moment en què els nens i nenes no aprenien cançons en la seva llengua i pròpies de la seva cultura.

 

Quina repercussió tenen els actes que heu organitzat fins ara?

Els objectius del 50è aniversari han sigut, per una banda, celebrar-lo amb tota la gent que ha passat per la coral, i d’una altra, difondre les activitats i els valors de l’entitat. Per tant, la repercussió ha sigut donar cohesió a totes les persones que hi estem vinculades i mirar d’externalitzar-ho.

 

I quins actes queden per fer?

Al juny farem el concert de final de curs i també un dinar amb els excantaires. I una altra cosa que estem preparant és un llibre d’aquests 50 anys, un llibre que serà molt visual, amb imatges acompanyades de textos breus fets per gent que ha passat per la coral.

 

Què ha aportat Cors Alegres al cant coral de Valls?

Crec que ningú discutirà que el cant coral de Valls és el que és gràcies a Cors Alegres. És la coral que fa més anys que canta ininterrompudament. A més, des d’aquesta entitat han sorgit altres corals, com l’Espinavessa, la Coral Terpsícore i Suite Cor. Per tant, podem dir que Cors Alegres és la llavor de gran part del cant coral vallenc, i també és l’origen indirecte de la revifada d’altres corals.

 

Què representa per a Valls tenir una entitat amb 50 anys d’història?

És un llegat, un tresor que s’hagi pogut mantenir. És una mostra de la tradició associativa de la ciutat.

Deixa un comentari