//Esther Vivas: “S’ha de reivindicar la maternitat des d’una perspectiva feminista”

Esther Vivas: “S’ha de reivindicar la maternitat des d’una perspectiva feminista”

per | 2019-04-16 09:15:1616/04/2019 09:15 | 0 comentaris

El passat dissabte 13 d’abril, va presentar el seu nou llibre ‘Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat’ a la Biblioteca Popular de Valls.

 

Quan fa que escrius, i què et va motivar a fer-ho?

Jo de petita ja escrivia, però no va ser fins que vaig fer la carrera de Periodisme que m’hi vaig dedicar més sistemàticament. Vaig començar a treballar al diari Sabadell i després en diverses agències de comunicació i associacions. Anys després, quan vaig començar a participar en diferents moviments socials i en moviments en la defensa de la sobirania alimentària, doncs va ser ja en aquests moments, potser et parlo de fa vint anys, quan vaig començar a escriure més sistemàticament sobre temes que em semblaven interessants de reflexionar-hi.

 

Per què vas decidir escriure sobre el tema de la maternitat?

Jo em vaig començar a preguntar sobre la maternitat quan em vaig quedar embarassada i vaig ser mare. Aleshores em vaig adonar que hi havia una sèrie de temes que són fonamentals per a la reproducció humana i que són menystinguts i invisibilitzats.

 

Com sorgeix la idea de fer una història sobre el feminisme i la maternitat?

Durant molt de temps he participat en moviments socials diversos i quan vaig constatar com de menystingut era el tema de la maternitat, ja no només en l’àmbit social sinó també en el si d’aquests moviments socials, va ser quan vaig pensar que era interessant reflexionar sobre aquest fet i, en particular, sobre com plantejar-nos la maternitat des d’una mirada feminista en el sentit que el feminisme reivindica el dret a decidir sobre el nostre propi cos i crec que també ha de tenir un paper central a l’hora de reivindicar la maternitat en la mesura que la maternitat també implica decidir sobre el propi cos, sobre l’embaràs, sobre el part…

 

Per què en aquest llibre vas decidir parlar de temes com la infertilitat, l’embaràs, el part o la lactància?

Perquè tots aquests temes són invisibles, també alguns d’ells tabú. I em va semblar, doncs, que era interessant no només reflexionar sobre aquestes qüestions des d’un punt de vista més històric sinó també des d’un punt de vista més personal. El llibre es mou a cavall entre l’assaig, l’autobiografia i les referències literàries, ja que penso que donen una visió molt més general sobre la maternitat. En definitiva, m’interessava reflexionar sobre alguns dels grans tabús vinculats a la maternitat, com la infertilitat o la pèrdua gestacional.

 

El fet de ser mare ha canviat la teva forma de veure la maternitat?

Per descomptat. Jo no m’havia plantejat cap tipus de reflexió sobre la maternitat fins que em vaig quedar embarassada i aleshores vaig constatar el silenci que hi havia al voltant de l’experiència materna. Llavors, em vaig adonar que s’ha de començar a reivindicar la maternitat des d’una perspectiva feminista en el sentit de decidir sobre el meu propi cos, de si vull avortar o no, sobre com vull viure l’embaràs…

 

Com d’important és per a tu el feminisme avui dia?

Per a mi la lluita feminista és una lluita imprescindible, és una lluita per la igualtat entre homes i dones i això, en definitiva, el que permetrà és fer una societat més igualitària en la qual hi guanyem tots.

 

Segons tu, què aporta el feminisme a la maternitat?

El que aporta és, d’una banda, aquesta reivindicació feminista que el que diu és “jo decideixo sobre el meu propi cos com a dona” i aplicar-lo també al que significa la maternitat i poder decidir sobre la meva maternitat, cosa que no és així. I en el llibre afirmo que ens han segrestat l’embaràs, el part i la lactància. També el que cal és reivindicar una bona atenció al part, que sigui respectuosa amb la dona. I la mirada feminista a l’embaràs i al part implica defensar el part respectat, un part en el qual s’informi degudament la dona sobre tot el procés i pugui decidir. Una mirada feminista al part també significa acabar amb les males pràctiques com l’ús de fòrceps o cesàries innecessàries. També serveix per reivindicar que una dona pot donar de mamar on vulgui.

 

En un mes ja s’ha fet la segona edició d’aquest llibre. Això significa que ha estat tot un èxit. Què significa per a tu?

Per a mi el que em resulta molt gratificant és rebre el feedback de totes aquelles persones que s’han llegit el llibre i s’han sentit interpel·lades.

 

Per acabar, desprès de la presentació del llibre a Valls; et podrem veure presentant-lo en algun altre lloc?

Bé, ara estic en fase de promoció i difusió del llibre. Aquesta setmana començo pel Camp de Tarragona.

Deixa un comentari