8.8 C
Valls
Dimarts, Febrer 25, 2020

“En aquest món de la literatura és molt difícil entrar-hi. Estic treballant molt”

Jordi Nogués AymerichHistoriador i novel·lista (Artesa de Segre, 1968)

El proper dijous 7 de novembre a les 19.00 h es presenta a Valls la darrera obra de l’escriptor vallenc Jordi Nogués, ‘Naumaquia’ (Edhasa, 2019). L’acte se celebrarà a la Biblioteca Carles Cardó i comptarà amb la presència del regidor de Cultura, Marc Ayala.

Què vol dir el títol ‘Naumaquia’?
Una naumàquia és un combat naval però entès com a espectacle, no pas com un conflicte entre dues flotes enemigues. I a Roma, segons diuen els documents, se’n van celebrar cinc. A la novel·la Naumaquia explico la de l’any 80 dC, quan es va inaugurar l’amfiteatre Flavi, l’actual Coliseu, que és al lloc on es va celebrar aquesta naumàquia. Es va omplir tota la zona baixa d’aigua, com si fos una piscina gegant, i van fer un combat a mort entre els ocupants de les diferents barques.

Què més s’hi pot trobar a ‘Naumaquia’, la seva darrera novel·la?
A més de la batalla naval al Coliseu, s’aborda d’una manera molt precisa el tema dels aurigues, molt mal treballat històricament per les pel·lícules de Hollywood. I, sobretot, el tema de les gladiadores: dones que oferien els seus espectacles de lluita al bell mig dels amfiteatres.

El tema de les gladiadores no és gaire conegut; li ha costat trobar-ne documentació?
Naumaquia és la primera novel·la que explica la vida de les gladiadores a Roma. Tot i que no n’hi ha molta documentació, sí que n’hi ha prou per saber de la seva existència i que els seus espectacles, al ser més escassos que els masculins, eren molt més cars.

La feina de documentació sempre deu exigir molt a l’hora d’escriure una novel·la històrica
Com a historiador tinc els coneixements i accés a la millor documentació possible. Però tot i així, la feina és ingent. I més en aquest cas, amb Naumaquia, que hi ha una triple línia argumental: gladiadores, naumàquia i aurigues. Malgrat això, he hagut de demanar assessorament a especialistes sobre el tema de les gladiadores, ja que els estudis són diversos i les contradiccions entre historiadors, constants. Aquí l’opinió d’arqueòlegs com el Marc Solé (Tarragona) i la Maria Engracia Muñoz-Santos
(València) han estat de molta ajuda.

Aquesta és la seva cinquena obra; en quin període històric se sent més còmode escrivint?
Per estudis, em vaig especialitzar en l’època antiga, sobretot el mons grec i romà. I vaig estar també vora un any al Museu Arqueològic de Tarragona. Però per qüestions de feina he hagut de treballar molt la documentació a l’època medieval i també és un període amb què em sento còmode.

I com es fa això de publicar dues obres el mateix any en dues editorials diferents?
Doncs treballant molt! En aquest món de la literatura és molt difícil entrar-hi. Però quan ets dins encara ho és més mantenir-s’hi i, sobretot, que les editorials més grans apostin per una autor desconegut. Però cal seduir-les amb bones idees, ben treballades i sent molt flexible i obert en la forma d’escriure. Cal entendre el món de l’edició com el d’una feina en equip on tots els professionals han d’anar en la mateixa direcció; des de l’escriptor fins al llibreter, la implicació de totes les parts sempre ha de ser màxima.

Fa molt que es dedica a escriure?
Des de fa relativament poc. Vaig començar l’any 2011, fins aleshores mai m’havia plantejat que podia ser escriptor. Però al principi va costar molt trobar una editorial que apostés per les meves idees. Després, quan ja has publicat, va tot més rodat.

I quins projectes de futur té ara mateix?
En aquest moment estic fent la promoció de dues novel·les al mateix temps (L’espasa i la llavor i Naumaquia). Però ja estic escrivint una nova obra de l’època medieval ambientada a la zona tarragonina, però de la qual, naturalment, encara no puc dir res de res.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

La CGT de Catalunya convoca vaga general de 24 hores per al 8 de març

Els sindicats territorials de la CGT de Catalunya han decidit convocar vaga general de 24 hores en el ple...

L’alcaldessa de Valls anuncia que el Museu Casteller obrirà “sí o sí” aquest any 2020

“Sí o sí, el Museu Casteller de Catalunya obrirà les seves portes aquest 2020.” Així de contundent es va mostrarl’alcaldessa de Valls, Dolors Farré,...

L’IEV acull l’acte institucional dels 20 anys de l’Espai de l’Estudiant

El dijous dia 27 a partir de les 7 de la tarda se celebrarà al Pati de Sant Roc de l’IEV un acte especial...

Rescaten a un jove atrapat en una xemeneia de Valls

Un jove que volia entrar en una casa ha hagut de ser rescatat pels bombers quan aquest va quedar atrapat a l'interior d'una ximeneia Els...

Sessió de contacontes a la Biblioteca Carles Cardó

La Biblioteca Carles Cardó ha organitzat una nova sessió de contacontes. Aquest cop Jeep Gasulla serà l’encarregat d’explicar Contes a la vora del foc....