//“El nostre objectiu com a partit són les pensions”

“El nostre objectiu com a partit són les pensions”

per | 2019-09-04 12:08:5604/09/2019 12:08 | 0 comentaris

Quan es funda el Partido Demócrata Social Jubilados Europeos (PDSJE)?
Es va fundar el novembre del 2018, fa uns nou mesos.

Com neix la idea crear aquest partit polític?
Jo portava treballant a la Seat quaranta-cinc anys. Mai m’havia posat en temes polítics. Sempre he estat sindicalista i a l’hora de jubilar-me havia sentit Montoro dir que les pensions eren una despesa per a l’Estat. Em va donar per anar a revisar els pressupostos generals de l’Estat. Sense ser economista, els reviso i veig que el 42% són despeses de pensions. Investigo i veig que hi ha un 58% que són despeses supèrflues, és a dir, que paguen subvencions a sindicats, partits polítics, consells d’economia, organitzacions empresarials, assessors, cotxes oficials, és a dir, unes despeses sobre les quals penso que si fundo un partit i els jubilats em donen suport, i d’aquestes despeses que hi ha, que arribaven al bilió d’euros, les redueixo al 50%, tenim per a jubilacions, sanitat, educació i baixada d’impostos. D’aquí surt la formació del partit polític.

Un dels problemes de l’Estat és on acaben els impostos de la gent?
Exacte. Veig que estava molt mal repartit. El que sí que estava ben repartit eren els beneficis del polític. El que primer fa un polític és acomodar-se un salari, una paga, un privilegi… Veig això i aquí hi ha el que són les mentides d’estat, enganyar el poble dient coses que no són veritat. Decideixo fundar el partit per intentar desmuntar les mentides d’estat.

Quins són els propòsits o objectius que té el PDSJE?
Les pensions. El partit està basat en la defensa de les pensions, educació, sanitat i baixada d’impostos. Aquestes són les bases fonamentats. La nostra ideologia és el sentit comú.

S’han de defensar les pensions actuals, però també les futures, no?
Si garantim les nostres pensions i garantim que el tema de les pensions estigui dins del pla general de l’Estat, podem garantir-ne també les futures. No sabem què pot passar amb les persones que tenen 50 o 55 anys, i per això aquestes també les volem assegurar. Volem assegurar les pensions dels nostres fills i nets, però volem tocar de peus a terra i assegurar almenys les de mitjà termini.

En aquests primers mesos de partit, quina percepció rebeu de la gent?
Bona. Gent que vol participar, que ens dona suport. Tenim delegació en unes quantes províncies. Madrid i Barcelona són les més importants. Ens trobem aquesta setmana treballant a Tarragona i hi obrirem delegació, i podem avançar que possiblement la seu seria Valls. També tenim delegacions a Ciudad Real, Gran Canària, Saragossa i Astúries. En un curt termini en tindrem a les illes Balears. Portem pocs mesos, però estem avançant ràpid. Ja ens hem presentat a les municipals a Barcelona i a les generals a Ciudad Real.

Quan voleu fer el salt a les eleccions, ja sigui en l’àmbit de Catalunya o estatal?
A les pròximes eleccions. El projecte és fàcil de vendre. Som 9 milions de jubilats i només pretenem afavorir els jubilats. Els volem treure la por que passat demà no passi el que els partits estan dient el que passarà, que és que la gent es quedi sense pensions. Suposa el 42% del pressupost, i si es treu hi haurà un 42% que es destinarà a una altra cosa. Les pensions per si mateixes no desapareixeran, una altra cosa és que hi hagi prou afiliats que puguin fer les seves aportacions mensuals per sostenir el pressupost general de l’Estat, no les pensions.

La paraula potser és la que ha dit vostè, ‘por’?
Sí. Segur. Per als partits consolidats, els de tota la vida, el gran lobby és el de vendre por. “Si no em votes et trauré les pensions”, i es dirigeixen a 9 milions de persones. El partit que ens ha governat anteriorment ho ha fet amb 8 milions de vots, us imagineu que ens votés a nosaltres 9 milions de persones?

Algú podria pensar que aquest paper de defensar les pensions l’hauria de fer l’esquerra…

Nosaltres defensem les pensions. A nosaltres el que ens importa és el que nosaltres farem. Defensarem les pensions d’avui i de demà i defensarem a tots els ciutadans perquè els seus impostos es distribueixin per al seu benefici, no per al del polític d’ara. L’esquerra ha governat durant anys i amb la mateixa por amb què vivim i hem viscut. La dreta també ho ha fet i ens ha pujat la pensió un 0,25% durant quatre o cinc anys. Això vol dir que el poder adquisitiu ha baixat. És explicable de forma fàcil. Si ens treuen diners cada cop es viu pitjor, i això s’ha de resoldre. Hi ha gent que ha cotitzat 45 anys perquè ara ens amenacin que no hi haurà pensions o que en un futur potser no n’hi haurà.

És un partit enfocat als jubilats o també busqueu englobar més gent?
Nosaltres estem treballant perquè la joventut ens doni suport. El dia 16 d’octubre hi ha una manifestació a Madrid on universitaris ens donaran suport. Lluitant nosaltres, també beneficiem la gent jove que està treballant i que cobra menys de mil euros. Això vol dir que cotitza poc. Si forcem això, els joves cobraran alguna cosa més. Aquest és un altre objectiu que tenim.
En el fons es tracta d’igualar tant com es pugui el polític amb el ciutadà, no?
Nosaltres defensem les pensions amb fets concrets. Diem que s’han de treure privilegis als polítics d’avui en dia. En dues legislatures i mitja ens parlen que no hi haurà diners per a les nostres pensions, però a un polític, amb dues legislatures i mitja se li garanteix el 100% del seu salari per a tota la vida. Per què un polític té un privilegi mentre que a una persona de carrer se l’obliga a cotitzar 43 anys i a jubilar-se als 67? Dins del sentit comú, no s’entén. Som iguals? Hem d’arribar al Parlament per corregir aquests abusos. Quina família de jubilats pot viure amb 680 euros de paga? Així viu molta gent a Espanya, i això s’ha de resoldre.

El Partit vol ser un reflex de per què els jubilats no poden canviar un país?
Vam lluitar als anys 60 i 70 i érem joves, ara amb 65-70 anys estem tornant a lluitar pel que creiem que és just, no només per nosaltres sinó per tothom, i perquè algú ha de fer-hi alguna cosa. A més, tenim la por que passat demà surti alguna persona al Parlament espanyol que digui que en comptes de cobrar 6, hàgim de cobrar 4.

No sou l’únic partit polític de jubilats que es pot trobar a Espanya. S’està buscant treballar conjuntament?
Sí, n’hi ha diversos. Estem treballant durament per la unió de tots els partits polítics de jubilats. Tenim diàleg amb un d’Alacant, un Madrid i un de Múrcia. També amb associacions i plataformes, etc. El que volem és unir tots els pensionistes que opinin com nosaltres.

De cara a futures eleccions, es buscaria unir-se en un sol partit o en coalició?
Pot ser de les dues formes. Partits més petits que s’uneixin a nosaltres o fer coalició amb partits similars. Alhora, si podem aconseguir que associacions que surten a fer manifestacions i es queixen amargament vagin amb nosaltres, ja ho hem aconseguit.

Com el que està passant amb els jubilats a Euskadi?
Efectivament. Aquesta gent bé haurà de donar els vots a algú. Aquesta gent surt al carrer, protesta i espanta al govern, i el govern pensa que hi ha 600.000 persones que no els votarà, però aquests vots seran per a algú i aquests hem de ser nosaltres, perquè som el seu partit.

Al final acaben no votant per la por que comentàvem abans? Per la por que se’ls tregui les pensions?
Efectivament. És difícil canviar aquesta mentalitat, però aquest és el gran repte que tenim.

La importància de presentar-se a unes primeres eleccions és sortir representats per no perdre una força que volen mostrar?
Sí, el que passa és que per néixer i començar a caminar necessitem tenir cares i les cares ara ja les tenim i anem a presentar-nos. Si no traiem molts vots, per poc, ja ens coneixeran, i que es preparin per a les pròximes. El nostre contingent de vots són 9 milions i s’ha governat amb 8. Som capaços de vendre la nostra idea, perquè és fàcil de vendre.

Deixa un comentari