//“Ampliarem l’estil de govern que hem posat en marxa a l’Ajuntament”

“Ampliarem l’estil de govern que hem posat en marxa a l’Ajuntament”

per | 2018-07-10 09:30:2410/07/2018 09:30 | 0 comentaris

El vallenc Jordi Cartanyà torna a presentar-se com a candidat d’ERC a l’alcaldia de Valls. A l’entrevista ens explica els motius pels quals s’ha decidit a presentar-se.

-S’ha tornat a presentar com a candidat d’ERC a l’alcaldia de Valls. Què l’ha portat a fer-ho?

El mateix que em va portar a encapçalar el projecte ara fa gairebé quatre anys. Una manera d’entendre la política com un servei, basada en els valors republicans i en posar a les persones en el centre de tot. Un estil de política que encarna l’Oriol Junqueras. El 2014, ell va ser qui em va acompanyar en la presentació de la meva candidatura, i ara no pot perquè està injustament empresonat per la repressió de l’Estat espanyol. Cal que des de la política municipal entenguem i fem créixer aquest estil. Com bé diu ell, la política municipal és la caixa d’eines per canviar la societat i millorar la vida quotidiana dels nostres veïns, posant al centre de les nostres decisions les persones, la justícia social i el benestar.

-Comptarà, en la llista electoral, amb un equip renovat o hi haurà molts repetidors?

És aviat per parlar de llistes, almenys tal com treballem a Esquerra. La llista és el reflex d’un equip de treball per dur a terme un projecte de ciutat i de la mateixa ciutat, per tant ha de ser transversal i oberta a totes aquelles persones que tinguin ganes de participar-hi. És evident que la valoració dels regidors actuals és excel·lent, ja que s’ha treballat, i es treballa, per desplegar els projectes que ens havíem compromès. Quan hàgim de tancar les llistes ho farem tenint en compte l’estructura de l’equip, les aptituds i disponibilitats personals. El que sí que li puc avançar és que, seguint el compromís pres per Esquerra, la nostra voluntat és que la nostra llista sigui paritària.

-Treballa ja en la confecció del programa electoral?

La nostra gent treballa permanentment en propostes per a la ciutat, però en l’elaboració del programa, com sempre hem fet, ens cal escoltar les aportacions dels vallencs i les vallenques i de les entitats de la ciutat. Articularem els mecanismes necessaris per potenciar la participació ciutadana en la confecció del programa.

-Ara ERC té quatre regidors. S’atreveix a fer una ‘porra’ sobre el número de regidors que traurà?

No sóc amant de les porres, no n’acostumo a fer. Naturalment, espero que puguem renovar la confiança de tots els vallencs i les vallenques. Si valoren positivament la feina que hem fet des de les nostres regidories i el projecte que presentarem d’aquí a menys d’un any, que ens donin la força necessària per poder ampliar l’estil de govern que hem posat en marxa a tot l’Ajuntament amb aire fresc.

-En què ha consistit l’aportació d’aire fresc a l’Ajuntament durant aquest mandat?

Bàsicament en les formes de fer, posant als ciutadans al centre de les nostres actuacions. Ens vam comprometre a ser més transparents i a posar en marxa formes de participació ciutadana real. El primer que vam fer va ser renovar la web de l’Ajuntament i iniciar els tràmits electrònics. Hem posat en marxa els primers pressupostos participatius de la història amb un model de votació mixta que ens ha portat a ser referents per a molts altres municipis. Hem girat com un mitjó la concepció del comerç i el turisme, donant el protagonisme que es mereixen els agents ciutadans que l’organitzen. Podria seguir enumerant el que s’ha fet en cada regidoria, però crec que encara no és l’hora de fer balanços. He posat tan sols dos exemples per significar el canvi d’estil en fer política.

-Com ha estat i és la relació amb els seus socis de govern?

Bona. Vam tenir l’encert de fer un acord de govern cuinat a foc lent, sense presses i posant sobre el paper aquells punts programàtics en què coincidíem mínimament per tal de fer-los realitat. I l’hem anat desplegant. És evident que la situació que hem viscut com a país -les responsabilitats que s’han hagut d’assumir- ha fet, en alguns moments, més difícil la coordinació municipal. Però queda gairebé un any de mandat i tenim projectes pendents que intentarem fer realitat, perquè tenim el compromís del soci de govern perquè així sigui.

-Preveu que s’haurà de reeditar el pacte ERC-CiU per poder governar la ciutat?

Abans de pactes cal fer una campanya per tal que els ciutadans de Valls decideixin quina ha de ser la configuració del nou consistori vallenc. A ningú se li escapa que aquestes municipals tenen una importància cabdal. Per continuar en el procés cap a la República Catalana, els municipis són fonamentals, i tenir governs plenament republicans ha de ser l’objectiu a assolir.

-Donat el context polític català, un hipotètic acostament entre ERC i PSC a Valls és impensable? I amb la CUP?

Reitero la resposta anterior. El que sí que li puc dir és que el compromís d’Esquerra a Valls així com a tot el país és la configuració de governs republicans a tots els llocs on es puguin fer. Així ho vam acordar en la recent conferència nacional. Per tant, per part nostra hi ha la garantia que a Valls hi haurà un ajuntament republicà. I esperem que aquest model també es pugui reproduir a la Diputació de Tarragona, a diferència del que ara tenim.

-Però el 155 ha deixat les relacions tocades, tot i l’acostament dels presos i les preses a Catalunya gràcies al govern del PSOE.

No ens equivoquem. L’acostament era un fet obligat per llei, no és cap concessió de Pedro Sánchez. Ens alegrem pels presos i les preses i les seves famílies, però no és ni de bon tros una mesura suficient. Tenen dret a ser lliures, els volem a casa, no a prop de casa. La lluita contra tanta injustícia continua i els socialistes han de prendre nota del que exigeix la societat catalana.

-Necessita doncs més aire fresc republicà l’Ajuntament?

Sí. La gent d’Esquerra de Valls pensem que cal seguir renovant formes de fer i objectius. L’actual mandat ha suposat l’inici d’un nou cicle i ha complert els objectius que es plantejava, però ara és l’hora de marcar noves prioritats i maneres de fer per consolidar-lo. La societat és canviant i nosaltres som la força política per entendre i liderar aquests canvis a mesura que sorgeixin.

Deixa un comentari