Com valora la participació dels ciutadans de Valls en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre?
Sens dubte excepcional, realment excepcional… crec que a tots ens va omplir d’emoció comprovar com els vallencs i vallenques ho vam viure, vam participar-hi i ens hi vam implicar. I ho vam fer votant… ho vam fer amb valor i també amb tristesa i en solidaritat per tots els catalans i catalanes que van patir la repressió policial, del tot desproporcionada i fora de lloc. Vam dir ben alt i clar que no hi ha dret. No hi ha dret que s’utilitzi la força contra la democràcia, contra ciutadans que volen exercir el seu dret a decidir i que ho volen fer davant les urnes de manera lliure.

La repressió a molts pobles i ciutats de Catalunya, en diversos municipis també de la nostra comarca, és una autèntica vergonya democràtica. La nostra resposta va ser amb civisme i amb dignitat, en defensa d’un dret que no ens podran prendre mai com el de decidir votant què volem per al nostre país.
A Valls, arreu de Catalunya, la democràcia va guanyar la repressió i la violència, a les amenaces i intents a la desesperada de l’Estat espanyol d’impedir el referèndum. Vam demostrar quin era el nostre elevat grau de civisme i dignitat, de defensa de la democràcia i de compromís amb el país. Això m’emociona i ens ha d’enorgullir a tots, absolutament a tots i a totes. Vull agrair molt i molt a tots els vallencs que, de manera anònima, van fer-ho possible; a tots els que des de la matinada i fins a la nit, van protegir els col·legis electorals; a tots els que van demostrar que no tenim por, que vam sortir al carrer a ajudar, que vam transmetre calma i serenor davant de tot el que estava passant.

La ciutat va actuar en una jornada històrica per al país amb una immensa responsabilitat, un esperit de solidaritat grandíssims, d’emoció i de rebuig, de rebuig pels atacs i la repressió policial que estaven patint les nostres llibertats per part de l’Estat espanyol i de suport a totes els ciutadans pacífics que van ser ferits. Va ser una jornada carregada d’emocions i de vivències que ens quedarà gravada en la memòria per sempre més… si m’hagués de quedar amb un moment de tot el que vam viure, recordaré sempre, ho recordarem tots, el minut de silenci de diumenge a la nit al Pati, per un silenci que era a la vegada un crit de respecte, ànim i solidaritat amb tots els que van patir la violència. Recordarem per sempre més tot el que vam viure l’1 d’octubre.

Els vallencs van votar molt majoritàriament a favor de la independència.

Certament, la resposta a les urnes de la ciutat de Valls va ser molt clara. El mandat democràtic que teníem de portar la decisió al poble, de donar veu als ciutadans, es va complir i els vallencs, com va passar a tot Catalunya, van votar a favor de la independència, que vol dir votar a favor d’un país plenament democràtic, que defensa de manera ferma les nostres llibertats i amb tota la sobirania, tota la capacitat i tots els instruments d’un estat per posar-los al servei de la gent i fer-ho entre tots perquè som un sol poble i, des de la diversitat, avançarem com un sol poble.

Els més de 8.000 vots del referèndum i el 95% a favor de la independència parlen per si sols. En tots aquests anys, Valls ha demostrat la voluntat molt majoritària de la seva ciutadania a favor de la independència i ho hem fet perquè entenem que tenim tot el dret de decidir el nostre futur polític, que votar no és mai cap delicte, que les urnes ens uneixen i que volem construir un país millor per a tots i totes, per la Catalunya del present i per la Catalunya del futur, per a la gent d’avui i per a les generacions de demà.

Tota aquesta convicció democràtica, tots aquests sentiments i tots aquests compromisos col·lectius que com a vallencs hem mantingut en els últims anys, participant des de primera línia en les mobilitzacions, implicant al conjunt de les entitats, associacions i ciutadans, van confluir de manera multitudinària en el referèndum de l’1 d’octubre amb tota la seva força. Vam votar i vam guanyar.

La participació de molta gent va ser clau en l’organització del referèndum?
Sí, i això té un valor immens. En aquest sentit, la feina que es va fer des de la Taula del Sí, amb tots els partits sobiranistes i implicats amb el dret a decidir i l’impuls de l’Assemblea Valls Alt Camp per la Independència i Òmnium Cultural, ha estat essencial. El meu agraïment a tots els ciutadans que van participar-hi perquè sense ells no hauria estat possible. Sens dubte, l’1 d’octubre es va demostrar l’elevadíssim esperit cívic de tots, la valentia i implicació personal i col·lectiva de tanta i tanta gent, en definitiva, la gran pinya democràtica que vam fer.

El dimarts 3 d’octubre, l’Ajuntament de Valls es va sumar a l’aturada general de país. Es van aturar tots els serveis municipals?

Sí, ens vam afegir des del primer moment a la convocatòria de la Taula per la Democràcia. Així, just després de la concentració de dilluns a la plaça del Blat per rebutjar la repressió policial, vam convocar una junta de govern urgent i extraordinària en què vam acordar sumar-nos-hi i aturar tots els serveis municipals.

A Valls, l’aturada general va tenir un grandíssim abast en tots els sectors, des del comerç als serveis a la indústria, les escoles i instituts, serveis públics… va ser tot un èxit de convocatòria que va transcórrer sense cap mena d’incident. Com a Catalunya, la resposta va ser excel·lent, en la que ha estat l’aturada general més gran de la història, amb mobilitzacions massives a la plaça del Blat, a totes les ciutats del país per dir ben clar i ben alt que som un poble unit contra la violència i contra la repressió i que res ens farà tirar enrere del nostre convenciment democràtic.

Alcalde, i ara què? Crec que és la pregunta que ens fem tots…

Sí i ho entenc… i jo diria que, per davant de tot, serenitat, fermesa i diàleg, sempre la porta oberta al diàleg. Perquè així ho hem fet sempre i així ho hem de seguir fent. Serenitat perquè contra l’onada de provocacions, davant la violència que hem patit aquests dies, davant les amenaces judicials i polítiques o les declaracions fora de to, la nostra resposta continuarà sent sempre pacífica. El món admira el civisme que hem demostrat fins ara, com en totes les mobilitzacions ciutadanes no hi hagut incidents i com hem portat sempre, per davant de tot, la bandera de la pau perquè aquest és el nostre tarannà.

Fermesa perquè el compromís amb el mandat democràtic de les nostres institucions i dels catalans i catalanes és ineludible i perquè cada dia que passa, a cada moment, tenim més a prop el desig històric del nostre país per aplicar el resultat del referèndum.

I diàleg… En diàleg, amb totes les ofertes que hem fet al llarg de tots aquests anys, no ens guanya ningú. El president Puigdemont, el Govern de la Generalitat i des del Parlament hem posat, per davant de tot, el diàleg; i tristament, el govern de l’Estat espanyol, el president Rajoy, ha optat pel contrari, per tancar-se en banda d’una manera del tot irresponsable i buscant judicialitzar, i ara amb la repressió de la policia, una qüestió que s’ha de resoldre políticament.

Creu que és del tot necessària una mediació per resoldre la crisi?
Aquests dies ho estem veient. La nit de diumenge, el president Puigdemont i tot el Govern, després de la repressió policial de l’1 d’octubre, ja feia una crida responsable i expressava la plena disposició a emprendre un procés de mediació. I en poques hores, s’han rebut diverses propostes i crec que se’n rebran més.

Però pel que es veu, el govern espanyol no vol sentir parlar de mediació.
És cert, però deixi’m dir que espero que el govern de Rajoy reflexioni, que entengui que la seva manera d’actuar no porta enlloc i que els moments actuals requereixen d’alçada de mires. A Catalunya sempre estarem oberts al diàleg i a la mediació perquè així és el nostre poble, la nostra cultura i la nostra manera d’entendre el món. Per al diàleg sempre hi som a temps.

Com a alcalde, com a vallenc i com a català expresso la plena i absoluta confiança en el president, en tot el Govern de la Generalitat i en el Parlament de Catalunya perquè estic convençut que des d’aquest diàleg que estem reclamant al món i a la política, la democràcia tornarà a guanyar. Aquest és el gran motor que ens mou per tirar endavant, amb tota la fermesa per avançar en la voluntat que el poble de Catalunya ha expressat a les urnes.

Què els diria als vallencs, com a alcalde, en aquests dies?

Que ens hem de mantenir units i forts, com sempre fent pinya. Els diria que tinguin l’absoluta seguretat que la violència, la repressió, les amenaces i els intents de fer por seran derrotats per la nostra manera de fer com a ciutat. Sempre hem demostrat al llarg de la nostra història com de forta és la ciutat davant les adversitats i com, davant els reptes, en sortim sempre més forts. I, per últim, els diria que l’Ajuntament, el seu ajuntament, que és la casa de tots, continuarà sempre compromès amb la defensa de la democràcia, dels drets de tots els vallencs i vallenques d’expressar-se amb llibertat i al costat de les institucions del nostre país.

Seran uns dies, de ben segur, d’emocions i vivències. Cal mantenir, com hem fet sempre com a ciutat, la força cívica i respectuosa de tots els vallencs i vallenques, la nostra identitat plural i diversa i a la vegada unida per la democràcia i les nostres llibertats.